12 v ile power led çalıştırma

sezar42

Üye
Katılım
30 Ocak 2009
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
38
slm arkadaşlar bu power ledler ile ilgili biraz araştırma yaptım ama kafam iyice karıştı yardımcı olursanız çok sevinirim aracımda 1 adet power led bağlamak istediğim yer var bunun için herhangi bir elektronik bir devreye ihitiyacım var mı yoksa direk 12 v aküye bağlasam çalışır mı
nette araştırdım kimi çalışıyor yazmış kimi olmaz demiş bişiler bişiler
şimdiden teşekkür ederim
 
sakın direk 12 volt verme yazık olur gücü ne kadar ledin 1 3 5 vs.. 350 ma akım sınırlandırıcı devre ile kullanmalısın ve çok iyi sogutmalısın..
 
Tek çip 1 watt power led 3.6 volt ile çalışır (en azından bendeki öyle, farklı modeller varsa bilmiyorum), elinizdeki power ledin fotoğrafını modelini nereden temin ettiğinizi yazarsanız daha net şeyler söyleyebiliriz. Şu anda söylediklerinize istinaden ihtiyacınız olan 12 girişli 1 watt power led sürücü hazır almak isterseniz buradan transistr,havya,lehim,arj aleti,pil,led temin edebilirsiniz, veya alabileceğiniz başka biryer varsa bu ürünü isteyebilirsiniz, ayrıca elinizdeki power ledi soğutucusu ile kullanmanız gerekiyor, buda verdiğim linkte hemen sağ alttaki kutucukta gözüküyor daha net görmek için 1 watt power led soğutucu diye aratabilirsiniz, bu arada araba far gibi kullanmak isterseniz 1 watt power led yetmez ama direk far olarak kullnmak için tasarlanmış power ledlerde mevcut ihtiyacınıza göre detayları yazarsanız ürünü belirlemekte daha iyi yardım edebiliriz.
 
slm arkadaşlar bu power ledler ile ilgili biraz araştırma yaptım ama kafam iyice karıştı yardımcı olursanız çok sevinirim aracımda 1 adet power led bağlamak istediğim yer var bunun için herhangi bir elektronik bir devreye ihitiyacım var mı yoksa direk 12 v aküye bağlasam çalışır mı
nette araştırdım kimi çalışıyor yazmış kimi olmaz demiş bişiler bişiler
şimdiden teşekkür ederim

Ledler;
a)Akım sınırlamalı(Power led) ve
b)Voltaj sınırlamalı(Normal ledlerin beslenmesinde) olmak üzere iki çeşit güç kaynağı ile beslenirler.

A) Akım sınırlamalı ( Constant current ) LED sürücüler

Power ledler sabit akım ve gerilimde,kendilerine uygun yapılmış led soğutucusuna lehimlendikten sonra,gruplar halinde bir ana soğutucu tabla üzerine sabitlenerek sağlıklı olarak çalışabilir.Direk olarak aküye(12 volta) bağladığınızda,veya büyük boy,iki adet pille bile çalıştırıp da yaktığınızda bozulabilir.Çünkü büyük boy yuvarlak pil k.500 yani max.500 mA akım verebilir.Sizin, örneğin 1 watt.lık power ledinizin 350 mA'e ihtiyacı vardır,fazla akım dirençsiz geçen direkt beslemede power ledi bozacak ya da ömrünü çok kısaltacaktır.

Akım Sınrlamalı besleme kaynakları Power Led lerin beslemesinde kullanılmaktadır. Power Led's lerin güçleri genelde 0.5W, 1W, 2W,3W ve 5W olup, bunlar genelde 350mA, 700mA, 1050mA, 1400mA ve 1750mA LED sürücüler ( LED driver) ile beslenmektedir.
.
Power Led's üretici firmaları ürünlerinin beslenmesinde mutlaka Akım sınırlamalı LED güç kaynaklarının kullanılmasını istemektedirler. Bunun ana nedeni, Power Led ler akım sınrlaması olmaz ise fazla akım çekerler, buda ısınmalarına ve LED's lerin tercih edilmesinin ana sebebi olan ömürlerinin uzunluğumu kısaltır.
.
Akım sınırlamalı led driver'lar dizayn kolaylığı sağlamak için çeşitli akımlarda üretilmektedir. Bu ürünleri kullanırken akım sınırlama için herhangi bir direnç kullanılmasına ihtiyaç yoktur.
.
350mA Led driver lar genelde tek sıra halinde( seri) 1W, power led lerin beslenmesinde kullanılır.
.
LED Driver - - - - -( 350mA) O - O - O - O - O - O
.
700mA led sürücüler iki sıralı 1W Powerled lerin beslenmesinde kullanılır.
.
LED's Sürücü - - - - - - ( 350mA) O - O - O - O - O - O
.
- - - - - - ( 350mA) O - O - O - O - O - O
1050mA led sürücüler 3 sıralı 1W Powerled lerin beslenmesinde kullanılır..
.
- - - - -- ( 350mA) O - O - O - O - O - O
.
LED's Sürücü - - - - - - ( 350mA) O - O - O - O - O - O
.
- - - - - - ( 350mA) O - O - O - O - O - O
.

Diğer akımlarda da benzer şekilde kullanılır.

Genellikle tercih edilen 6'şarlı grupların,uygun power lwd sürücü ile,ledlerin çektiği toplam akım,güç kaynağına eşit olacak şekilde(Çok az düşüğü de olabilir.)dirençsiz olarak beslenmesi,bu tür beslemelerde en uygunudur.Dirençte sıcaklıkla geçen akımda değişiklik olacağından ben de bunu,diğer firmaların örneklemelerine rağmen yine de özellikle tavsiye etmiyorum.

Örneğin elimde 36 adet 1 watt. da 350 mA çeken power led olmuş olsun.24 volt,2 amper(2000 mA) veren sabit gerilim akımlı bir SMPS aldığımı düşünelim.6*6 'lık grup şeklinde bunları dirençsiz smps adaptörüne bağladım diyelim.Tek altışarlı sıra,350 mA ile 24 voltta çalışırken,6 adet paralel bağlı sıra 6*350=2100 mA normalde çekmek isteyecek,ama benim max.2 amperlik smps'im var.Tüm 36 adet power led,100 mA noksanıyla(Bu noksanlık diğer 6 adetlik sıraya eşit olarak pay edilecektir)emniyetli şekilde ve hiç bir şekilde fazla akım çekme riski bulunmadan(Çünkü smps hem akımı 2 amperde sınırlayacak,hem de voltajı PWM iç kontrolüyle kendi içinde sabitleyecektir.)çalışabilecektir.Yani çok emniyetli bir şekilde bu power led'ler bozulmadan,orijinal soğutucularına lehimle bağlanmış olarak bu şekliyle çalışabileceklerdir.

Bunları size anlatmamın nedeni yukarıda vermiş bulunduğum örneğin malzemelerini de almış olmamdır.Henüz soğutucularını da ayrı olarak alıp montajını yapmadım.Başlangıç olarak sadece hesabını yaptım.Ancak matematik hesap ortadadır ve dirençsiz olarak çok güvenle,sağlıklı olarak çalışabilecekleri de ortadadır.Gördüğünüz gibi power ledlerin kendi orijinal sürücü beslemeleri bulunmazsa,mutlaka smps adaptörü ile,çok ince hesaplar yaparak bu çalıştırma projelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu arada power ledlerin direkt 4 voltluk bir aküyle,el fenerlerinde dirençsiz olarak uygulanmalarına da şahit oldum.Ancak,kullanma talimatında bu power ledli feneri,direk olarak,şarjdan hemen sonra,akü voltajı biraz yüksek iken kulanmamam yazmaktaydı.Kullandım ve birçoğu da bozuldu.Sebebi de şarjdan sonra,4.4, 4.6 volta çıkan akü voltajıydı.4 volta kadar 1 watt.lık power ledler 350 mA ile güvenle çalışıyor sanırım,4 volttan sonra da bozulmaya başlayabiliyor,benim de yaşadığım bu olay gibi.Kolay gelsin.



 
Son düzenleme:
Power led kullanırken kullandığınız marka ve modelin pdf lerini mutlaka inceleyin.
10 Watt lık bir power led 4 seri 4 paralel olabilirken bir diğeri 4 seri 3 paraleldir.
10Watt lık özel seri bir led 6 paralelden oluşur
100 Watlık 10 seri 5 paralel olabilir.
....
gibi...

10Watt lığın biri 12Volt ile çalışırken bir diğeri için 18 Volt bir diğeri için 3 Volt gerekir.
100 Watt lık içinse 36 Voltunuz olmalı.
Özet , her biri üreticinin değerleri ile çalıştırılmalıdır !

Ve kesinlikle akım kontrollü regülatör ile kullanılmalıdırlar !
Power ledler çok ciddi biçimde ısınırlar !
Isınan led aynı gerilim altında daha fazla akım çeker , daha fazla akım çektikçe daha fazla ısınır .. çığ efektinden dolayı kısa sürede tırtlar.
Bu yüzden akım sınırlanmalıdır ve uzun ömür beklentiniz varsa mutlaka iyi soğutun.
Üreticinin verdiği sınırları aşmayın.

Şerit led , mantar led gibi şeyler power led olarak tanımlanamazlar.
12 Volt gerilim altında 3 adedi seri bağlı paralel şeylerdir.
4 olsa 12 yetmez 3 olsa fazla gelir , eh işte akımı sınırlamak , direnç üzerinde az bir gerilim düşümü ile mesela 10.5 Volt da çalıştırabilmek için şerit üzerinde seri bağlı dirençleri vardır.
Bunlar çığ efektine yol açacak kadar ısınmadıkları için 12V sabit gerilim kaynağı ile sürülebilirler .

Üreticiler sürekli yarış halindeler .
Bu günki değerleri dünkinden farkılı oluyor.
Öyle ürünler varki tek bir led 7 dolar (aslında tek değil ya neyse işte öyle).
El fenerinde yeni şarjlı veya eski fark etmez kullanabilirsiniz.
Çünki 500mA da gayet parlak yeterli bir akı verebilirken 3000mA ile çalışmaya da hayır demezler.
Bunlar bügünki rastladığımız değerler yarın ne olur bilinmez...
 
Son düzenleme:
cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar karaapak kardeşim doğrudur arabada kullanıcam normal piyasada satılan 1 w lık power ledlerden araç içi aydınlatması için kullanıcam bide senin yazında dikkatimi çekti kısa ve uzun hüzmeli led li far var mı varsa bile xenon kadar güçlü bi ışık akısı var mı bilgi verirsen sevinirim power lede bi sogutucu alsam 12 v tu 3,5 v düşüren ve 350 mA'lik bi devre lazım yani peki akımı yüksek olsa bi zararı olur mu zaten kendin yeteri kadar akım çekmiyo mu
 
Ben far niyetiyle kullanma olayını motorcu arkadaşlar vardı (yarış motorcuları tayfası vardırya) onlardan duydum, birkaç motorsiklet ürünü satan sitede var demişlerdi 200-250 liraya satıyorlarmış, ben sitelerde reklamını görmüştüm siz bulamazsanız tekrar bakarım. Uzun hüzme kısmı power lede takılacak mercek ile ayarlanabilir zaten ışık akıları çok yüksek olanlar var xenon dan daha daha güçlü olabileceklerini ve diğer sürücüleri daha fazla rahatsız edebileceğini düşünüyorum. Araç içi aydınlatma için verdiğim linkteki ürünü kullanabilirsiniz eğer baskı devre yapmayı biliyorsanız şemada bulabilirim ama ürünü direk almanız daha mantıklı. Devre olarak aslında 12 voltu 3.6 volta düşürmesi yeterli fakat yapılan devrenin bu gerilimden yüksek vermemesi lazım, evet 3.6 voltu geçmezseniz ledin 350 ma den daha fazla akım çekmemesi lazım ama bu ledler biraz hassas o yüzden devrenin zaten 350 ma den fazla veremeyecek şekilde tasarlanması ledin çalışma ömrünü uzatma açısından ihtiyati bir durum, bu yüzden hazır ürünü almanızı tavsiye ettim, yoksa nette birçok power led sürücü ve 12 V u 3,5 volta düşürebilecek devre örnekleri mevcut.
 
herkese iyi geceler. ben 12 si mavi 12 si kırmızı top. 24 adet 1 w powerledi pcbye bağlamak istiyorum. bunların hepsi aynı anda yanıp aynı anda sönecek . bunun için seçeceğim pcb ya da sürücünün rgb olmasına gerek var mı ?
 
Power led kullanırken kullandığınız marka ve modelin pdf lerini mutlaka inceleyin.
10 Watt lık bir power led 4 seri 4 paralel olabilirken bir diğeri 4 seri 3 paraleldir.
10Watt lık özel seri bir led 6 paralelden oluşur
100 Watlık 10 seri 5 paralel olabilir.
....
gibi...

10Watt lığın biri 12Volt ile çalışırken bir diğeri için 18 Volt bir diğeri için 3 Volt gerekir.
100 Watt lık içinse 36 Voltunuz olmalı.
Özet , her biri üreticinin değerleri ile çalıştırılmalıdır !

Ve kesinlikle akım kontrollü regülatör ile kullanılmalıdırlar !
Power ledler çok ciddi biçimde ısınırlar !
Isınan led aynı gerilim altında daha fazla akım çeker , daha fazla akım çektikçe daha fazla ısınır .. çığ efektinden dolayı kısa sürede tırtlar.
Bu yüzden akım sınırlanmalıdır ve uzun ömür beklentiniz varsa mutlaka iyi soğutun.
Üreticinin verdiği sınırları aşmayın.

Şerit led , mantar led gibi şeyler power led olarak tanımlanamazlar.
12 Volt gerilim altında 3 adedi seri bağlı paralel şeylerdir.
4 olsa 12 yetmez 3 olsa fazla gelir , eh işte akımı sınırlamak , direnç üzerinde az bir gerilim düşümü ile mesela 10.5 Volt da çalıştırabilmek için şerit üzerinde seri bağlı dirençleri vardır.
Bunlar çığ efektine yol açacak kadar ısınmadıkları için 12V sabit gerilim kaynağı ile sürülebilirler .

Üreticiler sürekli yarış halindeler .
Bu günki değerleri dünkinden farkılı oluyor.
Öyle ürünler varki tek bir led 7 dolar (aslında tek değil ya neyse işte öyle).
El fenerinde yeni şarjlı veya eski fark etmez kullanabilirsiniz.
Çünki 500mA da gayet parlak yeterli bir akı verebilirken 3000mA ile çalışmaya da hayır demezler.
Bunlar bügünki rastladığımız değerler yarın ne olur bilinmez...
slm arkadaşlar bu power ledler ile ilgili biraz araştırma yaptım ama kafam iyice karıştı yardımcı olursanız çok sevinirim aracımda 1 adet power led bağlamak istediğim yer var bunun için herhangi bir elektronik bir devreye ihitiyacım var mı yoksa direk 12 v aküye bağlasam çalışır mı
nette araştırdım kimi çalışıyor yazmış kimi olmaz demiş bişiler bişiler
şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar ben 1 adet kırmizi 1w power ledi 9v pil ile çalıstirabilirmiyim bu arada ledi sonyal icin kullanacam yani sadec birkac sanie yanip sonecek
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhabalar ben 1 adet kırmizi 1w power ledi 9v pil ile çalıstirabilirmiyim bu arada ledi sonyal icin kullanacam yani sadec birkac sanie yanip sonecek

Calistiramazsiniz. 9 volt pil bildigim kadariyla 1 watt power ledi yakacak akimi saglayamaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,652
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst