Söylediklerini tekrar etmedim Bambaşka birşey söylüyorum.
Bu değer hiçbir zaman amper/saat olarak gösterilmez. Çünkü12 volt 200ahlik akü için amper/saat olarak birim yazarsan, bu şu anlama gelir.1 saatte 200 amper çeker 10 saatte 2000amper çeker anlamına gelir. Bu sebeple o formül ah a.h ya da axh olarak gösterilir. Buradaki h evet saattir. Yani 1 saatte 200amper çekerse 10 saatte 20 amper çekebilir anlamında.

Cihazların üzerindeki watt kw, elektrik santrallerindeki Mw yani mega watt , 1 saatte çekilen ya da üretilen enerjiyi vermez sadece gücü verir. 1 saatte çekilen ya da üretilen enerji , kw.h olarak belirtilir.

Güç=Enerji/zamandır. Birimi watt ,kilowatt mega wattdır.
Enerji=Güç*zamandır. Birimi watt.saniye , watt. saat,kilowattsaniye, kilowatsaat(elektrik faturalarındaki enerji birimi), megawat .saat,megawat.gün,megawatt.yıl olabilir.

Aküdeki ah değerinden akünün gücünü göremezsin sadece enerjisini görebilirsin. Akünün gücünü öğrenmek istiyorsan aküdeki CCA yani Cold Cranking Amper değerine bakmalısın.

Mesela 12 Voltluk 200ahlik akünün CCA değeri 1100 ise, Bu şu anlama gelir. Bu akü, 0 derecede 30 saniye süreyle 1100 amperlik akım gönderebilir. İşte şimdi burdan güce geçebilirsin.

Güç= Volt*amper olduğuna göre CCA sı 1100 olan bu akü, 30 saniye boyunca
12*1100= 13.200wattlık yani 13 kwlık güç verebilir. Ama görüldüğü gibi bu süre oldukça kısadır.

Söylediklerin çok vahim meslektaş değiliz herhalde o yüzden böyle şeyler söylüyorsun. Hadi anlık gücün söylediğin gibi olduğunu kabul edelim bu ne işe yarayacak. Kondansatörü de şarj edince anlık lambayı yakıyor ama bir işe yaramıyor akü veya başka bir güç kaynağı gibi kullanamıyoruz. Gücün formülü watt , kw bu saatlik güçtür ister yanında kw/h yazsın ister yazmasın bu değer saatlik olarak kabul edilir. Tüm elektrikli cihazlarda kw yada watt yazar alıp bunu bir sayaca bağlarsan 1 saatte etiketteki değeri yaklaşık olarak tükettiğini görürsün. Söylediğinin şu kısmı doğru megawatt,kw,watt gibi değerler aylık,yıllık.günlük hesaplanabilir fakat yine söylediğim gibi kw/saat biriminden yola çıkarak diğer zaman birimlerine çevirmek zorundasın bu değerler saatlik değere eşit olmaz hiç bir zaman. Hatta farklı enerji birimine de çevirebilirsin mesela jolue birimine 1 kw lık güç 3.600 kilo jolue eşdeğerdir. Mesela elektrik sorularında 100-hz ,200 hz frekanslar farklı voltajlar ile ilgili örnekler verilir öğrencilere konunun anlaşılması için,fakat gerçek hayatta bu değerler kullanılmaz. Amaç burada öğrencinin olayı anlamasını sağlamaktır.
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elmalar armutlara karıştı. Joule bir enerji birimidir güç değil. Tıpkı kalori gibi kilowatsaat gibi.

Güç enerjiye çevrilmez. yine aynı hatayı yapıyorsunuz. 1 kilowatsaatlik enerji=3600 kilo joule yapar.

size iyi günler dilerim... Ben çekildim..
 
Watt=joule/saniye dir. Yani içinde zaten zaman var. Watt/saat diye birşey olmaz çünkü joule/(saniye saat) gibi anlamsız bir birim ortaya çıkar.

Watt=joule/saniye ise bu değerin zamanla çarpılması lazım ki saniyeler birbirini götürsün. Yani Ws Wh kWh gibi gibi.
 
@Ali Sever, 6 nolu mesajda gerekli cevabı vermiş olsa da, iş, güç, enerji tanımlarında polemik konusu olmuş.

... 2 adet 200 ah akü toplam da 4.800 w/h yapar 4.8kw daha havalı ve sanki daha büyük bir güç gibi hissettiriyor :)
İnverter 2.400 watt ta gücü keser yani yüzde elli aküler boşaldığı anda devre dışı aküler :)
...
Burada bir düzeltme yapmak isterim; 4800Wh toplam enerji ile invertörün gücü hatalı kıyaslanmış. Toplam enerji 1000Wh olsa bile 2400 watt gücündeki bir invertörü çalıştırabilir. Hem de maksimum güçte çalıştırabilir (starter aküler için nasıl ki CCA-Cold Cranking Amper, anlık güç değeri var, solar akülerin de belli bir güç deşar değeri var. Bu değer lityum akülerde diğer kurşun akülere göre daha fazladır). Bir saat olmaz da 5-10 dakika olur diyelim. Yani çalıştıramaması için bir sebep yok. Bir sebep var, akünün deşarj üst sınırından fazla akım çekilemez. Çekilebilse teorik olarak sorun yok. Elektrikli arabalardaki kısa süreli şarj olabilen akülerle bu durum mümkün. O tür 12V200Ah ile bir fırını 10-15 dakika çalıştırmak mümkün. İnvertörün kesime girme olayı şudur; ya gereken 12/24/36/48V hangisi ise aküler o voltajın altına düşer, ya da maksimum gücünün üzerinde bir cihaz bağlanırsa (ki zaten maksimum gücün de yüzde 70-80'i ancak sağlıklı kullanılabilir) o zaman kesime girecektir. Aynı durum elektrik motorlu cihazların gücü bu aralıkta olsa bile anlık/kalkış/demeraj akımlarından dolayı yine kesime gireceklerdir.

... Bu tip bir yatırım sadece elektrik hattının olmadığı bölgeler için mantıklı olabilir.
Yine burada tüketilen enerji miktarına bağlı olarak amortisman süresi dikkate alınarak 20-30-50bin TL'lık her neyse yatırım yapılabilir.

Sorudakine benzer bir sistem on-grid solar sistem diye geçiyor. Üstelik onda Şebeke depolama amaçlı kullanıldığı halde (dağıtıcı firma ile anlaşmalı, çift yölü sayaçlı, on-grid invertörlü) kârlı bir işlem olarak görülmüyor. Bu konuda sıkıntı çekenler yakın zamanda medyaya düşmüştü.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst