2 adet 3 fazlı asenkron motor,

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Katılım
2 Kas 2007
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba !
Ben Endüstri meslek Lisesi Elektrik Tesisat Ve Pano Montorluğü Bölümünden Okuyorumda Ders Hocamız Bana Bir problem sordu acıksa tam olarak bu konuları bilmedimizden cıkamadım içinden eger bu konuda yeterli bilgiye sahip olanlar yardım ederse sevinirim..Şimdiden ilgilenenlere tşk ediyorum

Soru Şöyle
''2 adet 3 fazlı asenkron motor,1. si çalıştıktan 10 dakika sonra,2. si beraber 20 dakika çalıştıktan sonra duracak Güç ve kumanda devresini ciziniz ?

Eger basitce mantıgını anlatırsanız cok işime yaramış olur
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
sn. KaTLiaM_WaR

Bence sorunuzda bir yanlışlık var yada ben yanlış anlamış olabilirim. 2 adet motorumuz var 1 incisi 10 dk çalıştıktan sonra duracak 2inci motor 1 inci motorla beraber 20 dk calıstıktan sonra duracak şeklinde anladım ama 1 inci motor 20 dk çalışmıyacakki??? Soruyu anlaşılır bir şekilde açıklayınız.
 
soru yanlış değil arkadşın demek istediği 1 inci motor 10 dk çalışacak 10 daka sonra 1 motor durmadan 2 inci devreye geçecek beraber 20 dk çalışacak ikiside şemdan fazla anlamam ama 2 kontaktör iki adet zaman rölesiyle mümkün değilmi
 
1.ci motor aslında 30 dk. çalışacak - çalışmaya başladığı an itibariyle 10.cu dakikasında 2.ci motor devreye girecek- ve 20 dakika. çalıştıktan sonra 1.ci ve 2.ci motor beraber duracak. ( Soruda Zaman süreleri 20 ve 10 dakika olarak belirtilmiş klasik zaman rölesi kullanılacaksa ise bu zamanlama mümkün değildir .Ancak Entes çok fonksiyonlu SM7 - SM8- SM9 -MCB 7-MCB8-MCB9 serisi zaman röleleri ile 0,1 sn'den 60 saate kadar zaman ayarlı röleler kullanılabilir.

KaTLiaM_WaR arkadaşımızın anlatmak istediği çalışma şekli bu ise sorun yok, değilse soruyu ayrıntılı izah ederse yardımcı oluruz.

Şema aşağıdaki gibidir. çalıştırma dosyası ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • reis...rar
    4.2 KB · Görüntüleme: 117
hocam ben sana şemayı vermek yerine işlem mantığını anlatayım şemayı sen tasarla böylece daha kolay öğrenirsin önce malzeme 2 adet kontaktör 2adet zaman rölesi 1start 1stop b1 stop start ve 1.1.kontaktorle(m1 kontaktoru diyelim) muhurlemelı start stop devresi hazırla
2.m1 kontaktoru ile birlikte enerjilenecek 1.zaman rölesini bağla
3.zaman rölesinin gecikmeli kapanan kontağı üzerinden 2.kontaktörü bağla(zaman rölesi 10 dk saydıktan sonra m2 devreye girsin
4.m1 ve m2 kontaktorlerinin normalde acık kontaklarını seri bağla ve ucundan 2.zaman rölesini besle
(yani her iki kontaktorde çektiğinde 2.zaman rölesi saymaya başlasın(20 dak)
5.son olarak 2.zaman rölesinin gecikmeli açılan kontağını 1.adımda yaptığın devreye stop butonuna seri olarak yerleştir
(denemeden anlattım hata varsa affola Cad-e simu ile simülasyon yap sitede bulabilirsin)
 
start yapılınca 1.motor hemen devreye girecek..10 dk sonra 2. motor devreye girecek..ikisi birlikte 20 dk çalıştıktan sonra duracak. Ancak bu ve benzeri basit devreleri senin yapman gerekir. Okul hayatında başarılar dilerim kardeşim..
 
Soru İlk Yazdıgım Gibi Bir YalnışLık Yok Soruda Hocanın Bana Verdine Göre
Ayrıca Herkese Bilgilerinden Dolayı Çok Çok Teşekkür Ederim !..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,582
Kullanıcılar
449,924
Son üye
xxdangee

Yeni konular

Geri
Üst