15 kw güce sahip bir iş yerine kompanzasyon yapmak istiyorum

Katılım
28 Ara 2007
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar ben 15 kw güce sahip bir iş yerine kompanzasyon yapmak istiyorum nerden başlamalıyım ve de böyle bi şemanız varsa ekleyebirseniz çok memnun olurum ..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Öncelikle merkezi bir kompanzasyon mu yoksa local bir kompanzasyonla halledebileceğin bir durum mu buna bakmalısın. Kompanzasyon için yazdığın yük çok küçük, yükün cinsi motorsa yada aydınlatmaysa local olarak kondansatör bağlaman bence sorunu çözecektir.
Önceki konuları gözden geçirirsen pek çok bilgiye rastlarsın. Bence incele çok faydalı olacaktır.
Sayaçlardaki oranlara baktınız mı? Ay sonlarında reaktif harcamanız nasıl çıkıyor?
Kolay gelsin,
 
arkadaşım ilgilendiğin öncelikle çok teşekkür ederim.şimdi burası bi market aydınlatma dolap vs.tedaş bi yazı yollamış kompanzasyon yaptırın die benimde çok fazla bi bilgim yok diğer işerini bana yaptırdığı için panoyuda benim yapmamı istiyo bede meraklıyım kendim yapmak istiyorum hatta yaptım daha monte etmedim krk reatif güç kontrol kullandım 5 adet 3tb 40 simens kontaktör 5 adet 2.5 kvar kondansatör kkullandım şimdi monte edeceğim ama sorun çıkarmı bilmiyorum açıkcası tedirginim kompanzasyon yaparken ne yapmalı işe nerden başlamalıyım tam bilemiyorum tesisat üzerine çalıştığımız için çok tecrbem yok açıkcası aşırı öğrenme isteğide var formu inceliyorum genelde formüller var anlaşılması zor oluyor bi yardımcı olursanız çok memnun olacağım şimdiden ilginize tşk ederim
 
Sn.sistemelektrik44,alıcı çeşidine göre kapasite belirlemek gerekir.Bütün alıcıları ayrı ayrı kompanze etmek ucuz ve etkilidir.Ama kondansatörler ömürlü malzemedir.Zamanla kapasitesi düşer.bazıları tamamen bozulur.2-3 yıl sonra komple tekrardan değiştirilmeleri gerekir.Merkezi kompanzasyon ilk tesisi pahalı olur ama işletmeciliği daha kolaydır.İş yerinin ne gibi bir yer olduğuna göre,ne şekilde kompanzasyon yapılacağına karar verilir.
 
çoktrandır kullanılan bi yer burası güç artırımı yaptılar 8000kw den 15000kw çırdılar gücü dolayısıyla kompanzasyon panosu da olması gerekiyo bende beş kademe olarak toplam 2.5x5=12.5 kvarlık bir kompanzasyon yaptım eski dağıtım panosunun yanına monte edeceğim başka kompanzasyonlardan esinlenerek yaptım ama montajdan sonra ne ile karşılaşacağım bilemiyorum siz uzmanlara danışarak halletmeye çalışacağım inşallah
 
sn.sistemelektrik44 buna benzer bir işyerinin konpanzasyonunu 2-3 gün evvel bitirdim ve oranlar yüzde 3-4 arasında seyrediyor kullandığım rgr markası elektropan ve üretici firma her türlü desteği telefonla yapıyor
 
1.) Akım trafosunun değeri nedir? Gereğinden büyük akım trafosu seçersen röle iyi çalışamaz. (Uygun olanı: 30/5A )
2.) Marketlerde genelde bir fazlı yükler fazla olup, büyük motorları üç fazlı oluyor. Onun için ilk kademen biraz büyük gibi. Yük az (veya ara değerde) olunca rölenin devreye aldığı kondansatör büyük gelecek. Bir alacak bir bırakacak, bir alacak bir bırakacak.
5 adet 2,5kVAr yerine:
1 adet 0,5 (veya 1)
1 adet 1
1 adet 1,5
1 adet 2,5
1 adet 5
Yapabilirdin. Toplam kondansatör kapasitesinin az veya fazla olduğunu, sistemi düzenli takip ederek anlayabilirsin. (Endeks takipleri bir numaralı kural!)

3.) Sistemde dengesiz yük olacaktır. Bu durumda rölen bir fazdan akım bilgisi alacağı için diğer fazlardan geçen akımları da aynı kabul ederek kompanze yapacak. Bu da ya indüktifi ya da kapasitifi yükseltecek. Önlem için, büyük üç fazlı motorlar münferit (motorla beraber devreye girip çıkan) kompanzasyonla durumu kurtarabilirsin.

4.) Markette tasarruflu lamba varsa, bunlar kapasitif yük gibi çalışır. Bu da röleyi ve sayacı bazen olumlu bazen olumsuz yönde etkiler.

Ayrıca bu işletmeye uygulanacak ceza oranlarının;
İndüktif/Aktif:%33
Kapasitif/Aktif:%20
olduğunu hatırlatmak isterim.

Aşağıdaki dosyada da kompanzasyon tasarımı hesapları hakkında bazı bilgiler ver yardımcı olabillir:
 

Ekli dosyalar

  • Kompanzasyon Sistemleri Tasarımı Nasıl Yapılır.rar
    8.8 KB · Görüntüleme: 30
arkadaşlar gerçekten sağolun çok yardımcı oldunuz.dediğiniz gibi yapacağım bir sorun olursa tekrardan sizlerli rahatsız ederim inşallah olmaz .şu kompanzasyon olayını çözmem lazım ama çok karışık forumda var bütün bilgiler ama çogunlukla formüllerden oluştuğu için çözmek çok zor oluyor
 
Bu dönem faturanızdaki aktif(180), endüktif(580) ve kapasitif(880) değerleri geçen fatura döneminden çıkardığınızda sonuç ne çıkıyor?
 
ya faturada pek bişe anlaşılmıyor mesala şuan elimde bir fatura var tüketim kvarh 1978 reaktif tüketim toplamı 1978 yazıyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,240
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst