0-57 Arası sayıcı devresi

byRG

Üye
Katılım
3 May 2012
Mesajlar
11
Puanları
1
yapılacak devrem şu şekilde ;
0 dan 57 ye kadar sayacak ve 57 olduktan sonra resetlenecek,ayrıca bu devre pic'siz olacak...

yardımcı olabilecek varmı acaba?

 
Muhakkak yardımcı olabilenler vardır.
Allah(c.c.) yardım etsin.
Bahsettiğiniz durum aslında elektronik haritalama konusunun içerisinde aynı zamanda ama size hazır sayıcı entegreleri ile bir devre kurulabilir.
Bu sayma işlemi ikilik düzende yapılıp, ikilik düzen onluk düzene kodlanabilir de.
Belki hazır bir yöntemi ile arkadaşlar yardımcı olur.
Ama düşünmeniz gerekirse ikilik düzende 6 bit e ihtiyacınız var gibi. Tabi ikilik düzeni araya koymadan daha kombinasyonel çıkış yolları ile tekrar eden haller incelenerek farklı çözümler de sunulabilir.
Bu arada amacınızı yazmanızın faydalı olduğunu belirtir;

Başarılar dileriz.
 
Öncelikle cevap için teşekkur ederim;
Amacım,bir ödev..
Devre hakkında uğraştım,araştırdım fakat bi sonuç alamadım.Acil yetişmesi gerekende bi devre o sebeple çok acil yardım gerekiyor.
 
Rica ederiz. Değerli byRG size uzman arkadaşların yardımcı olması beklenir ama acizane yazmış oliyim.
Burada devreyi kurmanız mı yoksa sadece şemasını çizip mantığını mı anlatmanız gerekli? Belki sadece ikilik düzende sayması bekleniyordur.
6 bitlik sistemi kurduğunuzda toplam 63 sayısına ulaşırsınız. Sizin sayınız 57 ise 111001 durumunda kendisini bulur ki her haneyi led olarak düşünün, bu dört led enerjilendiğinde devreye reset attırırsanız 57 de saymayı bitirirsiniz. En sağ kısım 1 ve 0 ve tekrar 1 ve 0 şeklinde değiştiğinden devamlı bir flip flop devresidir. Bir sağ basamağı da ilk basamağın düşen eğri kısımlarında enerjilenmeli. Yani en sağ basamak 1 den sıfıra geçerken bir yan hanesi pozison değiştirmeli. Yani 1 se 0, 0 sa 1 e geçmeli. Bu ilk basamağın dışındaki basamaklar düşen eğri kısımlarında pozisyon değiştiren(Toggle) flip floplara bağlanmalı. Bahsettiğimiz 57 yi ifade eden 4 led de reset sitemini çalıştırmalı. Bu da kademeli transistör vb devre ile kurulabilir. Tabi reset i stabil çalıştırmak için saymayı belirleyen ilk hane flip flop unu belirli bir hızda çalıştırmak gerekir.

İlk hane devamlı flip flop, diğerleri ise sol kısmındaki hanenin düşen eğri kısmında(1den 0 a geçiş kısmında) pozisyon değiştiren flip floptur. Bu flip flopların ismi aklımda değil. Bu işler için isimleri ile flip flop devreleri olmalı. K, J gibi Siz dilerseniz flip flopları artın.

Başarılar dileriz.
 
evet kullanabiliriz.
Devreyi kurmam gerekli ayrıca yanında devrenin şeması ve mantığı da gerekli .
 
Google da 7490 onluk sayıcı veya sadece 7490 gibi aramalar yapmanız faydalı olur. Verdiğim her link konu ile alakalı değil incelersiniz. Sayın Kudretuzuner in verdiği bilgiyle anlaşılmış oldu ama siz bunu biliyordunuz da mı söylemediniz?

Başarılar dileriz.
 

Ekli dosyalar

  • Yazılımsız 0-999 Sayıcı Devresi (7447-7490).zip
    90.6 KB · Görüntüleme: 1
Merhaba
57'i görecek miyiz yoksa 56 dan sonra 00 mı? olacak?Ona göre devre çiziyorum.
 
benim yapmam gereken açıkcası şu;
pic kullanmadan herhangi entegrelerle 57 ye kadar saydırıp 57 den sonra resetlemek..
 
57 yi göreceğiz daha sonra 00 olucak.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,236
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst