12v 2A adaptör ile reziztans kullanmak

predator59

Üye
Katılım
17 Eki 2019
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba aklımı kurcalayan bir soru var elimde 12v 2.0 amper yani 24watt bir adaptor var ben bu adaptörün ucuna ısıtıcı rezistan teli baglayıp yaksam adaptorun çıkış gücü yine max 24 wattmı olacak yoksa yaktıgım rezistans teli 24 wattan fazla elektrikmi tüketecek kısacası adaptörün cıkıs gücü 24 watt ise bu watı aşma ihtimali varmıdır yoksa maksimumu bumu birde 24 watt saat bazındamı hesaplanır saygılar
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba 12 v 2 A adaptörün varda bağlayacağın rezistansın gücü kaç wat? Rezistans 220 Voltla çalışıyor. 12 Voltla çalışan rezistans olsada çekeceği güç Wat olarak önemli. Wat saat bazında hesaplanır. Atıyorum 100 wat rezistans 10 saat çalışırsa 1000 W yani 1 KW harcar.
 
Merhaba 12 v 2 A adaptörün varda bağlayacağın rezistansın gücü kaç wat? Rezistans 220 Voltla çalışıyor. 12 Voltla çalışan rezistans olsada çekeceği güç Wat olarak önemli.
Rezistansın gücünü bilmiyorum saç kurutma makinasından cıkarmıstım bilmedigim için buraya yazdım adaptor 24 watt oldugu için rezistans 24 wattan fazlasını çekebilirmi
 
Rezistans kurutma makinası 220 V ile çalışır. Adaptörü yakarsın.
 
Tamamını kullanmıyorum ufak bir kısmını sadece
 
itinayla adaptörünü yakabilirsin arkadaşım.
 
Rezistans telini ohmetre ile ölçerek 6 ohm olacak şekilde kesip kullanırsan rahatlıkla kullanabilirsin.
12V ta 6 ohm yük 2 A çekecektir. Dolayısı ile adaptörünü tam yükü ile kullanacaksın.
Ancak rezistans telinin ısınma gücü orantısal değilse rezistanstan elde etmiş olduğun güç 24W ta düşük kalacağı için rezistans teli fazla ısınmayacaktır.
Örneğin 220V ta 1000W olarak tasarlanmış bir resistans telinin max ısınabilmesi için yaklaşık 4.5A geçmesi gereklidir. Halbuki sen 2A akım verebilmektesin.
Dolayısı ile rezistans teli öncekinden daha az ısınacaktır.
 
Yani 2 amperi geçmeyecek şekilde boyunu ayarlayıp işine geliyorsa kullan.
İşine gelmiyorsa adaptörü değiştirmen gerekir.Fazla amper çekersen adaptör yanar.
 
Kesilen bu rezistans telinin 12 volta göre volt * amper = güç değeri için kesilen bu boyu çok çok önemlidir, zira bu boy daha kısa kesilmişse telden 2 amperden fazla akım da geçebilir, o zaman bu adaptörü belki garantili yakarsın, tel boyu 12 volttan çok uzunsa 24 voltta kesmişsen geçen akım ohm kanununa göre yarı yarıya düşer, yani lineer bir bağlantı (Unlineerde ise bu durum çok değişir) kurulursa sonuç bu şekliyle olur.

Saç kurutma makinesinden çıkarılan rezistans telinin 220 voltta kaç watt çektiği (harcadığı) çok önemli, 220'de atıyorum 440 watt.lık saç kurutma makinesi rezistans teli I=W/V'dan I=440/220 olarak tam 2 amperi bu şebekeden çekiyorsa, bu tel boyunu 12 volta göre ayni volt hesabına göre hassas olarak keserek ayarladığında da ayni amperin geçmesi gerekiyor. Teorik olarak. DC ve AC akımların rezistif (direnç) elemanlarındaki ısı (kalori) etkisi tam eşit olur, AC ve DC akımlar ayni rezistans telinde ayni voltta, amperde fakat AC/DC olarak farklı da olsalar ayni ısınmayı yaparlar. Ancak tüm bu hesaplamalara sadece tel boyu/watt/volt lineer ilişkisiyle baktım, rezistans telinin ohm (direnç) değeri üzerinden bu olaya bakmış olmadım. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,195
Kullanıcılar
449,830
Son üye
xkullanıcı45

Yeni konular

Geri
Üst