şalt sahasında gezinti

salserol

Üye
Katılım
24 Eyl 2006
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
39
selamlar arkadaşlar..
acaba tedaş a ait bir şalt sahasına gitsem kapıyı çalsam ve "bir mühendisiniz veya yetkili beni bir gezdirip açıklama yapabilirmi?" desem benim bu isteğimi olumlu karşılarlar mı?.

Ayrıca sizlere bir sorum olacak..
1) yüksek gerilim hatlarındaki kırmızı beyaz renkli toplar nedir.
2)Y.G. hatlarındaki izolatörlerden sonra takılan kurşun ağırlik olduğu tahmin ettiğim aparatlar.
3)Şalt sahasında sepete benzeyen şeyler nedir.

sektör dışındaki arkadaşınızdan selamlar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
1. Bende sizin gibi o kırmızı beyaz topların ne işe yaradığını merak ettim ve iki görüş var ama hangisinin doğru olduğunu bende bilmiyorum

1. Hatlar yüksek olduğu için uçak veya helikopterlerin hatları fark etmesi için
2. O kırmızı beyaz topların içindde yay var ve hatlar yazın gevşediğinde hattın eğilmesini engelliyor

hangisinin doğru olduğunu bende bilmiyorum ikiside bana mantıklı geldi

2. Kurşun aparatlar demişsiniz ama ben ne olduğunu tam anlamadım o yüzden parafudur olduğunu kabul ediyorum parafudurun görevi enerji hatlarına yıldırım düşünce yıldırımın enerjisini direk toprağa iletmektedir yapısında kondansatör ve direnç vardır

3. sepet derken ben hiç sepet görmedim sahada :)
 
Salserol arkadaşım;

* Y.G. havai hatlardaki, en üstteki iletken(ler)de bulunan kırmızı beyaz toplar bir uyarı işaretidir, yerleşim merkezleri ve yakınlarında hava trafiğinde bulunan araçlar için (helikopter, uçak gibi) uyarı amaçlı kullanılır.
* Y.G. havai hatlarında, izolatörlerin yanındaki kurşun ağırlık diye tabir ettiğin cisimlerde DAMPER'dir. Havai hat iletkeninin rüzgar veya fırtınada salınımı veya titreşimini amortize eder.
* yine izolatörlerin altında, boynuz gibi metaller EKLATÖR, yani bir çeşit parafudrdur. Hattın geriliminin (yıldırım veya çeşitli nedenlerden dolayı) yükselmesi durumunda oluşan yüksek gerilimi toprağa boşaltır.
 
Son düzenleme:
sepete benzeyen şeyler için birisi line trap gibi bir şey söyledi..olabilir mi??
 
sepete benzeyen şey trep'dir....

trep:trafo merkezi ile yük tevzi merkezleri arasında havayi hat üzerinden sesli ve dijital iltişim sağlar....Aynı zaman da hattın iki ucundaki koruma amaçlı rölelerin birbirleri ile haberleşmesini sağlar....
 
diğerlerini arkadaşlar tam cevap vermişler en son soru için birkaç cümle yazmak istiyorum sepete benzer şeyler lıne trap (hat tıkacıdır).bunlar vasıtasıyla belli frekanslar la ytm(yük tevzii merkezi ),santral,trafo merkezleri arası plc (power logic control) devrelerle ,kuranporterler vasıtasıyla haber haberleşme yapılır.diğer plc ile karıştırılmasın(proğlanabilir logic control)
 
yüksek gerilim hatlarında bulunan toplar tedaş ın sayfasında gündüz uyarı işareti olarak geçiyor. Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.
 
valla bende hep merak ederdim bu topları.. Bilgi için teşekkürler..
 
1-kırmızı topla ryüksek gerilim hatlarının belirlenmesi için kullanılır. Uçuşlarda far edilmesi için
2-yg hatlarında izalatörlerden önceki kursun dediğin metaller hatlardaki titresimleri en aza indirgemek için kullanılır.
3-sepete benzer dediğin şeyler genelde şalt sahasında bulunurlar ve elektrik hatları üzerinden haberleşme maksatıyla kullanılırlar.
 
birkaç sene önce güneydoguda o topların konulmasının ihmal edilmesinden askeri bir helikopterin düştüğü haberi vardı.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst