12 Volt 80 - 120 Amper Potans veya Kademeli Voltaj Düşürme

omerbostan

Üye
Katılım
28 Eyl 2020
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba, öncelikle konuyu umarım doğru açmışımdır. Bir kusurum olursa söylerseniz sevinirim,

Sizlerle paylaşmak istediğim konu şu,

Bir teknemiz var ve bu tekneye elektrikli çapa bağlıyacağız. Tüm sorunumuz motora dimmer yada potansiyometre uygulayabilmek. Şöyle ki 12v 1400 watt ve 1000 watt olmak üzere iki motorumuz var. Çapayı çektiğimiz zaman çapa yaklaştıkça hızını azaltmamız gerekiyor. Piyasada 50-60 amper aralığında kısmen bazı devreler var ama bizim motor için yeterli değil. İlla voltaj ayarı hassas olmak zorunda da değil ama olursa şayet tabi güzel olur. Ama kademelide olursa oda olur. Örneğin bir düğme ile 12v veya 6v arasında geçişte yapabiliriz. Bu voltajlarda değişken voltaj önerileride olabilir. Yani diyelim 6 volt olması mümkün değildir 5 volt olur veya 8 volt onu bilemiyorum.

Yani işin özeti 12v olup 100 amper civarlarında bir potans yada kademeli volt düşürme yapılabilir mi? Konu hakkında bilginiz varsa paylaşabilirseniz memnun olurum.


1.jpg
2.jpg
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
100wattmotorkontrol.png

böyle bir devre yaparak motorlarınızı istediğiniz güçte sürebilirsiniz.
yön değiştirme için mekanik röle/kontaktör v.b. kullanabilirsiniz
 

Ekli dosyalar

  • 12v-1000w-motorkontrol.asc
    5.8 KB · Görüntüleme: 4
Çok çok teşekkür ediyorum. Verdiğiniz devre şemasını bir şekilde yaptırıp test etmeye çalışacağım. Çok sağolun. Bunu toparlayabildiğimde sizinle paylaşımda bulunacağım.
 
@kesmez hocam bu mosfeti inceledim ama ,

P out 250 watt I out 49 A görünüyor. Benmi yanlış bakıyorum yoksa sürme tekniği yada başka bir teknik varda benmi göremedim. Bu mosfetle yukarıdaki motorları sürebiliyormuyuz? Nasıl sürüyoruz?
 
@kesmez hocam bu mosfeti inceledim ama ,

P out 250 watt I out 49 A görünüyor. Benmi yanlış bakıyorum yoksa sürme tekniği yada başka bir teknik varda benmi göremedim. Bu mosfetle yukarıdaki motorları sürebiliyormuyuz? Nasıl sürüyoruz?
Özdisanda 2miliohm rds li mosfet var. Ids 180 amper veya daha fazla. Ltspice kütüphanesinde olan bir mosfet kullandım. Eğer Ids akımı yetersizse değişmeli. Zaten dosyadaki mosfet piyasada yok.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,950
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst