12 voltluk elektrikle çalışan ilk türk buzdolabımız

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,235
Puanları
1,866
Yaş
47
Konya'da soğutma sistemleri tamirciliği yapan Muammer Ceran (48), buzdolabında elektrik sarfiyatını yüzde 77 oranında düşüren bir sistem geliştirdi.

12 voltluk elektrikle çalışan sisteme, Ağustos 2010'da patent alan Ceran, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldığı destekle seri üretime geçmeye hazırlanıyor. Geliştirdiği sistemi satın almak isteyen beyaz eşya şirketlerinin birbiriyle yarıştığını belirten Muammer Ceran, bürokratik işlemlerin yavaşlığının kendisini yorduğundan şikâyetçi.

Muammer Ceran, ilköğretim mezunu bir mucit. 12 yıldır Konya'da buzdolabı tamiri yaparak geçiniyor. Buzdolabını 12 voltluk elektrikle çalıştıran sistemi keşfeden Ceran, 3 yıl önce patent almak için başvurdu. Uzun uğraşlar sonucu Ağustos 2010'da patent almayı başaran Ceran, KOSGEB'den destek istedi. Sistemin bu kadar tasarruf sağladığına KOSGEB teknik elemanları inanmakta zorlandı. Uzun süren testler neticesinde Ceran'ın buluşunun 12 volt elektrik ile çalıştığına ikna olan yöneticiler, ürünün geliştirilmesi ve seri üretiminin yapılması için destek kararı verdi.

Muammer Ceran, 'Akceran' adı verdiği ürünlerinin seri üretimini yapmaya hazırlanıyor. Sistem sayesinde 100 liralık faturanın 23 liraya düşeceğini belirten Konyalı mucit, cihazın, elektriğin olmadığı yerlerde güneş enerjisiyle dahi çalışabileceğine dikkat çekti. Ceran, "A sınıfı dolaplar da dahil olmak üzere, bütün dolaplarda emsallerine göre yüzde 77 enerji tasarrufu sağlıyoruz. Eksi 24 dereceye kadar soğutma özelliği var. Bütün soğutma sistemlerine uygulanabilen bu sistemle yüzde 77 net tasarruf sağlandığı, Selçuk Üniversitesi ve KOSGEB aracılığıyla yapılan deneyler sonucunda ortaya çıktı. Bu sistem ülke genelindeki bütün dolaplara uygulandığı zaman 22 Hirfanlı Barajı'nın ürettiği enerji tasarrufu sağlayacağının hesabını da ODTÜ ve Selçuk Üniversitesi yaptı." diye konuştu.

Dünyada benzeri olmayan sistemi bürokratlara anlatabilmek için 3 yıl gayret ettiğini dile getiren Ceran, "Destek almak için kapısını çaldığım devlet görevlileri 'O kadar büyük beyaz eşya firması Ar-Ge çalışmaları yaptığı halde böylesine tasarruf sağlayan sistem geliştiremezken, sen bir tamirci olarak nasıl yaparsın? Mümkün değil.' dediler. Hatta sistemi uluslararası beyaz eşya şirketlerine satmam için aracılık teklif edenler bile oldu. Türkiye'nin de dünya çapında bir buluşu olsun diye satmadım. Üç yılda saçlarımı ağarttılar. Elimizde şu anda prototip olarak yapmış olduğumuz sanayi ve ev tipi 5 çeşit dolabımız var. Eğer devlet para aktarıp fabrika kurabilirsek günlük kapasitemizi 6 bin adet civarına çıkarabiliriz. 2 ayda seri üretime geçeriz." dedi.

Kaynak: zaman
 
inşallah hakettiği değeri görür...
 
Gerçekten güzel bir buluş. Sadece bunun için dolap üretmeye değermi bilmiyorum.çünkü dolap piyasaya sürüldüğünde diğer üreticiler bu işi kısa zamanda çözecektir.inşallah hak ettiği değeri görür
 
güzel bir buluş.ama diğer firmalar kopyalarlar.ufo örnegi gibi.
 
Aslında tam anlamıyla bir buluş sayılmaz.Piyasada uzun zamandır 12 ve 24 Volt gerilim ile çalışan buzdolabı kompresörleri bulunuyordu.Teknelerde ve ağır vasıtalarda zaten kullanılan bir sistemdi.
 
HeLaL Olsun Eğer Taklit ve Kopya yapılmasını istemiyorsa Ustası onunda bir çözümünü Bulmuştur ,12 yılın verdiği çabalar ustamızı başarıya kadar götürmüş,browo Güzel türkiyem, Hep iyi hedeflere koşmak dileklerimle
 
umarım klimalarada böyle bir çare bulurlar.
 
Aslında tam anlamıyla bir buluş sayılmaz.Piyasada uzun zamandır 12 ve 24 Volt gerilim ile çalışan buzdolabı kompresörleri bulunuyordu.Teknelerde ve ağır vasıtalarda zaten kullanılan bir sistemdi.

evet ama onlar çok dar hacimleri bile pek iyi soğutamıyor burdaki olay bambaşka güzel bir başarı -24 derece ve normal boyutta bir buzdolabı
 
evet ama onlar çok dar hacimleri bile pek iyi soğutamıyor burdaki olay bambaşka güzel bir başarı -24 derece ve normal boyutta bir buzdolabı

Basit oto buzdolaplarından bahsetmiyorum.Onlarda yarıiletken teknolojisi kullanılmakta.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst