100ah 12 voltluk aküden nominal olarak kaç amper çekilebilir

koray692

Üye
Katılım
3 Tem 2010
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
34
merhaba arkadaşlar ben evin aydınlatma sisteminin elektrik enerjisini yenilenebilir enerjiyle üretmek istiyorum ancak akünün verebileceği nominal akım ne kadardır ortalama onu bulamadım internette?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
100Ah'lik bir aküden 10A'lik akımı 10saat alabilirsiniz yada 5A'lik bir akımı 20saat alabilirsiniz. Teorik olarak bu böyle ise de uygulamada çekilen akım arttıkça süre hesaplanandan daha az olur. İnverter ile kullanımda bu süre kayıplardan dolayı daha az olacaktır.

10Ax10h=100Ah
5Ax20h=100Ah
 
peki evin aydınlatma sistemi için en ucuz olacak şekilde hangi tip akü ve kaç amper ve kaç voltluk aküler önerirsiniz?
 
bide sanırım yanlış anlaşıldı kaç amper verebilir bozulmadan akü mesela ben 50 amper çekebilirmiyim aküye zarar vermeden 2 saat veya biraz daha az bir süre için 100ah 12v akü için konuşuyorum
 
100Ah'lik aküden 50A (tabiri caizse) asılıp tam şarj aküyü 2 saatte boşaltırsanız (teorikte). Akünün bu çalışma temposunda ömrü kısa olacaktır. Bir beygiri tam yükte kumda sürekli koşturursanız o beygir fazla yaşamayacaktır. Aküden fazla akım çekimi akü içinde kimyasal tepkimelerin çok hızlı seyretmesine neden olur böyle bir durum varsa beygiri güçlü seçmek lazım yani akünün Ah değeri arttırılmalı.

Ne kullanacaksınız ? Güneş enerji paneli ? Bununla ilgili sitede ve nette bolca bilgi mevcut.
 
ilk önce rüzgar enerjisini kullanmayı düşünüyorum sonra güneş pilleri var elimde daha birleştirmedim onları ekleyebilirim sisteme peki ortalama bir değer var mı akü için işte amper değerinin yüzde onu kadar akım çekilmelidir gibi uzun ömürlü kullanılması için bu tarz ortalama bi değer varmı oran varmı onu merak ediyorum ona göre maaliyet analizi yapmaya çalışıyorum çünkü akü çok pahalı maalesef alternatif birşeyde bulamıyorum akü yerine...bu arada akü derken arabalarda kullanılan asitli akülerden bahsediyorum...aydınlatma için güç tepe değeri 200 watt ı geçeceğini düşünmüyorum geçsede kısa süreliğine geçer sonra tekrar 100 w civarında ortalama sürekli güç tüketimi olur diye tahmin ediyorum.sözün kısası en uygun oran nedir sağlıklı uzun ömürlü olması için akünün
 
Googleda "Güneş paneli sistemleri tasarımı EMO" diye aratın pdf dosyayı okuyun sitede de bu konuda epeyce paylaşım yapıldı. Nette hazır panelleri set halinde var inceleyin.
 
Ben de tam onu yazacaktım, acele etmeyin akü almaya, önce site üzerindeki konuları (çok tartışıldı) tam anlayın sonra hareket edin, ayrı ayrı başlıklarda mevcut güneş sistemleri, rüzgar türbinleri, akü bakımı ve sağlığı...
 
Aküden çekilen akımda prensip olarak sınır olmadığı kabul edilir. Ancak yüksek akım çekildiğinde elektrolit yoğunluğunda düşme olacağından gerilim ve çekilen akım düşecektir. Normal deşarj akımı kapasitenin %15'i civarında olursa aküden teorideki verimi alabilirsiniz.(Tabi bu bilgilerde teorik. Sıcaklık elektrolit düzeyi vs. normal değilse bu bilgiler yanlış olabilir yada farklı sonuçlar ortaya çıkabilir:))
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst