14'lük Mühendisten 60 Kişilik Afrika Köyüne Rüzgar Enerjisi Santrali

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
14 yaşındaki afrikalı çocuk tek başına rüzgar gülü yaparak köyüne elektrik sağlamayı başardı.

afrika-koy-ruzgar.jpg


William Kamkwamba yoksul bir aileden gelen 1988 doğumlu Afrika'nın Malavi ülkesinden bir genç. Onu özel yapan şey ise hiçbir eğitimi, deneyimi veya herhangi bir desteği olmadan kendi çabası ve çalışmaları ile 14 yaşında evinin enerji ihtiyacını karşılamak için bir rüzgar gülü kurup bundan elektrik üretmeyi başarmış bu sayede kendisine parlak bir geleceğin kapısını açmış olması.

William henüz 14 yaşındayken bir çok Malavi'li aile gibi onun da ailesi binlerce kişinin ölümüne neden olan kıtlık ile boğuşmak zorundaydı bu yüzden yıllık 80 dolar tutan eğitim masrafını ödeyemedikleri için William eğitimini bırakmak zorunda kalmıştı.

Buna rağmen boş zamanlarında gittiği yerel kütüphanede bir gün eline bir ders kitabı geçer. Kitabın kapağında yer alan rüzgar gülünden etkilenen William'ın aklına bir rüzgar gülü yaparak elde ettiği elektrikle kuyudan su çekme fikri gelir. Ailesinin tarlasında çalışmaktan kalan boş vakitlerinde ve geceleri mum ışığında projesi üzerinde çalışmaya başlar.

Hurdalıktan bulduğu bir amartisör, traktör fan pervanesi ve bisiklet parçaları ile düzeneği, elleri ile düz hale getirdiği pvc borular ile de rüzgar gülünün kanatlarını oluşturur. Köyündeki insanların ona çılgın gözü ile bakıp ciddiye almamasına rağmen kişisel çabaları ile ilk rüzgar gülünü kurar ve birkaç elektrik çarpmasına karşın yine hurdalıktan bulduğu bir araba farının ışığını yakmayı başarır.

İlk kurduğu ve bu sayede artık ailesinin evinin geceleri de aydınlık olmasını sağlayan William'a köyündeki kişilerde destek vermeye başlarlar ve ilk yaptığı 5 metre boyundaki 12 vatlık rüzgar gülünün ardından çok daha büyük olan ikinci türbinide kurar ve bağışlanan bir güneş paneli ile mobil olarak kuyulardan su çekmeye yarayacak bir sistem geliştirir.

William'ın ödünç aldığı kitabı geri götürdüğünde kütüphane görevlisinin sorusuyla kitabın kapağında gördüğü rüzgar gülünü gerçekleştirdiğini ve evlerinde artık elektrik olduğunu söylediğinde görevli gözleri ile şahit olmak için William'ın köyüne gider. Ardından William'ın başarısı önce ulusal daha sonra uluslar arası basın'da yer alır ve en sonunda "The Boy Who Harnessed the Wind: Creating Currents of Electricity and Hope" - Rüzgar'ı Dizginleyen Çocuk: Elektriğin ve Umudun Kıvılcımlarını Çakmak - adlı hayat hikayesini anlatan bir kitap yazılmasına neden olur.

Yayınevinin daveti ile 2007 yılında ABD'ye giden William California'da hurdalıktan bulduğu parçalarla yapıp evinin ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayan rüzgar gülünden onbinlerce kat büyük türbinlerden oluşan rüzgar tarlasında yürüyüp tanıştığı mühendislere eğitim ve destekten mahrum yaptığı çalışmasını anlatma imkanı bulur.

William Kamkwamba şimdi 22 yaşında ve eğitimine Güney Afrika Johannesburg'ta Afrika Liderlik Akademisinde öğrenimine devam ediyor ve ileride kendi rüzgar türbini üreten şirketi kurmak istiyor.

Alıntıdır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bütün buluşlar ihtiyaçtan doğar cümlesinin çok güzel bir örneği.
Paylaşım için teşekkürler sn. genç arkadaş'ım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst