Şantiye Panosu İçin Malzeme Listesi.

juniorx

Üye
Katılım
19 Kas 2008
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
39
merhabalar arkadaşlar. yeni üye oldum. şile tarafında orman bitişiği arazide bahçeye şantiye panosu koydurmak istiyorum. bugün pano ve malzemeleri alacağım kısmetse. bana almam gerekenleri liste olarak söyleyebilir misiniz. panodan dışarıya hat verilmeyecek. sadece içindeki 2 trifaze ve iki monofaze prize hat çekilecek. ve trifazelerin biri 5*32 amper priz olacak(bahçede trifaze kaynak makinası var ve toprak hatsız 400 volt kullanmak istemiyorum.). bu arada w otomat ve k otomatın farkı nedir. k 3 faz için midir.sorduğum kişiler ikisini de saydılar malzeme listesine.

bir liste yaptırdım ama eksikler veya fazlalar vardır mutlaka siz de düzeltme yapın lütfen, ayrıca listedekiler için amperaj da belirtin lütfen, amperaj için bahçede 8 veya 9 amper çeken(trifazeye alınca 6 amper çekiyor) kaynak makinası var. ileride dalgıç pompa, elektrik motorları, eve ilave hat gibi ilave yükler binebilir. kapasite seçimini ona göre yapalım mümkünse. liste aşağıda;

-1 adet şantiye panosu

-1 adet trifaze sayaç (10*30 ve 20*30 diyenler oldu, hangisi seçilmeli, ya da daha başka)

-1 adet 3*63 K otomat(kapasite doğru mu)(ilk giriş için midir bu, ana kesici gibi)

-1 adet 3*25 K otomat (kapasite doğru mu)

-1 adet 3*32 K otomat (kapasite doğru mu)

-2 adet 1*25 W otomat (kapasite doğru mu)

-2 adet topraklı priz

-1 adet 3*16 priz

-1 adet 5*32 priz

-1 adet otomat barası (bu ne işe yarayacak)

-1 adet toprak nötr barası (bu ne işe yarayacak)

-1 adet kaçak akım koruma şalteri (kapasitesi ne olmalı, bu da 3*63 mü olmalı, 30 ma düşünüyorum)) (gerekli midir bahçe gibi yerde, kurtarıcı olur mu, yoksa gereksiz yere sigorta mı attırır açık alanda. bir de bunu kaliteli almayacağım, yine de iş görür mü yoksa kalitesiz olacağına hiç alma mı dersiniz. siemens 95 lira, benim alacağım çin malı 10 lira)

teşekkür ederim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sayin Juniorx, bir santiyeci olarak elimden geldigince yardimci olmaya calisayim :
100 A e kadar bara kullanmadan W-Otomatlar arasinda atlama yaparak baglanti yapmada pek sorun olmaz. Bu yuzden ana giris sigortanizi 3x100 Amper C tipi W-Otomat yaparsaniz, ilerideki yuk ihtiyaclarinizi da ihtiyatli yapmis olursunuz...Ucuz olmasini istiyoruz ve santiyedeyiz, 3 fazli sayac zorunlu degilse, onun yerine, analog ampermetre ve voltmetre koymanizi tavsiye ederim. Illa sayac baglayacaksaniz, 10x30 dan kasit nedir bilmiyorum ama 3x10 (30 ) Amper anlaminda direkt baglantili bir sayac mi yoksa 10x30 cm ebadinda bir alandan mi bahsediliyor anlamadim.Dedigim gibi, gerekmiyorsa sayac kullanmayin.
Toprak hatsiz 400 volt kullanmak istiyorum demissiniz ama 5x32 A lik sigorta kullanacaksiniz. Kaynak makinanizin orjinal fisini kontrol ediniz. 5 Kutuplu ise sorun yok, ama bir sekilde kaynak mak. fisi ile panodaki priz uyumlu olmali...

-1 adet 3x100 A W-Otomat

-1 adet 3*63 A ( W-Otomat )

-2 adet 3*32 W otomat

-1 adet 3*25 W otomat

-1 adet 3x16 W otomat

-1 adet 1x40 A W-Otomat

-1 adet 1x25 A W-Otomat

-4 adet 1x16 A W-Otomat

-1 adet 3*16 priz ( 3 Faz+Notr )

-1 adet 3*32 priz ( 3 Faz+Notr )

-2 adet 1x16 A priz

-2 adet otomat barası (bu ne işe yarayacak) ( DIN rayi kastediliyor sanirim , w-otomatlarin oturtulacagi ray )

-1 adet toprak barası (bu ne işe yarayacak) ( Topraklamalar burda birlesecek )

-1 adet notr barasi ( Notrler burda birlesecek )

Santiye gibi yerlerde, saha beslemelerinde hic bir zaman KAK rolesini tutturamadim, ilave etseniz de tutmayacaktir. Fakat santiyede mesken beslemelerinde kesinlikle kullaniyorum ve tutuyor,kaynak makineniz olduguna gore tutacagini tahmin etmiyorum.O yuzden kullanmaya da bilirsiniz. Kullanacaksaniz da elektrik konusunda ben ucuz mala kesinlikle karsiyim

Son olarak, pano kapagina 3 adet faz sinyal lambasi da ilave ederseniz guzel olur. Aklima ilk gelenler bunlar, devaminda yazisiriz yine. Kolay gelsin
 
Arkadaşım öncelikle hoş Geldiniz.Açıklamanızda Şantiye Diyorsunuz ve arkasından Bahçe sulama(Tarımsal sulama)ve Kaynak yapmaktan bahsediyorsunuz.Öncelikle Şantiye panosunun ve Tarımsal sulama Panolarının Malz.ve Montajları Farklıdır.Öncelikle Abone alacağınız(Alabileceğiniz)yere hangi amaçla kullanacaksınız.Bence Öncelikle Tedaş Görevlilerinden Abone alınıp alınamayacağını Şantiye -Tarımsal sulama abonesi.
 
63 amperden büyük güç dağıtımı yapılan tablolarda,yönetmeliklere göre,bara kullanmak zorunuluğu
vardır.
 
Ben MEGEP in ''Dagitim Panolari'' Sayfa 58 de gecen su cumlesini aklimda tutmusum :

MEGEP in kitaplarinda yanlis kanaatler de olabiliyor, bir kac kere rastlamistim. Tesekkurler uyariniz icin
 
şöyle açıklayayım, tabi pompaya ayrı pano verilecek ama verilecek hat da bu panodan çıkacak, yoksa direkt buradan pompaya güç verilecek anlamında söylemedim.

1 adet 3x100 A W-Otomat ne için olacak bu arada. ben 3x63'ü zaten ana giriş için vermiştim, siz listede hem 63 hem 100 verdiğiniz için soruyorum acaba ikisi de mi kullanılacak.

kaynak makinası 5*32 fişli zaten

bu arada kaçak akım fiyatlarını farklı olarak buldum. 3*63 30mA için siemens 55 lira, çin malı 15 lira bir de satıcının tavsiye ettiği türk malı bir firma olan günsan vardı 25 liraya, ben de günsan aldım. çin malının içinde sadece hatalarla dolu bir çeviri kağıdı vardı. günsanın içinde tse'den güvenli kullanım kurallarına, kapasite seçim açıklamasına kadar üzerinde emek harcanmış bir mal olduğu belliydi. önce gurur duydum türk malında tüketiciye verilen değere, sonra satın aldım. tümünü günsan aldım.

baraları almadım. gerek görmedim yaptığınız açıklamalardan sonra.
 
Merhaba sayin juniorx,
Kaynak makinasi prizi ve fisi konusunda artik mutabikiz. Kacak akim rolesini takiniz , ise mani olacak problem cikarmazsa devam edersiniz, uyguna almissiniz zaten.Burasi da tamam. 3x100 A ana sigorta icin dusunmustum, 3x63 A lik sigorta da cikislardan biri olacakti. Ama ana sigortayi 100 A yapip yapmamak tamamen size , daha dogrusu yukunuzun su an ki ve gelecekti seyrine dair ongorunuz ile alakali. 63 A seviyesini hayatta gecmem diyorsaniz hic dusunmeden ana sigortayi 63 A lik seciniz...Diger cikis sigorta adetleri de tamamen size kalmis, yani yukunuzun mevcut ve olasi ihtiyaclarina..
Sayac konusunda halen cevap bekliyorum sizde, hangi amacla kullanacaksiniz, zorunlu mu...Kolay gelsin
 
pardon evet onu unutmuşum. sayaç şart çünkü araziye bu noktadan elektrik girişi şebekeden geliyor, o bakımdan saat şart. az önce dışarıdaydım, uygun fiyata 55 ytl'ye makel trifaze saat fiyatı verdi onu da demin aldım. kapasitesi olarak üzerinde 10 (60)A aktif trifaze yazıyor.

bu noktada acaba kabloları kaçlık çektirmek lazım. 2.5mm2 yeterli olur mu acaba. olursa sorun çıkarır mı. 32 amper taşıyabiliyormuş. benim ihtiyacımın altında bile kalıyor.

teşekkürler..
 
Hangi kablolardan bahsediyorsunuz, panoya gelen ana kablo mu, pano ici baglanti kablolari mi, panodan cikip kaynak makinesi, pompa vs. gibi yuklere dagilacak kablolar mi ?
Ayrica ben tam canladiramadim : Siz TEDAS tan yeni bir abonelik mi alacaksaniz , mevcut tesisinizden yeni bir besleme mi tasarliyorsunuz. Eger TEDAS tan yeni abonelik alacaksaniz, basvurdugunuz, talep ettiginiz abonelik gucu ne olacak? Bu deger kompanzasyon zorunluluk sinir degerinin neresinde kaliyor? gibi sorularin da cevaplanmasi lazim.
 
pano içi bağlantılarından bahsediyorum.

abonelik zaten mevcut ama eski pano yıllardır bakımsızlıktan çürümüş, iklim şartlarına maruz kaldığı için kullanılamayacak hale gelmişti. söktük, şimdi yenisini koyuyoruz. bu pano arazinin uc noktasında onun için fazla kullanılmıyor. dışarı hat da verilmiyor onun için. sadece içindeki 4 prize hattı var. şantiye panosu yani. içinde 4 priz yuvası olan şantiye panosu.

not:bir soru daha soracağım, şöyle bir incelemek istedim, makel trifaze saatin bağlantı kapağını söktüm, atltaki klemenslerin üzerini tutan kapağı. açık olunca ekranda uyarı vereceği yazıyordu zaten ama kapağı takmama rağmen ekrandaki açık kilit simgesi gitmiyor. o nasıl yok olacak. saat daha bağlanmadı bile ama şu an kapak açık uyarısı veriyor. o hata nasıl giderilecek.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst