Şebekemiz saf sinüs şeklinde değildir. Nedeni nedir ?

eL-Turko

Üye
Katılım
12 Haz 2010
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
34
Selamunaleykum.
Güç Kalitesi Arttırma Yöntemleri Dersinde hocamızın bir sorusu ; " Şebekemiz biliyorsunuz saf sinüs şeklinde değildir; harmonikler vs... vardır.Günümüz teknolojisininde etkisiyle şebekemizde DC Gerilim bile mevcuttur. Sizce bunun nedeni nedir ?" dedi. Araştırmalarım sonucu bunun nedenini bulamadım.

Bu soru hakkında siz ne düşünüyorsunuz ? Neden olabilir ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
günümüzde kapasitif cihazların fazlalıklarından dolayı aktif reaktif güçüde evlerde yavaş yavaş kullanmaya başladğımızdan dolayı. Bide elektrik santrallerinden evimize gele kadar bir sürü kablolardan trafolardan geçiyor. bunların kimisi yeni kimisi eski trafo birbirlerini %100 karşılamadıklarından ve trafo verimlilikleri %100 olmadığı için ve elektrik kablolarındaki zamana ve kullanıma bağlı olan eskimesi.birde örn: elektrik sözleşmelerinde 6 kw sözleşme yapılıyor ancak şebekeden 8-9 kw bazı yerlerde genellikle klima olan yerlerde 10 kw nın üzerine çıkan çekme güçleri olduğundan dağıtım şirketide o bölgedeki trafoyu toplam sözleşmelere dayalı olarak yükselttiğini düşünürsek dalgalanmalarda bu yüzden meydana gelebiliyor .
 
günümüzde kapasitif cihazların fazlalıklarından dolayı aktif reaktif güçüde evlerde yavaş yavaş kullanmaya başladğımızdan dolayı. Bide elektrik santrallerinden evimize gele kadar bir sürü kablolardan trafolardan geçiyor. bunların kimisi yeni kimisi eski trafo birbirlerini 0 karşılamadıklarından ve trafo verimlilikleri 0 olmadığı için ve elektrik kablolarındaki zamana ve kullanıma bağlı olan eskimesi.birde örn: elektrik sözleşmelerinde 6 kw sözleşme yapılıyor ancak şebekeden 8-9 kw bazı yerlerde genellikle klima olan yerlerde 10 kw nın üzerine çıkan çekme güçleri olduğundan dağıtım şirketide o bölgedeki trafoyu toplam sözleşmelere dayalı olarak yükselttiğini düşünürsek dalgalanmalarda bu yüzden meydana gelebiliyor .

Bilgileriniz için teşekkür ederim. Peki şebekedeki DC gerilimin oluşma nedeni tam olarak nedir ? Biliyoruz ki DC gerilim + AC gerilim olursa max. min değerler değişir.Bu istenen bir durum değildir. Şebekede DC gerilim nasıl oluşur ?
 
şebekeden direk dc gerelim mevcut olmaz ac gerilim gelir ancak kapasitif cihazların fazlalığı yüzünden dc gerilim meydana getirr.bunun en basiti barajlardaki türbünler suyun akışına göre ac gerilimi ürettikleri için bunu dc ye çevirip göndermeye çalıştığından çok daha fazla güç kaybı meydana gelir bundan dolayıda fazla enerji kayıplığı ve maliyetleri arttırır.
 
Hocam sorum tam olarak şu; bizlerin şebekeden çektiğimiz gerilim saf sinüs değil.İçerisinde harmonik bileşenler mevcut. Bazı durumlarda da dc bileşen oluşuyormuş.Elbet bizim kullandığımız devre elemanları sayesinde, (yarıiletkenler vs. den dolayı). Yani ortalama gerilim=0 OLMUYOR. Sinüssel ifadeyi aşağı yada yukarı öteliyor. Bu duruma hangi eleman/elemanlar sebep oluyor, ve nasıl sebep oluyor.

Diyelimki kondansatörler sebep oluyor. Peki nasıl ? sorusunun cevabını aramaktayım.
İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,101
Mesajlar
914,979
Kullanıcılar
449,801
Son üye
Ayşegülll

Yeni konular

Geri
Üst