12v 4a adaptör voltaj kaybı!!

Sasquatch

Üye
Katılım
4 Ocak 2020
Mesajlar
67
Puanları
1
Konum
Fatsa
Şimdi arkadaşlar elimde 12v 4a bir adaptör var buna belirli bir uzunlukta rezistans teli bağlıyorum bunda hiç bir sorun yok ancak arkasına bir fan bağlayınca 9v'a düşüyor hem fan yavaş dönüyor hemde rezistans soğuyor ve sönüyor bu voltaj kaybını nasıl önlerim ?
Sadece bunda olmuyor başka şeylerde bağlıyorum aynı şekilde voltaj düşüyor
 
Nasıl bir adaptör? SMPS mi Lineer mi.
Siz en iyisi bir foto atın rezistans ile birlikte
 
Ne kadar akım çekerseniz voltaj yüke göre o kadar düşecektir. İşin doğası bu. Ama sizin kaynağınız daha güçlü ise ve çıkışı sürekli 12 voltta tutmak istiyorsanız bağlayacağınız yüke göre akımı sabit tutmak için otomatik ayarlı regülatörler var. Onların da mantığı aslında boşta olan 12 voltu yük arttıkça arttırmak. Yani sizin 9 volt okuduğunuz değeri 12 voltta sabit tutmak için devre çıkış akımını 14-16 volt gibi otomatik yükseltecek ki siz yükler bağlıyken de 12 volt okuyabilesiniz.
 
Merhaba. Adaptör 4 * 12 = 48 watt gücünde, bağlanan rezistans telinin çektiği güç (amper) adaptörden 3-3.5 A gibi 4 A' dan düşük değerdedir, işte bu nedenle 12 voltta fazla voltaj düşümü olmuyor, ama paralel fan bağladığınızda çekilen amper 4 A'yı veya 48 watt'ı kuvvetle muhtemel geçiyor, bu nedenle 12'den 9'volta kadar düşmüş oluyor. Bunun sebebi güç yetmezliğiyle voltaj düşmesinin fazla artmasıdır. Daha güçlü 5 - 6 amper 60 - 72 watt çıkış gücündeki başka adaptörle, fanın çektiği amper değeri üzerinde yazıyorsa, rezistansla birlikte bu amper (güç) değerlerini hiç geçmiyorsa voltaj düşümü çok daha az olacaktır, 9 voltlara kadar inmemiş olacaktır. Yani bu voltaj düşümünün asıl nedeni adaptörün elektrik çıkış gücünün yetmemesi.

Belirli güçteki adaptörle belirli alıcıları (rezistans+fan) çalıştırmak istediğinizde sizin öncelikle amper toplamının adaptörün etiketindeki amper değerini geçmediğini hesaplayarak (emin olarak) adaptöre olan bu ikili paralel bağlantıyı ondan sonra yapın. Böylece voltaj düşümü hep asgaride kalmış olur. Örneğin 12 volt yerine en fazla 11.95-11.90 voltlardaki gibi. Adaptörün amper çıkışı ne kadar yüksekse ve ona bağlanan yükler ne kadar az amper (güç) çekiyorsa bu voltaj düşmesi daha az olacaktır. Örneğin Şebeke AC elektriğinde alçak gerilimli bir şebeke AC dağıtım trafosunda, o anki talebin veya bağlanan alıcıların normalden çok fazla (aşırı) olmasında, bu dağıtıcı trafonun gücünün yetmediği durumlarda (Bu aşırı yüklenme trafoların ısınma ve soğumama durumunda yanıp patlamasıyla da bazen sonuçlanabilir) çok fazla voltajının düşmesindeki (220 yerine 180 volt AC) olduğu gibidir, sizin adaptörün çıkışına fazla amper çeken alıcıların bağlanması durumu, benzetme yapılırsa eğer. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,965
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst