100 Kw lık asenkron motorun mil gücü

burak72

Üye
Katılım
13 Haz 2007
Mesajlar
42
Puanları
1
Yaş
39
Slm arkadaşlar , 100 Kw lık asenkron motorun çıkış gücünü nasıl ölçebiliriz, okulda bildiklerimizin dışında fikirleri olan varsa bekliyorum arkadaşlar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
motorun plakasında 100 Kw yazıyor fakat bunun gerçekten 100 Kw lık güce sahip motor mu? İşte bunun cevabını almak için bu motorun gücünü nasıl ölçebiliriz.
 
Arkadaşım,

Bildiğim kadarı ile, motor güç/randıman ölçümünde bir yolda; motora hidrolık frenle güç uygulayarak çektiği akım ve gücü ampermetre ve sayaçlarla ölçmektır. Bu işlem, test atelyelerındedır. Siz, sadece maksımum yükü verebilirsenız, ampermetre ile akımı ölçüp, hesaplamalr ile kw. nı bulabilirsiniz..
Kolay gelsin..
 
Motor etiketindeki güç mil gücüdür bunlara motor kayıplarını eklersek motorun şebekeden çektiği elektriksel gücü bulmuş oluruz. Ölçümde referans alacağınız değerler giriş değerleri olacaktır haliyle. Aksi taktirde mil gücünü imkanlarınız dahilinde başka türlü ölçemezsiniz.
 
Motor mil gücünü tespit etmek için test masanız yoksa,motorun boş çalışmadaki akımı ve boş ça-
lışmadaki Cos fi değerlerini ölçtükten sonra, "asenkron motor daire diyagramı"yardımı ile grafiksel
olarak bulabilirsiniz.Bilgisi taze olan arkadaşlarımız bize bu metodu hatırlatabilir ise,sizin sorunuz
cevaplanmış olur.
 
Aslında motorun miline akuple edilmiş bir kasnak , redüktör vs. elemanları döndüren şey Momenttir... Biz motorun milinden bir döndürme momenti alabilmek için enerji veririz... (P ) Bu P yani şebekeden çekilen güç ile beraber Demir , Histerisiz , Bakır , sürtünme kayıplarını karşılamak üzere de bir güç çekilir... Yani giriş gücü motor gücü+Kayıplar olur...

Elde edilen bu NET GÜÇ Md= (975xPa) / n formulünde görüldüğü gibi Döndürme kuvvetine dönüşür... Kabaca bu şekilde izah edebiliriz ...
 
Motorunuzun hattan çektiği Güç Nominal Yüklenme durumunda 100KW/(VerimXCosφ) olacaktır.Umarım yardımcı olmuşumdur.
 
Sölemeyi unuttum Motorun Cosφ'si ve Verimi (ζ) Motorun plakasında yer almaktadır...hesabı size kalmıs ;)
 
arkadaşım senin sorduğuna mekanik bi cevap istiyosan şu güç=tork x açısal hız

torku ölçmenin yolları var aynı şekilde deviride bunu radyan/s ye çevircen tabi torkta Nm
çarptınnı sana watt olarak güç verir elektriksel yoldan hesaplamak istersen elektrk makinaları kitabını alacaksın asenkron motor konusunu bi okuyacaksın
 
kıymetli arkadaşım benmi yanlış anlattım yoksa , basettiğin kitapları ezberleyecek duruma geldik, ben kimseden formül veya teorik bilgi istemiyorum, 100 kw gücünde bir asenkron motorun gerçekten 100 kw olduğunu uygulamalı olarak anlatacak bilgi istiyorum. Yani şu deney düzeneyini hazırla ve motorun gücünü ölç diyecek bir bilenden haber bekliyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,167
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst