12V DC 10A Motor Yön Değişimi (Mosfet ile)

dinceresentas

Bölüm Yöneticisi
Yönetici
Bölüm Yöneticisi
Katılım
5 Mar 2007
Mesajlar
200
Puanları
6
Konum
İstanbul
Merhaba;
Öncelikle bu konuda uzman arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Elimde bir düzenek var 12VDC 10A motoru 2 buton ile sağa ve sola döndürme. Motor sürekli çalışırken bir butona basınca sağa diğerine basınca sola dönecek.Bu işlem sürekli devam edecek. Röle ile çözümlerde sık arıza çıkarmasından kontaktör ve röle düşünmüyorum. Mosfet ile bu işlem yapılabiliyormuş H bağlantı ile. Ama devrelerde +5 V!a ihtiyaç var elimde sadece 12VDC kaynak var bu devre hakkında bilginize ihtiyacım var. Devre çizimi gerekmekte... Mosfetleri büyütüp akımda poynama yapabilmeliyim.


Saygılarımla
 
10A 12VDClik mosfet seçersin. Sonra H bağlantını yaparsın. Mosfet için koruma devreleri olabilir onlarada bakman gerek. Tabi mosfetle yapıyorsan mikro ilave etmen gerek. Mosfetleri mikro ile süreceksin böylece tuş işleminide rahatça halletmiş olacaksın. ikinci işlem olarak mosfetleri büyütme işlemi için, bence bir kaç mosfet ilave etmelisin. Bu donanımsalıda yazılımla kontrol ederek yazılımsal oynama yapmış olursun rahatça ;) Kolay gelsin
 
Çok teşekkür ederim...

10A 12VDClik mosfet seçersin. Sonra H bağlantını yaparsın. Mosfet için koruma devreleri olabilir onlarada bakman gerek. Tabi mosfetle yapıyorsan mikro ilave etmen gerek. Mosfetleri mikro ile süreceksin böylece tuş işleminide rahatça halletmiş olacaksın. ikinci işlem olarak mosfetleri büyütme işlemi için, bence bir kaç mosfet ilave etmelisin. Bu donanımsalıda yazılımla kontrol ederek yazılımsal oynama yapmış olursun rahatça ;) Kolay gelsin
 
5 voltluk gerilimi 12v ye 7805 bağlayarak alabilirisiniz. bunu sadece işlemciye bağlarsınız 12v yine aynen kullanabilirsiniz. tek kaynaktn bunları yapabilirisiniz.
 
5V gerilime neden ihtiyaç var. Ayrıca hız kontrolü veya motorun kalkış akımlarını kontrol etmek gibi şeyler de mi isteniyor.

Sadece 12V kullanılacaksa H köprüyü kurarken üst mosları p-kanal alt mosları n-kanal seçmelisiniz.

Eğer tüm mosları n-kanal seçerseniz, röle ile aynı performansı almak için 18V gibi extra bir gerilime ihtiyacınız olur.

Yeri gelmişken biraz detaya girelim.
Mos'un Ron direnci Gate Source gerilimi ile ilişkili. H köprünün üst MOS larını da 12V ile sürerseniz Mos başlangıç anında anahtarlamayı yapacak. Motordan akım akmaya başlayınca motor gerilimi yani üst mosların source gerilimi yükselecek.

Motor uçlarındaki gerilim yükselince, gate voltajınız da drain deki ile aynı ise ortalama bir mos da 12V luk gate gerilimi ile yaklaşık 8V luk bir source gerilimi elde edilir. Gate geriliminden plato voltajı kdar eksik. Bu durumda motor 12V la sürülmeye göre daha düşük güç verecektir. Ayrıca Ron direnci küçültülemediği için MOS üzerinde dirençten dolayı ısınma da olacak. 10A gibi bir akım değerinde de bu ısınma oldukça yüksek olur.

Ayrıca Source gerilimi yükselince mos iletimden çıkar gibi olacak ama mos iletimden çıkar gibi yapınca motor uçlarındaki gerilim azalacak dolayısıyla gate-source gerilimi tekrar yükselecek. Yani mos adeta bipolar transistor gibi davranmaya çalışacak. Yani çok çok yüksek bir frekansla sürülüyorkenki gibi anahtarlama kaybına benzer şekilde güç harcanmasına neden olur.
Diğer konuda bahsi geçen chopper tekniğinde sabit bir off zamanı kullanılmasının nedeni mos'u bipolar gibi çalıştırmamak.

Mosların genellikle gate-source gerilimlerinin sınırı +-20V dur. Mosu verimli kullanmak için bu voltajı min. 10V, max 18-20V aralığında tutmak gerekir. IR21xx gibi chiplerin varolma nedeni de budur.


Çok uzattım.
Kısaca Önerim,
üst mosların ya p-kanal olması yada n-kanal olacaksa, üst mosları sürmek için DC-DC konvertör , boost, step-up gerilim regülatörü (örn. lm2577) gibi ek bir eleman ile 18V elde edip mosları bununla anahtarlamanız.

Alt moslar için n kanal ve gate gerilimi olarak 12V kullanabilirsiniz.

Anahtar olarak mekanik veya flip flop tarzı birşey veya işlemci kullanılabilir.
 
IR2110 ve HIP4081 çok yakışıklı çocuklardır.
Sizin yerinize bir çok köprüyü köprüye getirirler.

Özellikle IR2110 ucuz ve kolay bulunur elemandır.
Bunun ikisi bir kılıfta olanıda vardı ama adını hatırlayamadım.

Uygulama notlarında çok güzel şeyler var.
Onları incele sonrasında girişlerine birer buton bağlamak zor olmasa gerek.

http://www.irf.com/technical-info/appnotes.htm

----------

Birde ucuz çözüm var.
Enversör buton + tek mos
Butonla kaynak yönü değiştirilip mos ile devreye alınıyor - ayrılıyor.
Böylece buton arktan kurtuluyor...
N kanal bir mosu bir şekilde sürersin artık.

Her iki çözümdede 10A den haberi olmayacak power moslar mevcut.
Adına ister IGBT de ister mos...
 
Son düzenleme:
bir bakayım ama 5 volta pek ihtiyacınız yok siz sadece motorun yönünü değiştirmek istiyorsunuz anladığım kadarı ile.bunun içinde düzgün bir h köprüsü yeterli olur.sana en kısa zamanda bir şema göndermeye calışacağım.

iyi çalışmalar
 
Bekliyorum Şuayip bey şimdiden teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,597
Kullanıcılar
449,928
Son üye
welat karzan

Yeni konular

Geri
Üst