12 v Bosch vidalama aküsünü iptal etme

İşte anlayamadığım nokta burası. 30-40 ampere kadar anlık akımı verebildiğini nasıl hesaplıyoruz?

Merhaba,sn.Öğretmen27 Hocam (Doğan ustam) ; Bakın, sn.alpernbugra bu konuya çok doğru olan bir noktadan yaklaşmıştır,nedeni ise bazı günlük uygulamalarda 12 volt 7 A-h'lik kuru akünün bu amper değerinin kat kat üstünde amperi verebilmesidir.Örnek olarak tek akülü 650 VA'lık LİTE Ups'leri verebiliriz.Brüt 650 w,net 360 watt'ı 12/220 dc/ac inverter dönüşümüyle verirken çok kısa destek süresine karşın en az 250-300 watt değerini (Çünkü bazı pc'lerin psu'larının en düşük watt değeri budur zaten) anlık olarak sağlamasıdır.Bu da kaba hesapla 300/12 ; güç /volt bölümü ile o anda en az 25 amperin bu aküden tam çekiliyor olması (Destek için şartır çünkü) demektir,sn.Öğretmen27 Hocam,sanırım bu örnekle düşük amperli bir kuru aküden bu kadar yüksek değerli amper çekilmesi olayını biraz daha iyi kavramışsınızdır.

Yani bu işin esprisi üzerinde yazan değeri değildir,anlık olarak verip akünün amper-h kapasite hesabına göre daha kısa sürede deşarj olup,çok daha yüksek amper değerlerini o anda tam sağlamasıdır.Tüm kuru (jel) akülerin iç yapısı buna çok da uygun çok iyi bildiğiniz gibi.Sulu akülerde bile örneğin marş motoru ile bu akü çalışırken, akünün üzerinde direk yazan amperden birkaç kat daha fazla amper değeri,araçta mekanik sürtünmeler çok fazlaysa eğer,anlık olarak da çekilmesi mümkündür.

Bu konuda sn. alpernbugra ayrıca "marş motoru/çekilen akımların büyüklüğü" konusunu bir mesajında özel olarak da işleyip belirtmişti,çok eski mesajlarında.

Not: 4.8 volt, 800 mA'lik mini şarjlı pilli vidalamada ben de 6 volt 4 A-h lik ışıldak aküsünü tadilli olarak kullandım,vidalama gayet de iyi sonuç verdi,çünkü elle durdurup onu frenlemek mümkün olmamıştı.Ama çok iyi de söylediğiniz üzere deşarjdan sonra bir de şarj derdi var,diğer eksisi ek bataryayla uygun kesitte kablonun hep beraber taşınmasıdır.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
İşte anlayamadığım nokta burası. 30-40 ampere kadar anlık akımı verebildiğini nasıl hesaplıyoruz?
Ayrıca led trafosunu 1-2 A düşünmüyoruz 30 A diye karar kıldık ustalarımızla.

Bunun net hesabı nasıl bilmiyorum. Plakaların özelliklerinden kimyasal özelliklere kadar birçok etken vardır. Ancak akü üreten firmalar bilir. Ben tecrübelerimden yola çıkarak öyle bir değer verdim.

Saygılar....
 
Eyvallah ustalarım. Sorularım kimsenin bilgisini ölçmeye yönelik değil. Zaten öyle bir seviyem de yok. Maksat merakımızı giderip kendimizi geliştirmek. Teşekkür ederim cevaplar için.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst