12v sigorta kutusu besleme kablosu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ryzlandx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
12V sistem için söylüyorum aküden 35lik kablo ile eş potansiyel baralara artı ve eksi kutupları bağladım.
12v sigorta kutusunda 5,5,10,2,15 Değerlerinde sigortalar takılı aydınlatma ve diğer 12 v sistemler var tv gibi
Benim merak ettiğim resimde ki gibi 12v beslemelerini çeksem kablolar ısınır mı?
kahverengi olan kablolar 2.5mm kırmızılar 1.5mm

İnvertere ise 4 adet topraklı priz bağlı
Şohben ve fırın çakmaklıkları bağlı
birde 220v mini klima bağlı 750w

Mppt de eş potansiyel baralara bağlı

Ekli dosyalar

• elk9-1024x569-677356751.webp
    elk9-1024x569-677356751.webp
    42.8 KB · Görüntüleme: 10
galiba bir kedi gördüm, biri şofben mi dedi acaba? güzel insan kim akıl verdi, nerde neyi okudun bilmiyorum. ama bildiğim bir şey var hani şu gariban inverter amcalar var ya, onların rahmetli olmalarının en büyük sebebi rezitanslı elektrikli cihazlardır. hatta buna elektrikli süpürgeler bile yol açar (220 Volt) umarım o fırın da gazlıdır. yoksa ilk günden eline alırsın. hani inverterin 96 volt olsa bile eline alırsın.
bu tavsiyeyi usta, abi, baba, amca, dayı, dede, kral, çok bilmiş ukala, adına ne dersen de lütfen kabul et.

galiba bir kedi gördüm, biri şofben mi dedi acaba? güzel insan kim akıl verdi, nerde neyi okudun bilmiyorum. ama bildiğim bir şey var hani şu gariban inverter amcalar var ya, onların rahmetli olmalarının en büyük sebebi rezitanslı elektrikli cihazlardır. hatta buna elektrikli süpürgeler bile yol açar (220 Volt) umarım o fırın da gazlıdır. yoksa ilk günden eline alırsın. hani inverterin 96 volt olsa bile eline alırsın.
bu tavsiyeyi usta, abi, baba, amca, dayı, dede, kral, çok bilmiş ukala, adına ne dersen de lütfen kabul et.
Abi, kızmakta haklısın ama ben rezistanslı bir şey kullanmadım. Şofben ve fırın gazlı, yalnızca çakmaklıkları 220V.

Bir tek klima var o da 750w

Yapılan bu işlemi çok nizami bir işlem olarak yapılmadığı için kendi aklımdan önce biraz seslice düşünüp biraz da kendimce eleştireceğim, baştan bunu belirtmiş olayım. Bu konuda darılmaca veya kızmaca da olmasın. Bunun olumsuz olan yanı da şudur;

Şimdi farz edelim ki çok sayıdaki ince kesitli çok telli kablo tüm bu sayılan yükleri hiç ısınmadan ve gayet sorunsuz olarak kendi üzerinden geçirip çok kısa vadede taşıyabilmiş olsun.

Bir de uzun vadeli olarak bu eş potansiyel baraya ortak bağlantısı yapılan bu 8 ayrı DC kablo bağlantısı açısından düşünelim.

Ne kadar çok bağlantı sayısı varsa çok uzun vadelerde o kadar da fazla sorun oluşma ihtimalinin olması her halükarda (her şart altında; aşırı sıcak, aşırı soğuk, atmosfer basınç farkı, vb.) daha yüksek olacaktır. Kısa vadeli olarak biz bunları kesinlikle de düşünmeyeceğiz, yapacağımız AC veya DC bağlantılarını çok uzun vadeli olarak da gözeterek bunları çok çok ince düşünmek zorundayız.

Kısa vadede işler yolunda gitti ve bu çoklu cihaz ve makineleri beslerken DC barada aşırı ısınmalar, vb. olumsuzluklar hiç olmadı diyelim. ama çok uzun vadede ise bu bağlantıların üç veya beşi eş potansiyel baradaki çoklu paralel giriş bağlantıları nedeniyle mutlaka ara bağlantı sıkıntılarını, bağlantılardaki olası oksitlenmeleri, vb. çok kesin (%100 olmasa bile) büyük olasılıkla yaşadı diyelim.

O zaman ne olacak, eş potansiyel barada elektrik geçiş problemleriyle geçen bu uzun zaman içinde aşırı ısınmalar, güç kayıpları, vb. oluşması mutlaka muhtemeller zinciri içinde olacak.

8 adet çok telli, ince kesitli 1.5 veya 2.5 mm2 kabloların yerine ayni amperi eş potansiyel baraya tek kabloyla taşıyan kalın bir akü (çok telli) kablosuyla aküden tek bir kablo bağlantı yapılsa kesinlikle uzun vadede çok daha sağlıklı bir akü DC bağlantısı olacaktır bu hiç kuşkusuz ki. 8 adet çoklu bağlantı yerine ayni amperi taşıyacak akü kablosunu akücülerden, oto sanayi sitelerinden, vb. temin ederek bu işte onu kullanmak bence en güvenlisi olacaktır. Çok fazla ara kablo bağlantısıyla olan bu bağlantılarda, bu ara bağlantılar sıkı veya daha az sıkı olsun ısınmayla güç kayıpları da her halükarda daha fazla olacaktır. Eğer elimizde tek bir kabloyu çoklu kablo yerine kullanmak imkanı varsa neden çoklusunu tercihen tercih edelim, çok mantıklı olarak. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
8 ayrı kablo yerine 10 mm²'lik tek kablo ile 150A çeken ayaklı nötr barasına, baradan da 12V beslemelere dağıtım yaptım. MPPT'nin 30A çıkışından bu sefer 12V sigortalarını besliyorum. Sigorta kutusu yeni model olsa 10 mm²'lik kabloyu direkt bağlardım, ama bunlarda olmuyor.

Ekli dosyalar

• images.webp
    images.webp
    16.4 KB · Görüntüleme: 3

Forum istatistikleri

Konular
131,120
Kullanıcılar
454,868
Son üye
Toplagel

Yeni konular