1x400 nyy kablo cızırtı

Katılım
19 Tem 2008
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar;

Yeni kurduğumuz tesise mevcut tesisimizden 3500m 3(1x400+35)xlpe kablo ile 33kvlık enerji transferi yapiyoruz. İşletmeden çıkış hücresinde bi problem yok fakat yeni kurulan tesisin giriş hücresinde bi cızırtı var. Kablo başlıkları dağıtım şirketinin aletleriyle yapıldı ve bir sorun gözükmüyor. Kabloların toprak bağlantıları da her iki tarafta yapıldı.

Herhangi bir ark da söz konusu gibi durmuyor gece saatinde kontrol ettim en ufak bi parlama bile söz konusu değil.

Meggerle ölçüm yaptık kablolar sağlamdı.

Sizce bu soru nerden kaynaklanıyor olabilir. 3500m lik hat yeraltı hattıdır ve 15 ek mevcuttur.

Şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
aklıma ilk gelen ekler oldu. ek yerlerinde bir problem olup olmadığını kontrol etme imkanınız varsa ilk yapılması gereken budur bence. ısınma problemi oluyorsa özellikle bu da ek yerlerinde atlamalar olabileceğine dalalettir.
 
Ölçü transformatörlerinin saç kısımlarından gelen bir cızırtı olabilirmi acaba ?
 
sac kısımlarına temas var gibiydi ayırdık hala aynı ses devam ediyor. meggerle ölçüm yaptık herhangi bi patlak gözükmedi.
 
Şöyle de bir not buldum :
Transformatör gürültüleri manyetik alanın periyodik değişmelerinden ileri gelir ve gerilim altındaki her trafoda gürültü vardır. Bazen bu gürültü çok farklı olabilir. Hatta transformatörün bulunduğu yerin akustiği de bu sesin şiddetini artırabilir. Bilhassa çok yüksek gerilimler bahis konusu olduğunda transformatör çok gürültülü ise, demir çekirdek trafo tankından çıkarılır ve saç lamelleri arasındaki boşluklar 1/10 mm. kalınlığında bir kalınlık ölçeği ile ölçülerek kontrol edilir. Bu kontrolün neticesine göre saç paketlerin sıkıştırılması artırılır. Bilhassa çok yüksek gerilimli transformatörlerde servise alınmalarıyla birlikte gürültüden ayrı bir de "cızırtı" duyulur.
Bu cızırtı demir çekirdeğin bazı aksamının topraklanmamış olmasından ileri gelmektedir. Bu kısımlar iç sargılardan kapasitif şarjlar almakta ve bu şarjlar da yalıtkanlığın çok zayıf olduğu yerlerde kısa aralıklarla boşalmaktadırlar. Cızırtının durması izolasyonun delinmesiyle toprak teması sağlandığına delalet eder ki böyle istenmeyen bir halin ortaya çıkmaması için topraklanmanın iyi yapılması gerekir. Bir transformatör boşta devreye bağlandığı takdirde yüksek mıknatıslama akımları doğar ve bu akımların sonucunda hasıl olan elektromanyetik kuvvetler sargı hareketlerine sebep olur ve cıvatalar etrafındaki yalıtkanlık bozulur. Trafo enerji üretim kaynağına ne kadar yakın olursa ve bu işlem kadar çok tekerrür ederse neticeleri de o kadar ciddi olur.
http://www.emo.org.tr/ekler/ef698cd9fe65092_ek.pdf?dergi=52
 
Son düzenleme:
Bu cizirti normaldir o zamn eklediginiz yaziya gore haksiz miyim
 
NYY kablo mu kullanılmış 33kv da...tam anlayamadım yanlış yazılmış olmalı.
 
NYY kablo mu kullanılmış 33kv da...tam anlayamadım yanlış yazılmış olmalı.
Bizim hiç dikkat etmediğimiz bir noktayı yakalamışsın üstad ; NYY kabloların çalışma gerilimi 0.6/1 kV . Bu noktada bir yanlışlık var.XLPE yazacaktı arkadaş herhalde.
 
Haklisiniz o kadar nyy kabloyla ugrastik ki kafa ucmus xlpe yazcagm yere nyy olmus :))


toprak baglantisinin bükümünden kaynaklanablr mi acaba
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst