Şönt Reaktör aşırı ısınıyor

Katılım
28 Kas 2011
Mesajlar
2
Puanları
1
Merhaba; sistemimizde bağlı bulunan 40+10=50 KVA UPS gücümüzden kaynaklı kapasitif etkiyi azaltmak için sisteme 5 Kvar şönt reaktörü direk bağladık. kapasitif değerlerde büyük oranda iyileştirme oldu fakat endüktif değerimiz yükseldi. Ayrıca şönt reaktör aşırı derecede ısınıyor. hatta reçineleri erimeye başlamıştı kapatmak zorunda kaldık. Problem ne olabilir? yardımcı olabilir misiniz. Saygılarımla.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Reaktörün,70-80 derece ısınması normaldir.Bazı tip reaktölerde,aşırı ısınmaya karşı termostatik kontak bulunur.Devrenizde harmonik varsa ondan olabilir.Kalite sorunu da olabilir.Reaktör niyetine ! balast ! bağlamış iseniz ondan da olabilir.Başka bir reaktör denemenizde yarar var.
 
Merhabalar, ısınmanın en büyük nedeni şönt reaktörü direk bağlamanızdır. Ayrıca şönt reaktörler üzerinde oluşan ısının bir fan aracılığı ile panodan dışarı atılması fayda sağlar. Reaktörü bir endüktif yük sürücü ile svc-tcr gibi kontrol sistemine sahip reaktif röleler ile sürmeniz mevcut ısıyı kayda değer şekilde düşürecektir. Bu konuda endüktif yük sürücüsünü ihtiyacınıza özel olarak ekonomik bir şekilde üretmekteyiz, ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz, hayırlı çalışmalar.

ALPMIKROYAZILIM
 
Reaktörün,70-80 derece ısınması normaldir.Bazı tip reaktölerde,aşırı ısınmaya karşı termostatik kontak bulunur.Devrenizde harmonik varsa ondan olabilir.Kalite sorunu da olabilir.Reaktör niyetine ! balast ! bağlamış iseniz ondan da olabilir.Başka bir reaktör denemenizde yarar var.
Bu konuda bence malumatınız doğru olmayabilir fahri bey ; transformatörlerin bile 70 derecede alarm verip 85 derecede açma yapması gerekiyor . Hiç bir soğutma ünitesine malik olmayan bir reaktörün 70-80 dereceye kadar ısınabileceğini söylemek bence yerinde bir tespit olmaz . Yapılması gereken işlem şudur bence ; reaktörün gücü bellidir ; buna göre hesapla çekebileceği akımda bellidir ; pens ampermetre ile çektiği akımlar ilk önce ölçülüp çalışma sınırları içinde mi bunu görmek gerekir.
 
Son düzenleme:
Merhaba, Öncelikle ilgi gösterip cevap veren arkadaşlara teşekkürler. kullanılan reaktörün resmini ekte gönderiyorum. burda aklıma takılan sıcaklık çıkışlarına (Term) biz herhangi bir şey bağlamadık. Buraya termik sanırım bağlanacak. Problemi çözmeye yardımcı olabilir mi bu şekilde yapılan bağlantı. IMG_00000064.jpg

Fahri Yetiş bey, kompanzasyon panomuzda harmonik filtreleme yapılıyor. (reaktörden ayrı harmonik filtreler var). Reaktörün akımını ölçtük fazlar 7,8 A civarı. Reaktörün resmini bir önceki mesajımda gönderdim. Sanırım balast bağlamadık :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ordaki term adlı iki klemens normalde kapalı kontaktır, siz reaktörü bir kontaktör üzerinden çalıştırıyorsanız eğer, kontaktör bobin ucunu bu klemenslerden seri olarak geçirdiğinizde, aşırı ısı durumunda reaktörü devreden çıkaracaktır.

Bu durum reaktörün aşırı ısınıp zarar görmesini önleyecektir elbette fakat, reaktör soğuyana kadar devreye giremeyeceğinden bu zaman zarfında kapasitif değer artış gösterecektir. Anlayacağınız çözüm reaktörü olabildiğince soğuk bir ortamda, ve mümkünse svc-tcr gibi kontrol sistemine sahip röleler ile devreye almak, ve havalandırma öncelikli düşünülmesi gereken çözümler olmalıdır.
 
Zaten etiket değerleri de 7.23 A diye gözüküyor; ölçtüğünüz değerde buna çok uzak değil ; genede bu kadar ısınması pek hayra alamet değil ; kumanda-cı arkadaşın dediği gibi cebri soğutma yöntemleri düşünülebilir iptidai olarak :) Üstündeki termik açma sıcaklığı 120 derece olarak belirtilmiş ayrıca ; fahri beyinde hakkını yemişiz özür dileyelim buradan :)
 
Term klemenslerının acık veya kapalı kontak olmasına göre, bir kontaktör çektirip veya bıraktırarak, acık/kapalı kontak durumuna göre monofaze veya trıfaze fan baglayınız.(ark lar kapalı kontak demiş, kumandaytı kesmekde olabilir, normalde acık kontak olup, standart ısı değerine geldiğinde kontak kapanarak kontaktör çektirebilir.
 
Yalnız araştırdığıma göre 60 derece sıcaklıktan 180 derece sıcaklığa kadar geniş bir skalada PTC imalatı ve kullanımı yapılmaktaymış ; dediğim gibi biz yağla soğuttuğumuz bir transformatörü 85 derece sıcaklıkta koruma devreleriyle devre dışı bırakırken kendine haiz bir soğutma sistemi olmayan bir şönt reaktörü ki oda bir nevi transformatördür neden 120 derece sıcaklığa kadar ısınmasına izin verebiliyoruz ; kullanılan malzemenin dayanımı mı çok daha fazlamıdır diye düşünüyorum acaba ?

Şu çok süper bir link ; bilgi tazelemek açısından http://www.emo.org.tr/ekler/5d215777c229704_ek.pdf?tipi=34&t
Fotoğrafı dikkatli inceleyince izolasyon sınıfı B gözüküyor ; yeni farkettim :)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,304
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst