12V 7AH akü Smps Şarj

İnverter gerilimi 220V normal Şebeke olacak kısacası UPS yapıyorum.
 
İnverter giriş gerilimi kaç volt olacak ve amaç öğrenmek mi yoksa kullanmak mı.
 
@kaygısız amaç kullanmak ama işi öğrenerek yapmak ve kullanmak.?İnverter kısmına daha gelmedim fakat boost devresiyle istenilen seviyeye çekeceğim.
 
İki kere yükseltmek neden. Aküden a.c yaparsınız çıkıştan 220 volt alırsınız. Akü gerilimini 310 volt d.c yapıp onu a.c. yapan inverterde gördüm. Aynısınımı düşünüyorsunuz.
 
Olay şu offline bir ups tasarlamaya çalışıyorum.Sadece kurtarma anında akülerden besleme yapılacak.Onun dışındada aküleri sürekli tam şarjlı tutmam gerekiyor.
O yüzden akü etiket değerlerine göre standby use modunda aküyü şarj etmeyi düşünüyorum.Fakat akü ilk başta veya deşarj olduğunda ilk olarak cycle use değerinde yani 14.2 gibi bir değerde şarj etmem gerektiğini yazmış arkadaşlar.Sonrasında ise akü dolduğunda standby use moduna geçebileceğimi söylemişler.


Şimdi sorularım şunlar:
1.Bu devreyi tamamen analog yapacağım yani entegre kullanabilirim ama MCU olmayacak.Bu olayı karşılaştırıcılarla mı yapmalıyım?
2.Başta 14.2-14.4 gibi bir değerle başlayıp dolunca 13.5 gibi değerlere düşmek zorunda mıyım?Hep 13.5 ile şarj etsem?
3.Bir arkadaş aküyü standby use yani 13.V civarlarında tutarsan şarjı kesmene gerek yok sürekli şarjda durabilir demiş?Doğru mudur?
4.Akü dolunca besleme devresini kesip sonra,kurtarma anında boşalırsa(Hepsi veya yarısı veya bir miktarı)tekrar nasıl aktif hale getirebilirim?


Şimdilik bunlar soru cevaba göre konu genişleyecektir.

İki kere yükseltmek neden. Aküden a.c yaparsınız çıkıştan 220 volt alırsınız. Akü gerilimini 310 volt d.c yapıp onu a.c. yapan inverterde gördüm. Aynısınımı düşünüyorsunuz.
Evet akü gerilimini 310 DC yapıp sonra Ac yapacağım
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1.Bilmiyorum.
2.Sürekli 13.5 volt verin sorun çıkmaz.(akım sınırlaması olmalı çünkü boş akü yüksek akımlar çeker)
3.Cevabı 2. de var.
4.Ups temel olarak elektrik kesintisinde size önlem almanıza imkan verir. Bataryanızı tamamen bitirmeden çözüm bulmalısınız.
 
Anladığım kadarıyla 12V+1.5V 12volt zaten var 1.5 volt ise suyun hidroliz edimemesi iiçin değer
eğer aşılırsa h2 gazı açığa çıkıyor (tahminen?).


13.5 volt vereblirsin ama ilk sarj zaman alacaktır o yüzden 14-15v ilk başta verip aküyü hızlı sarj
etmek gerekiyor ,bu kademeler bu yüzden var.


Ayrıca aküye 14.6 volt direk veremessin arada direnç olmak zorundadır eğer güçlü bir smps devresi yapıpda akütye direk 14.6 volt verirsen çıkan h2 gazı aküyü patlatır yada tam tersi smpsyi patlatır.


Smps susturmak değilde smps çıkışına ikinci bir buck converter yapıp bunu kontrol edebilirsin
akımı amperi hepsini kontrol edebilirsin smpsyi sustursan kntrol devresi için ikinci bir trafoya ihtiiyacın olur kontrol devresi gücü nereden alacak. aküden alsa akü boşalır.

Diyelim sajı kestin nasıl kontrol edeceksin çok basit, 3 dk da bir aküye 1ms süre ile akım gönderip çakilen akımı ölçeceksin eğer akım az dğerde ise akü sarj olmuştur deyip tekrar 3dk bekleyeceksin b u böyle devam edecek.

Mcu amperi voltajı hepsini ayarlayabilirsin pic12 bile yeterli olur neden istemiyorsun? Hem devren küçük olur hemde çok şık olur.
 
@devreci_ usta MCU şunun için istemiyorum.Ben normalde elektronik yazılımcıyım.Güç elektroniği konusunda ve analog elektronikte çok yetersizim.O yüzden analog yaparak detaylara kadar öğrenmek istiyorum.
 
Merhaba.
1- Termodinamikte iki cisim arasındaki sıcaklık farkında nasıl bir ısı geçişi (akımı) oluşuyorsa kurşunlu veya diğer tip akü şarjlarındaki akü hücre gerilimi, o anda kaç voltsa onun mutlaka daha üzerinde (Normalde % 20 fazlası) bu aküye tatbik edilmelidir. Yoksa bir şarj akımı geçişi hiç olamaz.

2- Hidrojen gazının boşa çıkması olayı hiç istenmeyen bir olaydır. Bu gazın boşa çıkmaması için volt/amper ayarı hassas veya kademeli ayarlanarak bu önlenmeye çalışılır. Boşa çıkan hidrojen gazı kendiliğinden yanamaz, ama bir ateş kaynağına yakınsa aküde büyük iç patlama olur ve aküye fiziksel bir zarar asıl o zaman gelmiş olur. Buna dikkat! (Zaten çoğu akü etiketinde; gözlere, ele değmeyle gelen asidik etki riski ve patlama riski için özelikle yanıcı ateş kaynaklarından bu akü kapaklarının çok uzak tutulması uyarısı mevcuttur. (özellikle sulu akülerde) Hidrojen ve oksijen gazı gereğinden fazla ve yoğun (Gereksiz) olarak bu plakalardan sürekli çıkmaya devam ederse, bu plakalardaki süngerimsi kurşun bileşimli dolguya çok zarar verip dağıtabilme riski yani akü kapasitesini (Ve ömrünü) düşürebilme riski her zaman vardır.

3- Akülerin üzerinde yazan 12V, 60A, 540A (EN) ifadelerinden 540A örneği gibi starter veya diğer tip akülerden o anda çekilebilecek olan en yüksek amperi bize gösterir.

4- Sabit amperi veren PSU gibi smps türevleri, elektronik devre yapısına iç müdahele edilerek, örneğin 13.6 - 13.8 volta kadar çıkarılarak ince ayarlanabilirse uygun olan şarj voltaj ve akımını (akü amperinin 1/10’unu şarj akımı) geçmeden yine tampon şarjla (Standby use’daki charge formuyla) şarj edilebilirler. Ancak bu türden devrelerin akü çok boşaldığında çok aşırı akım çekmesiyle aşırı/kısa devre korumalı tipteki iç koruma devresine sahip olmaması daha iyi olur. (Çok şarjsız kaldığında şarj akımının otomatik olarak kesilmemesi içindir)

5- Seri dirençlerle şarj akımı olan akü şarj amperini sabit tutabilmek; belki çok küçük şarj akımlarında kullanılan watt.’sız dirençlerde hiçbir bir sıkıntıyı çıkarmayabilir, ama watt.’lı dirençlerle ve nispeten daha yüksek geçen şarj akımlarında (Çok daha büyük akü kapasitelerinde) büyük sıkıntıları (sapmaları) ortaya çıkarabilir.

6- Mcu’lu olan yani mikro işlemci kontrollü olan akü şarjlarında, çoğunlukla akü sıcaklığını direk olarak ölçüp denetleyen ve akünün elektrolit, plaka sıcaklığını direk ölçen sensörler ayrıca bulunur. Bu sensörler akü sıcaklığı şarj akımıyla çok fazla yükseldiğinde, bu şarj akımını kesip denetleyici görevini ayrıca üstlenirler, yani komparatörlü opamlı veya akım/gerilim sabitleyen lm317 türündeki entegreli opamlara bir ek olarak.

Kolay gelsin. Başarılar dileğimle.
 
Son düzenleme:
@binbaşı usta iletilerinizden faydalanıyoruz.
Ben birkaç soru daha sormak istiyorum.
1.)Elimde 12V 7AH/20HR etiket değerli bir akü var ben bu akünün kapasitesini nasıl ölçebilirim?(Devreyle değil normal multimetre gibi)
2.)Akü bitmeye yaklaştıkça gerilimi mi düşer ve bu düşmenin bir oranı var mıdır?Yani mesela 1V düştüyse yarısı bitmiştir 2V düştüyse tamamı bitmiştir diye birşey söyleyebilir miyiz?
3.)Aküyü şarj işlemine başladık ve 14 V ile şarj ediyoruz diyelim şarj bittiğinde 12V olan aküden 14V gerilim değeri ölçmez miyiz?Bu da problem oluşturmaz mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst