1kVA UPS Projesi

wolf351

Üye
Katılım
31 Eki 2009
Mesajlar
249
Puanları
1
Arkadaşlar bitirme projem için yapmış olduğum PWM evirici, SMPS, kontrollü doğrultucu ve batarya şarj devresi var. Projeyi kısaca anlatmak gerekirse;

Şebeke varken, 220VAC,kontrollü doğrultucu ile 50VDC ye dönüştürülüyor. 50VDC batarya şarj devresi için kullanılıyor ve ayrıca SMPS in trafo girişine geliyor ve 311VDC olarak çıkıyor. Eviricideki DC baraya 311VDC uygulanarak 220VAC elde ediliyor.

Şebeke yokken, 3 tane seri bağlı 12V 7Ah lik akülerden besleme yapılyor. Bu 3 seri bağlı akünün voltajı minimum 30VDC ye kadar düşüyor. Bu 30VDC de SMPS trafosunun girişine geliyor ve yine 311VDC olarak çıkıyor. Buradan tekrar eviricinin DC barasına uygulanarak 220VAC elde ediliyor.

Şimdi sorum şu; UPS in çıkış gücü 1kVA olduğu için giriş akımını düzeltmek için giriş tarafına PFC devresi eklemek istiyorum. En iyi PFC devresi boost tipinde olan PFC devresiymiş. Fakat boost tipinde olanların çıkış voltajı yaklaşık 385VDC-390VDC oluyor, hal böle olunca bu voltajı DC barada kullanabilmek için ayrıca bi SMPS yapmam gerekiyor sanırım. Yani PFC yi devreye nasıl ekleyebilirim devrelerde nasıl bi değişiklik yapmam gerekir. PFC eklemek isteyince ortalık karıştı. Üstadlar bi yardım edebilirlerse çok iyi olacak. Teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Fakat kaliteli SMPS lerde SMPS den önce PFC oluyomuş ve PFC ile birlikte SMPS kullanılıyomuş. CUK kullansam istediğim gerilimi elde etsem çıkış voltaj regülasyonu SMPS kadar iyi olur mu ? yani evirici yada inverter ın DC barasında kullanmak için ripple ı az olan bi DC gerilim elde edebilirmiyim ? Okuduğum kaynaklarda PFC nin sadece şebekeden sinüse yakın akım çekebilmek için kullanıldığı yazıyodu. Yani PFC den sonra bi SMPS kullanmanın şart olduğu yazıyodu. Çünkü çıkış voltaj regülasyonu SMPS ile sağlandığı belirtilmişti. Birde en yüksek güç faktörüne sürekli iletim modunda olan boost ile ulaşıldığını öğrendim.
 
CUK topolojisinin de giriş akımı sürekli. Yüksek PF değerleri elde edebilirsin. Zaten şu anda 50V'dan 310'a çıkaran bir devren var. CUK ile PFC sağlayıp 50V seviyesine indirirsin. Şu anki devren ile de 310'a geri çıkartırsın.
 
Tamamdır çok teşekkürler. CUK topolojisine ayrıntılı bi bakayım o zaman.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,175
Mesajlar
915,639
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst