110V ile 220V kullanım farkında maliyet etkili mi?

Uzun lafın kısası, 110V ile 220V arasındaki tercihin sebebi maliyet değildir. İkisi de ayrı bir standarttır.
özür dilerim ben burayı yanlış anlamışım
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
@İbrahim Zdemir öncelikle foruma hoşgeldiniz.

Ben sonrasında bir miktar düşündüm ve karşılıklı yanlış anlaşılmaya sebep olduğumu fark ettim. Ben diğer konuda sadece bir neden bulduğumu ve bunun ile alakalı olabileceğini düşündüğümü ifade etmeye çalıştım. Yani tek nedeni maliyet demek istemedim.
Örneğin @emodiyator'ün dediği gibi ısınma ve kayıplar söz konusu olacaktır 110V gerilimde aynı akım çekildiğinde. Bir de maliyete de yansıyacaktır. Ben bunu demek istedim.

Dediğiniz gibi, evimize kadar 220V gelmiyor, yanlış bilmiyorsam o elektrik dağıtıma çıkacağı yerde çok yüksek voltajlara çıkarak dağıtılıyor, mahallelerde de 220V olarak dönüşüyor anladığım kadarıyla. Bunun yapılmasındaki neden ise o uzun hatlarda voltaj kaybı yaşanmaması için galiba.
 
İzlediğim bazı videolarda amerikadaki evlerde de sokakta (asıl taşınması çok daha yüksek tabi) sanırım 220 miş eve girerken ayrılıyormuş trafoda. Hatta adam duvardaki ikili prizin birinden bir uç diğerinden bir uç alıp 220 görüyordu. Edison ve Westinghouse ile ilgili daha çok bakır sattırmak adına Tesla 220 daha avantajlı dese de 110 u kabul ettirdiklerine dair söylentiler var. Ne kadar doğru? Günün sonunda biz orjinal bakır mı aluminyum derdindeyken adamlar tesisat kesitini arttırmayı bırak evin temiz su tesisatı olsun kalorifer tesisatı olsun ful bakırdan döşüyorlar. Maddiyat meselesi, onlara koymuyor. pek.https://www.youtube.com/watch?v=OiwWaIvIeao
 
Merhaba, değerli arkadaşlar. Tartışılan bu konuda ; 110 veya 220 voltta kablolardan güvenle taşınan güç/kablo kesiti ilişkisi 12 ve 24 voltluk DC solar sistemlerde güvenle taşınan güç/kablo kesiti ilişkisine çok benzerdir. Zira 12 volt DC solar sistemde panel çıkışında, reg. çıkışında, akü çıkışlarında kullanılan kabloların kesiti ile 24 voltta ayni güçle taşınacak solar gücü güvenle (fazla ısınmadan/az kayıpla) taşıyabilmek için gereken kablo kesitinin iki katı olmak zorundadır. Bu ilişki düşürücü/yükseltici Şebeke trafolarında primer/sekonder sarımlarda volt/amper ilişkisinin değişerek çıkışta alınacak olan gücün ayni kalmasında yine geçerlidir. Voltajı 220'den 110' lara yani yarıya düşen voltajlarda 2 kat artan akımda bu gücü ayni kesitle değil iki kat kesitle taşımak zorunda kalırız.

Güç faktörü olmadan (saf omik yüklerdeki gibi) volt*amper = güç şeklinde bir matematik karşılığı olan güç değerini biz 220 volt 50 Hz. yerine düşürücü trafoyla düşürüp 110 volt, 50 HZ'le taşırken 220 voltta sınırda kullanılan ayni kablo kesitini kullanamayız, kesiti 2 kat ıyapmak durumundayız, elektrikteki güç formülü,trafolardaki trafo sarımı/volt/amper değişim formülü ve ohm kanunu gereği böyle yapılmak zorundadır. Aksi durumlarda ayni kablo kesitiyle güç kaybı çok fazla olur, gücün tamamına yakını bu düşük kesitli kablolarla taşınamaz.

Örneğin Amerika'da 1000 wattlık üniversal motorlu elektrik süpürgesi veya bir mutfak robotu 110 volt, 60 HZ'de bizim Avrupa standardı olarak Türkiye'de kullandığımız 220 volt, 50 HZ'lik şebekeye göre 2 kat fazla kablo kesitine sahip olmak zorundadır. 50 HZ'de çalışan trafo, elektrik motoru, vb. nüve saçları 60 HZ'de de çok fazla kayıp olmadan çalışabilirler, frekans açısından değil ancak volt/amper ilişkisi yönünden ve kullanılan kablo kesiti açısından ters bir ilişki vardır.

Ancak volt değişimi/enerji tasarrufu veya enerji tüketiminin azalması açısından, her iki voltajda (110/220) gerekli olan kablo kesitini kullandıktan sonra alınacak sonuçlarda bir değişiklik olmayacaktır. Çünkü ayni watt etiketinde 110 veya 220 voltta ayni güçler çekilip ayni güç harcanacaktır.

SMPS'li güç kaynakları veya rezistanslı harcayıcılarda 180 voltta veya 220 voltta ısınma, ızgarayla et pişirme açısından bir tasarruf sağlanamayacak, SMPS güç kaynağı azalan voltajda gereken gücü dengelemek için daha fazla amper çekecek, rezistans odanın ısıtılmasında kullanılan yağlı radyatörde kullanılıyorsa 180 voltta daha düşük ısınma (kalori) karşılığı olarak odayı 50 dakika yerine 80 dakikada ısıtacak, ayni yağlı radyatör 220-230 voltta daha kısa sürede 50 dakikada odayı istenilen sıcaklık derecesine getirebilecektir. Rezistans teli eğer et pişirmede kullanılıyorsa düşük voltajda azalan güçle etler daha uzun sürede prize takılı olarak bu ızgarada kalmak durumunda kalabilecektir.

3 fazlı asenkron motorlarda bu durum biraz daha değişik olup, örneğin 3 fazda şebeke giriş voltajının %20'den daha fazla veya daha düşük olmasında ise motor güç faktörünün değişiminden dolayı şebekeden çekilecek olan güç daha artacak, ancak ideal şebeke voltajında, miline bağlı (kataloglarında tavsiye edilen) nominal yüklerde istenilen (ideal fabrika) güç değerlerini şebekeden çekip harcamış olacaktır. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,833
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst