Şalt sahasında boşta ve yükte kayıp ölçme

bu soruyu sorduğunuza göre bence kesinlikle ölçmeyi denemeyin... özellikle de kısa devre empedansını... Işin en kolayı tabii ki etikette yazması zorunlu olan bu değerleri katalogdan hemencecik bulmak...ama kısa devre empedansının tespitinin, trafo çıkışları kısa devre edilerek yapıldığını hatırlarsak bu işlem kesinlikle şalt sahasında yapmamanız gereken bir işlemdir.
Pratik bir yolu varsa da mutlaka öğrenmek isterim..kolay gelsin

özel bi sirkette calışmaktayım teiaş devrede olan 250 mva bir trafonun bosta ve yükte ve kısadevre empedansının tekrar ölçülmesini istemiş hatta yerde tepeören trafo merkezi , bu testtler laboratuar ortamında hakikaketten cok kolay ama dısarda yükte kaybını ölçmek hakikatten cok zor cok fazla hesap kitap gerektiyor ben 24 saat ugrastıktan sonra yapmayı basarabildim .fakat yinede kesin sonuc değil fabrikada değerlerine biraz yakın .ama yapmak istersen trafo kitabı al hesaplarına bak ben bobinin empedansını ölçmeden baslayarak yola cıkmıstım o testte ...gelelim bosta kayıp deneyini herhengi bir güç analizötörün varsa bu olay cok basit akım uclarını akım trafosuna gerilim uclarını gerilim trafosuna bağla w metreden okuduğun değerlerle ölçü trafosunun oranlarını carp al sana demir kaybı...sana bi tavsiyem sen yinede ugrasma derim ara imalatcıyı fabrika test değerlerini iste en kolayı o zaten yapılmışı varken...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
:) ben trafo fab. Calısıyorum ve dağıtım trafolarının projelerini ve rutin testlerını yapıyorum ama gecen hafta bi 100 mva güç trafosu yerinde bakımı ile ilgili ihale gordum ve ihale sartlarında Bakım sonunda trafonun salt sahasında bosta ve yukte kaybının olculmesı vardı benim bildiğim şalt sahasında olculmez ama sartnameye yazmıslarsa muhakkak bıldıklerı bir sey vardır ve olculebılır diye dusundum sartnameyı hazırlayan arkadaslar da nasıl olculeceklerını bılmıyolar...
Bence olculemez ama belkı bende bu piyasada yenıyım belki benım bılmedıgım bir yontemle olculuyordur:)

ercan hangi fabrikada calısıyorsun merak ettim bende transtek te 4 yıl dağıtım trafoları testte calıstım su an abb de saha servis bölümünde calısmaktayım eger merak ettiğin herhangi bir sey olursa cekinmeden bana sorabilirsin sana işinde basarılar dilerim.
 
Arkadaşım söylediğin test trafoların fabrika imalat testleridir.Sahada yapılmaz.Sahada boştaki akımı nasıl okursun akım trafosunun sınıfı kurtarmaz. Hele hele yükte kayıp ölçülemez.Sendeki şartnamede yanlış yazılmış olmalı.Kaldıki bu test ler düşük sınıflı ölçü aletleri ile ve özel tam sinüs veren tam 50 hz lik özel generatörlerle ve alçak gerilim sargılarından yapılır.
Güç trafosu sahada monte edildiğinde sadece rutin saha testleri yapılabilir.
saygılarımla

SAYIN ABİM SEN TEKNOLOJİYİ HİÇ TAKİP ETMEMİŞSİN ANLASILAN ....
 
boşta kayıp ölçmek kolaydır trafo gerilim altında iken ama yüksüz durumda iken analizör bağlarsınız okursunuz. Yükte kaybını da şöyle bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Tam olarak bildiğiniz bir yük vardır. Mesela 50 kw yani çok az bir yük bağlanmıştır. 50 kw ın üstünde bir değer okursunuz analizörden okuduğunuz değer - 50 kw size yük kaybını verir. Ama bunun 75 dereceye ircası var. Dirençlerini ölçüp sıcaklığını da kaydetmeniz lazım. Kısa devre empedansı ölçümüne gelince ayrı bir ayarlı kaynağınız özel bir trafonuz olması lazım ve bu trafo ile test edilecek trafoyu nominal akımın en az yüzde 50 si kadar bir akımla besledikten sonra gerilimi okursunuz bu da size kısa devre gerilimini verir. Burdan da kısa devre empedansını hesaplarsınız ama bunu sahada yapmak çok çok zor.

sevgili kardesim yükte kayıp testti yapılırken akımın yarısını verirsin w değerlerini 4 le carpman gerekir .
 
İyi de Sn mehmet ben yükte kayıp testi yap demedim ki, neyse çok mühim değil de. w değerleri ile kastettiğin watt galiba. ama illa yarısını vermen gerekmiyor. standart yarıdan fazla bir akım vermen gerekir der daha doğru bir ölçüm için. yoksa % 20 sinde okuduğumuz değerleri irca ettiğimiz zaman bile nerdeyse tam değeri veriyor.

sevgili kardesim yükte kayıp testti yapılırken akımın yarısını verirsin w değerlerini 4 le carpman gerekir .
 
İyi de Sn mehmet ben yükte kayıp testi yap demedim ki, neyse çok mühim değil de. w değerleri ile kastettiğin watt galiba. ama illa yarısını vermen gerekmiyor. standart yarıdan fazla bir akım vermen gerekir der daha doğru bir ölçüm için. yoksa % 20 sinde okuduğumuz değerleri irca ettiğimiz zaman bile nerdeyse tam değeri veriyor.

iyi güzel yazıyonda benim dediğim yanlışmıki ekleme yapıyon kısadevre deneyi yaparken trafo bazen cok yüksek akım ceker güç trafosuna gitme 1600 kva 6.3 kv mesela o zaman yarısını vermen daha yararlı olur cıkan watt (kısaca w) değerini 4 le carpman gerekir .yüzde uk yı hesaplamak içinde ölçülen kısadevre geriliminide 2 y le carpman gerekir . senin dediğin gibi yüzde 20 yle yaparsan uk yı 5 le carpman lazım .w değerlerini kacla carpcan . ben bu konuda yüzlerce varyate denedim ...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,305
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst