0-24 volt ayarlı güç kaynağı

ayak lehimlerini sök dışarı al öyle ölç, emiter collector ötmez normalde, öterse bozmuşsun demek, ama çıkışta 30 volt görürdün o zaman
 
transistörün ayaklarını söktüysen ve dışarıda ölçtüğünde öttüyse, çöpe atabilirsin. ayaklarını beyzini falan iyice öğrendin dimi
 
transistörün ayaklarını söktüysen ve dışarıda ölçtüğünde öttüyse, çöpe atabilirsin
Peki ya benimki sağlam ayaklarını doğru bağladım yinede enerji gelmiyorsa yine copemi atmam lazım ?

transistörün ayaklarını söktüysen ve dışarıda ölçtüğünde öttüyse, çöpe atabilirsin. ayaklarını beyzini falan iyice öğrendin dimi
Evet ben collector ve emiterin yerini karistirmistim şimdi doğru bağladım ve hiç enerji vermiyor
 
geçmiş olsun. sök tekrar ölç ötüyorsa çöpe at, uyu, yarında yenisini almaya gidersin.
 
onuda ölç diye yazmıştım..

youtube den transistör sağlamlık kontrolü nasıl yapılır videolarını izle. 2n3055 ve bc 140 transistörü de sök dışarıda ölç.
 
onuda ölç diye yazmıştım..

youtube den transistör sağlamlık kontrolü nasıl yapılır videolarını izle. 2n3055 ve bc 140 transistörü de sök dışarıda ölç.
Herşey için teşekkür ederim bugünlük bu kadar yeter iyi geceler sana
 
Merhaba;
2n3055 çok satılan bir transistör ve Patates yani orijinal olması ihtimali çok yüksek.
Onun yerine orijinallik garantisi verebilen güvenilir bir satıcıdan 2n3771 (fiyat aynı amper yüksek-patates olma ihtimali daha düşük) alın. En az avuç içi büyüklüğündeki bir soğutucuda kullanın.


Bu arada;
24v çok yüksek
Özetle;
Diyelim ki devrenizden 4v çıkış aldınız. Kollektör emiter arası 24-4=20volt olur.
4 volt ta 2 amper akım çekseniz. 20volt regüle edilecek. V×I=W
20x2=40watt demektir. Orijinal bile bu güce zor dayanır ve yanar. Özetle, Regülenizden düşük voltaj alacaksanız yüksek amper beklemek risktir.

24v trafodan ara uç varsa (köprü yerine 2 diyot ile) yapabilirseniz 12 volt çıkış almanızı öneririm. Yani 0-12 volt olarak proje değişir. Transistörün Emiterde kayıp yaklaşık 1 volt olur. Çıkış 11 volt max olur.


İlle de 0-24 volt regüle yapacaksanız, bol ara uçlu trafo gerekir. Köprüden sonra bir komitatör ile voltajı ayarlarsınız.
Aksi halde regüle transistörü düşük voltajlarda çok düşük akımlarda bile devredeki elk. sigorta koruyamadan yanar. Çünkü sigortanız sabit bir akım aşılınca aktif oluyor.
Örnek yukardaki hesap.

Ek öneri.
Bu devrede son çıkışa ters paralel bir diyot takın. Mazallah ileride oyuncak motor vs. çalıştırırsınız ve 2n3771 transistörü zıt emk. den yine yanar. Başıma geldi.

Bir de trafonuz 10w mış. Bu güzel projeye hafif kalır.
"20w ve 15-18volt trafo" bu projenin şemasının ve 2n3055-2n3771 transistörünün hakkıdır.
Böylece 0-15 volt aralığında stabil 2-2.5 amper alırsınız. Yanılmıyorsam bu şemadaki kısadevre koruma sigorta sisteminizdeki 0.47 lik direnci 0.22ohm ile değiştirirseniz yaklaşık 2.7-3 amper civarı akımdan sonra devreyi korumaya alır.
İyi geceler.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,977
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst