1 mhz ayırt edici sensör ?

C483

Üye
Katılım
16 Eyl 2019
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
38
Herkese selamlar. Değerli dostlarımız , yaptığımız bilimsel bir deneyde yeterli ekipmana sahip olamadığımız için ilerleyemiyoruz. Kısaca anlatacağız. İki adet analog mekanizmaya bağlı iki adet kırmızı ışık veren ledimiz var. Mekanizmalar arasında 3 mikro saniyelik işlem farkı var. Yani A mekanizması işini bitirdikten 3 mikro saniye sonra B mekanizması işini tamamlıyor. Bazı iterasyonlarda B önce bitirip A hemen ardından (3mikro saniye sonra) bitiriyor. Ve aradaki süre çok ama çok küçük olduğundan biz hangisinin 'önce' bitirdiğini çıplak gözle göremiyoruz. Bunu slow motion kamera ile çekelim hangi ledin önce yandığını görürüz dedik. Ama anladıkki 1 000 000 fps lik bir kameraya ihtiyacımız var. Günlük kirası 8000 $ mış. Bulmamız mümkün değil. Bizde dedikki ledlerin önüne foto diyot koyalım. Fotodiyotun Tepki süresi 5 nano saniye yani istediğimizden hızlı. Peki fotodiyotlardan aldığımız sinyalleri nasıl bir sisteme verirsek , hangi ledin önce yandığını bize söyleyebilir ? Yardımcı olursanız size minnettar oluruz. Bu deney insanlığın refahı ve güzel geleceği için yapılmaktadır. Şimdiden çok çok teşekkür ederiz. Not : şu ana kadarki elimizdeki tüm sistem ( deney mekanizması ) analog. İhtimal ve imkan dahilinde dijital üniteler eklenebilir.
 
Mikroişlemciye girilerek belirlenebilir.Lakin ben programlamasından fazla anlamam.
(örnek arduino)
 
Cevap için sağol dostum. Sıradan bir ardiuno ile ve onu bağlayacağımız sıradan bir dizüstü pc ile olurmu acaba ? Esasında sıfırı tükettik sayılır şu ana kadar 10 000 tl harcadık. Az bir paramız kaldı.
 
Osilaskop kullanın.
 
Cevap için sağolun. Hemen bakıyoruz. Entegrede sorun yaşarsak tekrar sizi rahatsız ederiz :) Teşekkürler.
Osilaskop kullanın.

Epeyce bir araştırdık ama osiloskopu bu sisteme nasıl dahil ederiz entegre ederiz bulamadık. Yardımcı olurmusunuz lütfen. Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
herhangibir işlemci ile yapabilirsiniz,ancak dikkat etmeniz gereken microislemci için yazdıgınız programın cevrim süresinin 3us den kücük olması gerekir.bunun içinde yüksek frekanslarda calısan işlemci secmeniz gerekir.Benim önerim en az 20Mhz,veya arm islemci kullanırsanız zaten en dandigi bile 72Mhz.
Birde şuna dikkat edin,ardunio gibi derleyicilerde gereksiz boş işlemler olabilir,programı direk assamblerde yazarsanız cevap alma imkanının artar.
kısacası 20Mhz de microchip

TEKRARLA:
BTFSC PORTA,0
goto ONCEA0GELDI
BTFSC PORTA,1
goto ONCEA1GELDI
goto TEKRARLA

satırlar arası işlem süresi 20Mhz/4=5Mhz ==> 1/5Mhz=2ns
 
Cevaplar için sağolun. Tamam hemen bakalım. Umarım işe yarar. Ki yarayacak gibi sanki. Teşekkür ederiz.
 
bunu bir fotodiyotla biraz zor yaparsın diye düşünüyorum o kadar hassas bir fotodiyotu çok zor bulursun, foto diyot yerine bir lazer diyot kullanırsan daha iyi bir sonuça ulaşabileceğini düşünüyorum, hatalı olabilirim, sadece sesli düşündüm belki size bir fikir verebilir.diye
 
Verdiğiniz değerli fikirler için çok sağolun. Herkese minnettarız. Şuan en yakın olan yöntemi deniyoruz. Ledlere gelen enerjiyi direk sinyal niteliğinde mikro işlemciye vermek. Bakalım inşallah olur. Teşekkür ederiz.
 
Herhangi bir mikrodenetleyicinin INT0 ve INT1 kesme girişlerini kullanarak sinyalleri yakalayabilirsin. Kesmeler ana programdan bağımsız çalışır. Bu da demek oluyor ki ana program kodları çalışırken dahi gelen sinyalleri yakalayabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,845
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst