16F877 yardım !!!

Thracian59

Üye
Katılım
7 Ara 2009
Mesajlar
338
Puanları
16
Yaş
37
Konum
Tekirdağ
Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var. Mikrodenetleyiciler dersini bu yıl almaya başladım ve hoca bikaç soru sorup araştırmamızı istedi. Derste 16F877 yi öğrenecekmişiz. Seri haberleşme ile ilgili "usart" diye bişey varmış ama bi türlü bulamadım ne olduğunu. PSP,SPI modülü,I²C modülü,CCP modülü nedir? diye bide bunları sordu ama ne işe yaradıklarını bulamıyorum,bazılarıyla ilgili bişeyler yazılmış ama dersi ilk defa gördüğüm için hiçbişey anlamadım. Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden hepinize teşekkür ederim ustalar.
 
Sana bir tavsiye, önce ingilizce öğren. Yoksa birşey yapman zor.
 
İşte orda büyük sıkıntım var. Çok ayrıntılı olmasına gerek yok,ne işe yaradıklarını bilsem yeter
 
Usart : evrensel senkron asenkron gönderme alma ...Yani bildigin seri port haberlesmesidir. RS232 formatı yani...

SPI : seri çevresel arayüz diyelim . Bununla en az 3 pinle haberlesme saglarsın en basiti SCK SDI SDO kullanılarak yapılandır. SCK başlatıldıgı anda haberlesme baslar bittiği anda haberleşme sona erer. Genelde microcontroller ile çevresel birimler arası haberleşmede kullanılır. Örneğin sıcaklık sensörü , rf modül , vs vs.

CCP: yakalama karşılaştırma ve pwm modülüdür. Bunlar arasında yakalama ve karşılaştırma modülünü hiç kullanmadım ama pwm hakkında biraz acıklama yapabilirim.

PWM : pulse width modulation ( vuru genişlik modülasyonu )

Kısaca söyle anlatayım normal bir kare dalgada 1 - 0 kalma süreleri eşittir. 1 kalma süresine biz iş süresi diyoruz. Sinyalin lojik 1 kalma süresini değiştirilmesiyle pwm sinyali olusur. Örnek sinyaline göre iş süresinin genişliğini değiştirdiğimiz modülasyon türüdür. Genelde motor kontrolü ve dimmer uygulamalarında sıkca karsımıza cıkar.

İyi çalışmalar. Yanlışım veya eksiklerim varsa kusura bakmayın :) :)
 
üniversite 2.sınıf öğrencisiiym ve mikro işlemciler dersinde oldukça iyiyimdir eğer mikrobasic de kodlara ihtiyaç duyarsanız yardımcı olabilirm.
 
sana bi kitap tavsiyem olacak .. 16F877A PROJE TASARIMI , Feyzi AKAR / Mustafa YAĞIMLI Bu kitapda istediklerini bence bulursun :) bi araştır derim.
 
Açıklayanlar olmuş ama ben de kendimce açıklayayım..

USART modülü 2 türlü çalışır.. Senkron ve asenkron(UART).. Senkron iletişimde 1 data ve 1 clock vardır.. İşlemci tarafından datanın yönü ayarlanır.. Yanlış bir durumda data pinleri çakışır ve yanar.. Clock da işlemci tarafından ayarlanır.. Senkron iletişimde clock yanında 8 bitlik veri gider.. Asenkronda ise biri start, 8 data ve bir de stop olmak üzere 10 bit clocksuz gönderilir.. İki tarafta birbirlerinin hangi hızda gönderdiğini bilmek zorundadır..

MSSP modülü 2 ye ayrılır; SPI ve I2C modülleri..
-SPI modülü ise senkron iletişimle aynıdır hemen hemen.. Tek fark data pinleri 2 tanedir, biri çıkış biri giriş..
-I2C modülü ise pull-up yapılmış biri data biri clock 2 pin ile, kullanılan protokole göre 128 veya 1024 farklı adreslenmiş cihazı kısa mesafede 2 pin ile kontrol etmeye yarıyan iletişim protokolüdür.. Data iki yönlüdür, hatta her bayt sonrası karşı taraf 1 bitlik veri gönderir veriyi aldığına dair.. İşlemciler data ve clock hattına sadece (-) verirler..

PSP paralel slave porttur.. 8 bitlik veri girişi vardır.. Herhangi bir veri geldiğinde pic içindeki hafızaya bu veriyi atar..

CCP(Capture-Compare-Pwm) 3 durumlu bir modüldür.. Genelde 8 ya da 16 bitlik sayaca bağlıdır.. PWM i 8 bitte kontrol eder.. Bellir bir uzunluktaki pulse ı.. Mesela 100ms uzunluğunu belirledin, bunun 25ms si H, 75ms si L olsun diye bilirsin, bu şekilde duty oranını ayarlayabilirsin.. Compare özelliği 16 bitlik sayaç belirlediğin sayılara geldiğinde pici uyarmaya, işlem yaptırmaya yarar.. Capture ise dışarıdaki sinyalin, 16 bitlik sayaca göre karşılığını verir.. Mesela 1Mhz lik sayaç hızın var, 10khz lik bir frekansı ölçmek istedin.. Capture değeri sana 100 değerini döndürür.. Sen de frekans ölçebilirsin.. Ya da araç hızı ölçümünde vs kullanılabilir..

Bir de usb modülü var.. PIC'e yazılım ile kazandıramayacağınız bir iletişim portu.. :)

Modüllerin esas önemli yanı, yazılım ile zaman kaybı olabilecek işleri çok daha hızlı ve işlemciyi yormadan yapmasıdır.. Mesela 4Mhz lik bir pic saniyede 1 milyon işlem yapar.. Normalde senkron veri iletimi asm dilinde döngü kullanmaksızın 333kbps de iletilirken,, USART modülünün senkron konumunda 10Mbps de iletilir ve veri gönderimi esnasında pic yine başka işlemleri yapabilir..
 
CCS C ile pic programlama kitabını tavsiye ederim istediğin cevapları burada bulabilirsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst