(12-9) - 7.2V gerilim regülatörü

KralMurat

Üye
Katılım
14 Tem 2011
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar merhaba,


Size sormak istediğim iki konu var. Bu yaz 2 aylığına uzun bir bisiklet turuna çıkacağım, ve tur boyunca elektrik ihtiyacımı karşılamak için 6V 12A bakımsız tip akülerden alacağım. Elimde 12V ve 9V adaptörler var, bunlar kullanarak 7,2V elde edip şehir içlerine indiğimde akümü şarj etmek istiyorum. 12V 1A ve 9V 1A'lik adaptörlerim var, fakat 12V'luk olan çok küçük görünüyor ve üzerinde yazan doğrumudur emin olamıyorum, çünkü 9V'luk adaptörüm yumruğum kadar ve heybetli görüntüsü bana diğerinden daha güçlü olduğu, daha fazla akım sağlayacağı izlenimini veriyor. Sitelerin birinden 12-7.2 gerilim degülatörü devresi buldum, fakat onu 9V'ta kullanmak istediğim için biraz modifiye ettim, sizden ricam orjinal devreye ve modifiye edilmiş devreye bakıp, yaptığım modifikasyonun herhangi bir elemanın çok fazla yüklenmesine ısınmasına sebep olup olmayacağı (dervede lm317 ve basir direnç diyot kombinasyonları var, ama lm317'nin çalışmasını araştırmadım açıkcası, o yüzden soruyorum yeni devre sorun çıkarabilirmi saatlerce akü şarj ederken)


iki devrede aşağıda :


1272gerilimreglatr.png



ve modifiyeli devre


972gerilimreglatr.png



İkinci sorum ise benim bu şarj ettiğim 6V'luk aküyü 5V'a çevirip cep telefonu, MP3 çalar, kalem pil, GPS gibi küçük cihazlarımı şarj etmede kullanacağım, 6V - 5V gerilim regülatörü olarak ta şöyle bir devre buldum :


dctodcconverter1.jpg



Burdaki sorum ise, 6V 12AH'lık bir giriş uygulayacağım, bunun çıkışı olarak 5V kaç A'lik gerilim elde ederim, yani aynı anda maç A'lık bir yükleme yapsam devre kaldırır.


Aslında iki sorumdada voltajdan yana sorun yok, çıkış voltajını sağlıyor devreler, ama devrelerin gücü nedir, nekadar Amperlik gerilim sağlar bana, şarj devresi için 15 saat çalışsa aküyü şarj etmek için mesela, sorun olur mu, veya aküden elde ettiğim 5V'a aynı anda GPS, telefon ve 2 tane kalem pil şarjı taksam, kaldırır mı. Bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim, yada o devre bu yükü kaldırmaz, elimde şöyle bir devre var çok daha güçlü, onu kullanabilirsin diye yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
 
burada aradığın tüm aküler için kullanılabilecek epey sarj devresi var beğendiğini seç. Ayrıca senin birinci devrede 100 ohm çıkışa direk bağlı üzerinden yüksek akım geçer yanar gider wattı yüksek seçsen birşey olmaz ama bu seferde boşuna elektrik harcar bunun yerine hesabı takabileceğin en yüksek değerli direnci takıp gücü boşa harcamamak üzere yapacaksın, şimdi hazır bilgi vermek istemiyorum kendin araştırsan daha güzel olur lm317t datasheet yaz indir burada çıkış gerilimi için hangi direnç değerlerini kullanman gerektiğine dair formül ve örnek devre var türkçe kaynakta bol miktarda var. İkinci devrede kullanılan 220 k ilk devredeki problemi engellemiş bir nebze ama yinede verdiğim linkte daha başarılı devreler mevcut kendim tasarlayacam dersen gerilim regülatörleri ile ilgili iyi bir araştırma yapman şart. kolay gelsin.
 
Verdiğiniz linki indirip hepsine bakmıştım daha önce, %90'ı 12V akü şarj devresi. 6V için olan olan birkaç tane var ama onların çıkışıda 6V, yani 6V bir aküyü 7V üzeri bir değerde şarj etmek gerektiğini biliyorum, o yüzden kullanabileceğim devreler değil. 7.2V şarj devresi var sadece birtane ve onda da 4 adet bataryayı şarj etmek için çok fazla malzemeden oluşan çok karışık bir devre. Yani orda kullanabileceğim bir devre bulamadım. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ;)
 
Evet sarj edeceğiniz batarya pil akü nün gerilim değerinin yüzde 10 15 i fazla bir gerilim vermek gerekir ve akü maksimum çıkış akımının normal koşullarda 20 de 1 i veya 10 da 1 i hızlı sarjda yarısına kadar akım vererek sarj edilebilir ama pilin cinsine göre sarj metodları vardır bu konu epey dallı budaklı yukarıdaki şartlar ssarj edebilmek için kesinlikle olması gerekenler o karmaşık devreler ise sağlıklı sarj koşullarını sağlamak için siz çin malı bir sarj aletim olsun isterseniz örneğin elinizdeki güç kaynağı 9 volt istadiğiniz sarj gerilimi 7.2 volt aradaki fark 9-7,2=1.8 volt istediğiniz sarj akımı 1 amper : gerilim =akım*direnç 1.8=1*direnç ise direnç =1.8 ohm ve güç=akım*gerilim W=1.8*1=1.8 watt yani akü ile adaptör arasına 1.8 ohm ve 2 wattlık bir direnç bağlamanız yeterli olur bu pek sağlıklı değil fakat çalışır iş görür sizin yaptığınız devreler sadece gerilim regülasyonu yapıyor sarj için tasarlanmış devreler sayılmazlar ama anlattığım yöntemin bir üst versiyonu asıl sarj devreleri pili,n cinsini sarj akım gerilim değerlerini hızlı sarja uygun olup olmadığını sarj otomatik sonlandırmayı pil bitmemişse sarj öncesi deşarjı gibi işlemleri algılar yapar ve bunları gösterir. Şimdi çin malı sarja dönebilirsiniz veya 1. devrede düzeltmede yapabilirsiniz 2. devreye pek güvenmeyin çıkışa bağlayacağınız cihaza yüksek akım verebilir cihazı yakarsınız çıkış akımını sırlamak için bir direnç ekleyin devrenin çıkış gerilimini bu direnç üzerindeki gerilim düşümünü hesaba katarak tekrar ayarlayın yada zener diyot ve transistörle de gerilim regülatörü yapıp aynı sonucu elde edebilirsiniz.

NiCa battery charger_dosyalar indirmiştim baktım dediğiniz dosyada bu addaki dosyaya bakın lm317t nin datasheet indede mevcut olan ayarlanabilir çıkış akımı bağlantı şekli var 1 amper çıkış almak için 1.25 ohm luk direnci gösterildiği gibi bağlayın güç kaynağınız 1 amperi tam veremiyorsa 1.5 ohm değerinede çıkabilirsiniz. Ayrıca o dosyada 6 volt batarya sarjı için olanlar zaten siin aradıklarınız yani bunlar zaten 6 volttan yüksek gerilimi bataryaya verir ama adı 6 volt battery charger falan olur 7.2 volt dediğiniz 7.2 luk bataryayı sarj etmek için tasarlanmıştır. lm 317t nin çalışabilmesi için üzerinde bir gerilim düşümü olur 2v civarı buda gerilim için uğraşmanıza gerek yok demektir.
 
Cevabınız çok açıklayıcı oldu çok teşekkürler. Fakat benim aklıma başka bir yöntem geldi :) işi riske atmamak için daha garanti bir yol buldum. İkinci el alım satım sitelerinde arama yaptım ışıldak fiyatlarına baktım 5 lira ile 10 lira arasında ikinci el ışıldaklar mevcut. Bunlarda birini alıp şarj devresi olarak direk kullanmayı düşünüyorum. Çünkü bunlar zaten içinde 6V 4AH batarya bulunduruyor. Kendi aküsünü 6 saatte şarj ediyorsa benim bağlayacağım 6V 12AH bataryayı 18 saatte şarj eder. Ama içinde hazır regülatör devresi var en azından 6V akü için. Hemde ikinci el fiyatları çok ucuz :) Ben o tarafa doğru yönelip şarj işini öyle halletmeyi düşünüyorum. Şimdi son sorum, 3. devre şeması, 6V-5V regülatör kısmı. Burası için önerebileceğiniz daha sağlıklı bir devre yada yöntem varmı? Isınmayı engelleyebileceğim, ama sabit 5V gerilim alabileceğim? Bir silisyum birde germanyum diyotu seri bağlasam 0,7+0,3 = 1V gerilim kaybı sağlarım ama üzerinden akım geçtikçe bunlar deli gibi ısınır. Aynı şey zener diyot kullansamda geçerli. Başka ne yapabilrim nasıl bir devre önerirsizin? Veya eklediğim devre işimi görür mü? Ne dersiniz?
 
Öncelikle almayı düşündüğünüz ışıldak bir zamanların meşhur kapış kapış giden radyolu saatli alarmlı florasan lambalı elektrik kesilince mükemmel kullanıma sahip gözüken şu çin malı ışıldak herhalde işte bunun içinde size bahsettiğim çin usulu sarj devresi var yani 8 10 lira verme boşuna ama yok bu devreyi ben hazırlayacağıma ve adaptörümü bu işe kullanacağıma hem ışığı radyosu olan bu kendinden adaptörlü çin usulü 6 v akü sarj cihazını yinede alamk istiyorum derseniz tamam 10 lira verilir çok birşey değil.

Aynı şey zener kullansan geçerli değil çünki zeneri tek başına kullanmayacaksın
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Doğrultmaçlar Ve Regüle Devreleri.pdf
istediğini kullanabilirsin.

ben lm317t nin giriş çıkış arasında 2v gerilim düşümü yaptığını hatırlıyorom yani 6 v verip 5 volt alamazsın gibi geliyor ama bu son linkteki gibi 7805 kullanmanı öneririm 78 le başlayan bu regülatörlerin son iki rakamı çıkış gerilimini gösterir 7805 5 volt çıkış demek yani. çıkış akımıda en fazla 1 amper le sınırlı zaten senin aküde öyle.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,898
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst