1200 Watt uzaktan kumandalı prize hangi elektrikli aletleri güvenle bağlayabilirim

Erdem⁣

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
713
Puanları
106
Arkadaşlar oldukça uzun bir aradan sonra tekrar merhaba ;)

Arduino ile uzaktan kumandalı priz kullanan bir ekmek mayalama dolabı yapmaya çalışıyorum. Elektronik kısmını büyük ölçüde tamamladım diyebilirim.

Uzaktan kumandalı prizleri Arduino'dan açıp kapatmak için ters mühendislik yöntemiyle kodları çözdüm. Hatta bir ekran görüntüsü koyabilirim.

halkalar.png


Ekmek mayalama dolabının çalışma prensibine gelirsek, mayalı hamurları örneğin 24 ° C'de bir saat, bir buçuk saat tutacak. Bu derece 28 ° C'de olabilir. Hatta yoğurt için sıcaklık 40 ° C'lere kadar çıkabilseydi güzel olurdu ama şimdilik 28 ° C kabul edelim.
Bir tane nem, bir tane sıcaklık sensörü var. Sıcaklık düştüğü zaman ısıtıcı, yükseldiği zaman soğutucu çalışacak. Hatta ileride bir nemlendirici de düşünülebilir.

İlk planda basitçe bir ampül ısıtma için işimi görebilir diye düşünüyordum. 105 W bir halojenli ampül aldım. Aldığım yerdeki elektrikçi bu ampülü sürekli çalıştırırsan prizleri 1200 W bunu eritebilir dedi.

Kendi denememde de ampülün oldukça ısındığını gözlemledim.

Benim sormak istediğim ısıtma için bu ampülü kullanabilir miyim? Eğer kullanabilirsem kesintisiz ne kadar süre güvenli çalıştırabilirim?

Bu 1200 W prizlerin üçünü tek bir üçlü kablolu prize takıp kullanabilir miyim?

Ekmek mayalama dolabının hacminin oldukça küçük olduğunu düşünebiliriz (örneğin 40x60'lık 10 tane tepsi olabilir) Bu kadar yeri ısıtmak ya da soğutmak için (enerji tüketimi de düşük olsa güzel olur) nasıl bir ısıtıcı, soğutucu kullanmalıyım? Bu ısıtıcı ve soğutucuları 1200 W'lık bu prizlerle örneğin 10 saat güvenle kullanabilmeliyim. (Hoş o kadar uzun süre soğutucu ya da ısıtıcının açık kalacağını tahmin etmiyorum ama)
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba, hoş geldiniz tekrar.

Halojen ampülün önceliği ışık yaymak olduğundan siz avantajını kullanmayıp dezavantajını almaya çalışarak 1000w lık kayıp yaratıyorsunuz. 150w infrared ampüller var, kümes ısıtmada kullanmıştım. Ayrıca fırın içinde hava sirkülasyonu sağlayın derim .
 
Merhaba,

Hoş bulduk, teşekkürler.

Hava sirkülasyonu için basitçe bir bilgisayar kasası fanı kullanabilir miyim. Bir de örneğin PWM kullanarak yavaş devirle sürekli mi çalışsın, yoksa örneğin 5 dakikada 1 dakika çalışması yeterli mi.

Isıtma için sizin de bahsettiğiniz kızıl ötesi ampül ile beraber şu çözümleri buldum :

- Kızıl ötesi ampül
- Karbon film ısıtıcı
- Akvaryum ısıtıcısı

Isıtma için oldukça farklı çözümler var. Peki soğutma için sizce aşağıdaki soğutucu sizce uygun mu?

- Peltier soğutucu

Bu peltier soğutucu yazılanlara göre hem ısıtıp, hem soğutuyormuş. Hatta enerji bile üretiyormuş. Çok ilginç. Acaba tek bunlardan alsak hem ısıtma hem soğutma için kullanabilir miyiz? Bu konuda deneyimi olan var mı acaba.

Soğutma için kullanılabilecek başka cihazlar ya da önerileriniz varsa paylaşabilirsiniz.

Ev tipi ekmek mayalama dolabı şuna benziyor.

Ev tipi ekmek mayalama dolabı

Sanayi tipi olanlar ise şu şekilde oluyor.

Sanayi tipi ekmek mayalama dolabı
 
Ne kadar olmayacak şey varsa bulmuşsun dostum :) akvaryum ısıtıcı suyun dışında çalışmaz yanar. Karbon film kendini zor ısıtırken peltier kendini zor soğutur. Peltierin bir tarafı ısınır diğer tarafı soğur. Isınan kısımdaki ısıyı fan ile soğutursanız diğer taraf o kadar soğur ama bu soğumanın bir işe yaradığı görülmemiştir. Belki izole kutu içerisinde bir iki litre meşrubatı 2-3 Derece soğutabilirsiniz. Oda olmasa da olur. Soğutma işi ni serkan beye soralım.
 
akvaryum ısıtıcı suyun dışında çalışmaz yanar.

Evet bahsettiğiniz gibi suyun içinde çalışacağını düşünerek yazmıştım. Anladığım kadarıyla bir tanesine su doldurup iki tane plastik kabı iç içe koyarak bir tane basit bir mayalama kabı yapmışlar.

http://www.bread-bakers.com/proofing-box.html

Ekmek hamuru 24 ° C'de bir buçuk saatte 2 katına çıkar. Nem oranı yaklaşık % 75 yapmak gerekiyor. Benim aklıma bu suya tuz eklersek, tuzlu çözeltinin nem oranı da sofra tuzu için yaklaşık %75 olur. Böylece ayrıca bir nemlendirici kullanmaya gerek kalmaz diye düşünmüştüm.

Nem ölçerlerin doğru ölçüp ölçmediği ve ince ayarları da gene tuzlu su çözeltisi kulanılarak yapılıyor. Eğer konuya teknik bir yönden bakmak isterseniz buraya bakabilirsiniz.

https://bit.ly/2RKngFk

Şimdi gelelim asıl soruya. Yaklaşık üç fırın büyüklüğünde bir alanı nasıl soğutabilirim. Fikir verebilecek olan var mı acaba.
 
Stackexchange'de de sordum ama makul bir soğutma yöntemi bulamadım.

What are options for cooling a 5 cubic meter proofing box

Bakır boru ile soğutma önermişler ama o da çok pahalıya geliyor. Yok mu böyle bir mühendis, tercihen bu ticari olanlarının tasarımını yapan yardım edebilecek :)

Ben de çömlekle soğutma mı yapsam acaba?



Bu windchill denilen uygulama çok ilginç. Hiç elektrik kullanmıyormuş.


Birileri bu buharlaşma mantığını kullanarak


böyle bir ürün tasarlamışlar.

 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst