10,5MVA Tr. Toprak Kısadevresi

volverine

Üye
Katılım
14 Mar 2007
Mesajlar
186
Puanları
1
Arkadaşlar,
10,5MVA 34,5kV çift sekonderli elektroliz trafomuzda son zamanlarda toprak kısadevresi kaynaklı açmalar meydana geliyor. Arıza ile ilk karşılaştığımızda XLPE kabloları, trafoyu vb. kontrolleri yaptık bir sorun göremedik, 5kV meger ile kesici çıkışından XLPE kablo + trafoyu test ettik yaklaşık 12Mohm izolasyon değeri gördük. Herşeyin normal olduğuna kanaat getirince kesiciyi kapadık ve trafo problemsiz devreye girdi.
Bu olay aynı şekilde 5-6 kere periyodik olarak tekrarladı fakat biz kontrollerimizde birşey bulamadık, trafoda toprak arızası verdikten sonra her seferinde tekrar problemsiz tuttu.
Kullandığımız röle General Elektrik F650 bay controller. Toprak üzerinde akım trafosu yok. Bağlantı şemasını ekte veriyorum. 3 fazın toplamı toprak akımı olarak röleye gidiyor. Açma ayarı olarakta yaklaşık 65A ve küçük bir gecikme ayarlı.
Röle events'lerinden arıza anındaki değerlerin screenshoot'ınıda ekliyorum.
2 yıldır problemsiz çalışan sistem başımıza iş açmaya başladı. Sizce neden olabilir?
NOT: Arıza sırasında görünen anlık değerlerde faz akımları eşit iken toprakta nasıl akım oluşmakta anlamış değilim???
 

Ekli dosyalar

  • Ig hata.jpg
    Ig hata.jpg
    93.3 KB · Görüntüleme: 39
  • akım_uçları.JPG
    akım_uçları.JPG
    51.1 KB · Görüntüleme: 26
Moderatör tarafında düzenlendi:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhaba üç fazlı sistemlerde,fazlar arası akım değerleri çok fazla ise ve toprak kısa devre ve toprak aşırı akım değerleri girilmiş inverse yada düz zamanlı ise bu farklılıkdan dolayı devamlı toprak kısa devre yada aşırı akımdan açar.Trip zamanında röleden logları çekebiliyorsanız grafikden bir inceleyin derim.Şayet bu değerler arasında farklılık var ise değerleri arıza durumuna göre artırabilirsiniz.

İyi Çalışmalar
 
Trip anında oluşan logları ilk mailimde eklemiştim. Siyah kutu içine aldıklarım faz akımlarıdır ve eşittir. Kırmızı kutu içine aldığım değer ise açma oluştuğu andaki toprak akımıdır.
Problem zaten bu noktada başlıyor. Aynı milisaniye içinde faz akımları birbirine eşit iken topraktan kısadevre mertebesinde akım nasıl oluşabilmektedir?

Değerli görüşlerinizi bekliyorum
 
Bizde de problem yaz aylarında yük artınca oluştu. Akım tr. polaritelerini kontrol edeceğim. Çalışan bir tesiste en pratik polarite kontrol etme yöntemi nedir?
Birde yük ile polaritenin ne gibi bir ilişkisi vardır?
 
Normal çalışma esnasındaki değerler ekteki resimde mevcuttur. Ig toprak akımı yaklaşık 10A gözüküyor.
Akım tr. polaritesini kontrol etmek derken fazlara ait akım ile gerilimin uçlarının karışmış olabileceğinimi ( R fazının gerilimi ve S fazının akımının rölenin 1. ucuna bağlanması gibi ) yoksa akım yönünün ters olmasınımı kastediyorsunuz?
 

Ekli dosyalar

  • Rect..jpg
    Rect..jpg
    93.8 KB · Görüntüleme: 16
Moderatör tarafında düzenlendi:
sn. volverine

Akım trafosunun polarıtesını kontrol etmenız ıstenırken.Sizden akım trafosunun bara bağlanrısı yapıldıgı kısımda p1 yazan akım grişi p2 yazan kısım akım çıkışıdır bu bağlantı yada kontrol şeklının nasıl yapılacağı konusunda https://www.kontrolkalemi.com/forum...sek-gerilim-hakkinda-tum-bilgiler-buraya.html linkindeki yazı size daha net bir şekilde açıklama sunacaktır.
Şunuda unutmadan hatırlatmak isterim daha önce başıma geldiği için söylüyorum.Arızanın sebebini bulamadım bir süre sonra akım trafolarından birisi patladı.Arıza oluştuktan sonra akabinde sistemi topraklayıp akım ve gerilim trafolarının sıcaklıklarını el ile kontrolde fayda var.
Yada sistem çalışıyorken sıcaklık ölçümleri yapmanızda yardımcı olabilir.

Olurmu öyle şey OG. bu hemen patlatır trafoyu dememek gerekir.Rolenin açma ayar zamanı kısa tutulmuşsa olabiliyor.

Gelişmelerden bizi haberdar ederseniz sevinirim.

Kolay Gelsin
Saygılarımla...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir süre olayla ilgilenemedim. Bugün biryerden termal kamera ayarlayıp akım tr. sıcaklıklarını kontrol ettim. 30C altında ve 3'üde aynı. Bağlantı noktalarında da bir ısınma yok.
Akım tr. polariteleri de doğru.
Zaten 15-20 gün bir arıza yok iken aniden sistem trip oluyor. Sonra yine çalışmaya devam ediyor.
Benim aklımı kurcalayan şey, arıza anında gerekse de sistem normal çalışırken ve faz akımları eşitken toprak üzerinde nasıl akım olabiliyor? Çünkü toprak hattı üzerinde akım tr. yok, fazların toplamı şemada da görüldüğü gibi toprak akımını oluşturuyor.

Açma ayarları ise;
Ground IOC
Pickup Level 1,64A
Trip Delay 0,05s

Akım tr. dönüştürme oranı 40

Bu açma ayarı kısadevre ayarı olduğu için herhangi bir ters zaman eğriside yok.
Bu arada tesiste üretim tesisi.

Değerli görüşlerinizi bekliyorum
 
Bızdede aynı hadıse olmusdu.Yuk fazla oldugunda gerılım dustugu ıcın kademe dusuruluyor fakat trafonun mıknatıslanma akımı ınrush akımları artıyor.Bızım sıemens roleler bu akımları hıssettıgınden acma verıyor ve Ie>> yada Ie> hatasından trıp edıyordu.

Faydası olabılır umarım.

Iyı Calısmalar
 
merhaba arkadaslar.
burda yenıyım ve burdan mı soru soruluyor bılmıyorum.bizi epeydir üzen bir konu.soracağım soru 2 basamaklı.
a_Şirketimizde dogal gaz ile 154 kV uretiliyor.bununla ılgılı sorum yok
b_unıtelerde ise 3 fazlı ups ler mevcut.(ups govdesıne dırekt nötr baglı).154 kV dan topraga kaçak yaptıgı an ups lerdeki varistörlerin hepsi yanmakta ve şalteri actırıyor.müdahele geç olursa ki bazen oluyor ups kapanıp sistem devre dışı kalıyor.
sorularım...
1.ups leri başka koruma şekli varmı.
2.varıstorler 440 volt temin edebilecegim yer varmı.
3.izole trafo kullanmadan başka neler yapabılırım.
4.komik olacak belki ama nötr hattını gövdeden ayırma (kaçak anında kısa sureli) olabılırmı.
sorularıma cevap verirseniz cok sevinecegim.herkese teşekkür ederim saygılarımla
 
154 Kv salt sahasının topraklaması ıle normal sebeke topraklamasını ayrı yapmalısınız.Yosa cıhazlarınız dedıgınız gıbı arıza yapar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,617
Kullanıcılar
449,932
Son üye
yyasar

Yeni konular

Geri
Üst