Şarjlı maktap için akü

Salih445

Üye
Katılım
22 Haz 2016
Mesajlar
438
Puanları
16
Yaş
29
Elimde 4 adet 18650 pil var yarın 6 adet daha alacağım ve 2 pili paralel yapıp 5s batarya yapmayı düşünüyorum vidalama için. Yeni alacağım pilleri yeni pillerle mi paralel yapayım yoksa bi yeni bi eski pili mi paralel bağlayayım? 21v ile şarj etmem gerekiyor. 5s batarya için şarj kontrol devresi bulamadım. Çok gerek var mıdır 21v zaten pillerin dolu olduğu zamanda vereceği volt olduğu için pillere çok bir zarar verir mi?
 
Hiç uğraşma pahalıya patlar Yeni matkap al daha iyi olur .Bence
 
İnternette li-ion pillerle alakalı satılan gerçek kapasitesi 5000mAh veya 9900 mAh 18650 kılıfında maalesef pillerin hepsi çakma.
Panasonic(3400), Samsung(3500), Sanyo(3500) vs. vs. gibi firmalar bile gördüğüm kadarıyla en yüksek 3500 mAh kapasiteye sahip. Bu sahte piller genellikle 36gram ağırlığındadır. Halduki orijinal piller 48-52 gram civarındadır. Şimdi ne alaka diyeceksiniz pilin ağırlığıyla... Bu sahte pil üreticileri gidip 800 veya 900 mAh'lik pilleri 18650 pilin içine lehimleyip etrafını dolgu yapıyorlar.
önce buna dikkat et.

sonrada li-on şarj edeceksen;
s-l300.jpg


Lithium bazlı pilleri şarj ederken mutlaka mikro işlemci kontrollu şarj cihazı veya devresi kullanın. Eğer bulamadıysanız Yerli veya yabancı alışveriş sitelerinden li-ion bms (battery management servise) alın. Bu hem şarj hemde deşarj işlemlerini kontrol eden mikro işlemci bulundurur ve gerçekten ucuzdur.
ayrıca ;
  • Orta sıcaklıklarda şarj edilmelidir. Çok düşük sıcaklıklarda şarj yapılmamalıdır.
  • Eğer pil aşırı ısınmışsa şarj durdurulmalıdır.
  • Li-ion üreticileri doğru değerler konusunda çok sıkıdırlar çünkü Li-ion aşırı şarj kabul etmez. Pillerin ömrünü uzattığını ve pillere fazladan şarj kapasitesi sağladını iddia eden sözde "mucize" şarj cihazları Li-ion'da söz konusu değildir. Li-ion "temiz" bir sistemdir ve sadece alabileceği şarjı alır. Fazlalık her şey sorun yaratır.
  • Birçok pil hücre başına 4.20V ile şarj olur. Tolerans hücre başına +/–50mV.dur. Daha yüksek gerilimler kapasiteyi arttırabilir fakat hücre oksitlenmesi pilin ömrünü kısaltacaktır
  • Üreticiler 18650 pillerin şarjı için 0.8 veya daha düşük bir oranı tavsiye eder. Şarj verimi %97 ilâ %99'dur ve hücre şarj boyunca soğuk kalır. Bazı Li-ion pillerde tam şarjda yaklaşık 5ºC sıcaklık artımı olur. Bu, pil içindeki koruma devresi ve/veya yükseltilmiş iç direnç yüzünden olur.
  • Şarj akımını yükseltmek tam şarj süresini çok hızlandırmaz. Hızlı bir şarjla gerilim seviyesi tepe seviyeye daha çabuk ulaşır ama doyum şarjı aynı oranda uzun olacaktır. Şarj akımının miktarı sadece her bir aşamaya geçme süresini değiştirir, Aşama 1 daha kısa olur ama Aşama 2'deki doyum daha uzun sürer. Bununla beraber yüksek akımlı bir şarj, pilin %70 şarj seviyesine daha çabuk ulaşmasını sağlar.
  • Li-ion piller aşırı şarjı kabul etmez ve tam şarja ulaşılınca şarj akımı kesilmelidir. Sürekli bir kapasite koruma şarjı lityumun kaplanmasına sebep olur ve bu güvenlik zaafiyeti yaratır. Basıncı düşürmek için, 4.20V gerilim seviyesi mümkün olduğunca kısa bir süre uygulanmalıdır.

    Şarj tamamlandığında pil gerilimi düşmeye başlar ve bu gerilim basıncını düşürür. Zamanla açık devre gerilimi 3.60V ile 3.90V arasında durur. Unutulmamalıdır ki doyum şarjını tam almış bir pil yüksek gerilim seviyesini, hızlı şarj edilmiş ve doyum şarjını almamış bir pile göre daha uzun bir süre koruyacaktır.
  • Li-ion piller asla tamamen boşaltılmamalıdır ve bunu önlemek için birkaç güvence vardır. Cihaz, gerilim 3.0V seviyesine düştüğünde akımı keserek boşalmayı durdurur. Eğer gerilim 2.70V seviyesine veya altında düşerse pilin devresi pili uykuya geçirir. Bu pili kullanım dışı bırakır ve çoğu şarj cihazı bu durumda pili şarj edemez. Bunu önlemek için uzun bir süre kullanılmayacak piller kısmen şarj edilip saklanmalıdır.

  • Pil üreticileri pilleri %40 şarj seviyesinde piyasaya sürer. Düşük şarj seviyesi, depolama süresince bir miktar şarj düşümüne izin verirken beklemeyle ilgili basıncı düşürür. Pil satılmadan önce, koruma devresinin akımını azaltmak için gelişmiş piller koruma devresini devre dışı bırakacak ve ilk şarjda veya kullanımda tekrar aktive edecek bir uyku moduna sahiptir. Bir kez aktive olunca tekrar uyku moduna geçilemez.

  • Eğer pil bir haftadan fazla 2.0 V seviyesinin altında kalmışsa bunu şarj etmeyin. Bakır anahtarlar kısmi veya tam kısa devreye yol açacak bir hale gelmiş olabilir. Bu halde şarj edilirse hücre kararsız hale gelir ve aşırı ısınma ve benzeri davranışlar gösterebilir. Basınç altında kalmış Li-ion piller düşme ve sarsıntı gibi fiziksel etkilere ve ısıya maruz kalmaya karşı daha hassas olurlar.
 
Her şeyden önce yapılması gereken bir şey var o da vidalamanın zorlanma anında çektiği anlık maksimum akım.Pillerin de buna göre seçilmesi gerekir.

İyi bir vidalama zorlandığında 20 ampere kadar çekebiliyor. Belki daha fazla çekeni de vardır. Bendekiler öyle. O yüzden anlık akım değeri yüksek pil almak gerekir. O da astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Herhangi bir 18650 takarsanız piller aşırı ısınıp salınım yapabilir. Kısa sürede bozulabilir de.
 
Şarz kontrol devresiz lion bataryalar düzenli kontrol gerektirir. Akım sınırlamalı 21 volt verirseniz kontrol altında ise olur. Farklı marka model kullanacaksanız sarz kontrol devresi gerekir. Kontrol için uğraşmak bir süre sonra sıkıcı gelir. Elektronik sigara pilleri kullanırsanız performans alırsınız. Paralel pil kullanırsanız batarya ömrü uzar. Eşit pilleri seri bağlayarak şarz kontrol devresiz kullanabilirsiniz ama eşitlik bozulduğunda batarya ömrü kısalır. Farklı pilleri kullanacak isek (kendi düşüncem) bir eski bir yeni pili paralel bağlayıp seri bağlantı yaparım. Bu beş eski beş yeni pil olursa geçerlidir.
 
Pilleri ben tane işi almayacağım çünkü çoğu süper kapasitör gibi oluyor. Laptop bataryası pili parçalayıp kullanmak istiyorum. 4 pili seri bağlayıp vidalama yaptığımda pillerin ısındığını ve dolu olduğu halde vidalamayı çeviremediğini gördüm bu yüzden 2 pili paralel yapacağım peki bir eski bir yeni yaparım. 16.8voltluk motoru 4*3.7 yani 4s, 14 15 voltla kullanırsam güç kaybı yaşar mıyım? 5s batarya kontrol devresi türkiyede yok. Bir de bu piller ne kadar sürede boşalır?
 
Burada var yurtdışından daha uygun bulabilirsiniz.

https://www.birikimpilleri.net/pil-...i-ionli-po-pcm-18-5v-5-cell-8-a-lithium-devre

12,00 $ (56,62 TL)
Laptop pilleri akülü vidalamalar için uygun değildir. Performansı yeterli gelmez belki 2 adet paralel olursa iş görebilir ama ömürleri uzun olmaz. Elektronik sigara pillerinden alabilirseniz tek pil işinizi rahatlıkla görür. 10 c en az olmalı. Boşalma süresi kullanıma bağlı olarak değişir. Ahşap - metal, delme - vidalama gibi durumlar. Bataryanız kaliteli ise güç kaybı yaşamazsınız. Laptop pili yetersiz geleceğinden kayıplar kaçınılmaz olacaktır. Mecburi çıkma laptop pili olacak ise 5 yerine 6 pil ve 2 tane paralel kullanın.
 
Zaten 5 pilin dolu voltajı 21v ediyor vidalamam 16.8vluk. Ben kullanırken demiyorum, doldurup kenara bırakırsam kendiliğinden ne kadar sürede boşalabilir?
 
Lion pillerin self deşarz özelliği çok düşüktür 6 ay sonra bile işinizi görür.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,271
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst