Şemada sorun var mı?

Katılım
19 Ocak 2018
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
45
Aşağıda ki gibi 4 seri, 4 paralel şekilde 16 ayrı power led'i sürmem gerekiyor. Şemanın büyümemesi için sadece bir 4 lü bir gurubu ULN2003a NPN ile gösterdim. Diğer guruplar da bu şekilde olacak. Devrede 2 farklı akım dolaşıyor. 12 Volt 1,4 Amper ile ledler 5V ile de PWM kontrolcü sürülecek.

BU devrede bir problem var mı?


Adsız.jpg
 
Ledlerin akım sınırlama devresi yok.

ULN ledlere direkt 5 volt ile sürecek ve ULN her bir çıkış pini 500 ma verebilir.

Sonuca bakarsak akım sınırlama olmayınca bu ledler kısa sürede yanacak. ( yanmak kelimesi ışık saçmak değil arızalanacak )
 
Güç Kaynağı 1,4 A olunca (4seri olacak, seriler 4 paralele ayrılacak.) led başına 3V 350ma düşüyor diye hesapladım. Yanlış mı hesapladım? 12V güç kaynağım, 1,4 amper akım sınırlamalı. Direnç koysam ısınır mı?

ULN2003 neden 5volt ile sürecek dediniz orayı anlayamadım.
 
Son düzenleme:
Dün tavsiyeniz üzere soru sordum ama dünden beri okuyup araştırma yapınca aşağıdaki gibi bir şema şekillendi. Ben hobi olarak ilgilendiğimden sizler gibi anında göremiyorum. Yardımlarınızı esirgemezseniz memnun olurum.

12 Volt 5-6 amper bir güç kaynağı ile sistemi besledim. İki gerilim bölücü ile 3,3 V ve 5 V elde ettim. 3.3 volta LM317 kullanarak 350ma sınırı koydum. Direnç değerlerini yazmadım ama electrodroid ile hesapladım.

Sorularım:
1- 350ma sınırlayıcı koyup, paralel 4 led yakmaya çalıştığımdan ledler 1/4 parlaklıkta yanacak sanırım. Akım sınırlayıcıyı 1,4A yaptığımda ledin birisi bozulduğunda diğer ledler ölü ledin akımını çekip bir müddet sonra 2. ledi de yakacak, sonunda tüm ledler zincirleme yanacak mıdır?
2- Gerilim bölücü iki devre kullandım, bunların ısınma sorunu olur mu?


Adsız.jpg
 
Merhaba. Bakın, bu power ledleri gruplar halinde ve çok sağlıklı olarak sürebilmeniz için bu gruplandırmaya çok uygun akım sınırlayıcı (volt/amper) power led sürücü bulmanız gerekiyor. Üstteki devrenizin akım sınrlama özelliğinin bulunduğunu pek sanmıyorum. Normal güç kaynaklarıyla örneğin SMPS'li olanlarla volt ve amper başta sınırlansa bile veya lm317'li akım sınırlayıcılar ile kullanılsa bile bu sınrlama çok sağlıklı yapılamaz, ilkinde sadece SMPS'li adaptörlerle power ledler daha fazla akımı çeker, ikincisinde ise lm317'de bu amaçla kullanılan dirençler çok fazla ısınıp stabiliteleri bozulabilip sabit ve sınırlı akımda dolaylı yoldan bir sıkıntı olabilir, kanımca uygun olamayıp en uygunu tekli, üçlü veya daha fazla sayıdaki 1 watt, 350 mA'i, 3.3 - 3.4 voltu stabil verebilen ve sadece bu amaç için yapılmış olan power led sürücülerle sürülmesi en uygunudur. Diğerlerini hiç düşünmeyin veya direk yapmaktan ise kaçının, çünkü tüm power ledleriniz kolayca bozulabilir.

Son yıllarda nette tekli veya daha çok sayıdaki 350 mA'li 1 watt'lık power led sürücüleri (Mikro smd entegreli) hazır olarak satılıyor. En doğrusu bunlardan oluşturacağınız net gruplama sayısına göre bunları satın almanız. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Akım sınırlamanın yegane mantığı dirençlerdir.
Bu mantık doğrultusunda en ideal çözüme ulaşmak gerekmektedir.
Çözüm için ise ince hesaplamalar gerekmekte olup, öncelikli olarak kullanılan LED'lerin teknik özelliklerini bilmeliyiz.
Modern power LED'ler 0.1-0.3V luk gerilim toleranslarında bile üst limitlere ulaşabilmekte ve bozulabilmektedir.
Çalışma gerilimi 3.3V olarak verilmiş bir power LED 3.4V ta bile ısınıp bozulabilmektedir.
BU CİHETLE...
En uygun seçenekleri şöyle sıralayabiliriz.
1 Her bir LED için uygun değerde ve uygun güçte birer tane direnç eklenmesi. LED gerilim aralıkları doğrultusunda tahmini değer 1-3 ohm civarı olacaktır.
2 Tüm LED gruplarının max. akımı bilindiğine göre, bu akımın aşılmayacak seviyedeki kontrolünün sağlanması.
(Örnek olarak verilmiş LM317 bu iş için uygun olup, en önemli eleman akım sınırlama direncidir. Bu direnç 1.4A için 2W üzeri olup ETALON adı verilen ve ısı ile değer değişimi en az seviyede olanlardan seçilirse sonuç ideal olacaktır. Bu tür dirençlerden bulunamazsa direnç gücü çok fazla seçilerek ısı önlenebilir.)
Yukardaki örnek LM317 şeması yanlış olup, çizim hatası ise sorun yoktur. Akım sınırlama için kontrol ucu (1 nolu uç) çıkış olarak kullanılmalıdır.
LM317 nin akım değeri bu sınırlara yakın olduğu için iyi bir soğutucu da gereklidir.
 
Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.

@Mr_YAMYAM Haklısınız, çizimde akım sınırlayıcının bacakları ters. Çizim hatası olmuş.

Çok sorun çıkarabilecek bir devre gibi duruyor. Elimde denemelik Çin malı ledler var, sistem oturunca datasheetleri olan markalı ledler alıp ince bir güç ayarı da yapmak sistemin ömrü açısından iyi olacak. Tavsiyelerini de dikkate alarak her bir lede doğru güçte direnç ile ve lm317 başına 3 led yani 1A ile kurup deneyim bakalım ne olacak. En fazla led yakarız :)
 
merhaba
bir devre yapiyurum unun dogru yda yanlis oldunu gostaran bir program varmidir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,234
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst