Şönt direnç hesabı

http://electronics-diy.com/schematics/ICL7107_ampere_meter.jpg
Ben de paylaşmadan geçmeyeym Serkan :) hemen gitme, ben olsam ucuzundan DMM alırdım çin-capon şopta 10 tl altında zaten ;) 7106 Lcd şönt dahil hazır paket kullanırdım.
 
Abi düşündüm gerçekten çok şık ürünler var. renkli ekranlı v.s. ama ben elimdeki var olanı değerlendirmek istiyorum yoksa alıp yapacak o kadar güzel şeyler varki..

Birde para olsa :( :( elektronik harca harca bitmez bi derya
 
Eldekini kullanmanın yaşatmanın keyfi bi başka :) verdiğim şemay göz attın d i mi
 
evet evet.. Şemayı kaydettim. Elimdeki voltmetreyi buna göre düzenleyeceğim. Şemayı 2 volt kademesinden 200 mv kademesine düzenleyeceğim. Hafta içinde şönt için direnç bakacağım.
 
200 mV kademesinde kullanacaksınız. 0.02 ohm direnç paralel bağladığınızda olacaktır. Sürekli ölçmede kalmayacağı için bakır iletken telin işinizi görecek en incesi ile yapın. Gereken uzunluğu hesap ile bulun 20 cm fazlası olsun tam değer için iletkenin değişik yerlerine temas ettirerek ölçüm ampermetresi ile aynı değeri göstermesini sağlayın.
Yıllar önce analog avometremin kullanmadığım output ucunu 5 amper kademesi yapmıştım.
 
kaygısız dostum buradamı başka bir yerdemi okudum hatırlamıyorum ama kalım ataç telinden bir 10 cm kadar kullanıp aynı işlevi yapabilirsin diye okumuştum hiç olmazsa aynen sizin dediğiniz gibi bir iletken alıp bir ucunu sabitleyecektim. Power supply i yüke bağlayıp kendi ölçü aletimle ölçtüğüm değeri iletken üzerinde ölçüm noktasını kaydırarak aynı değeri tutturmayı deneyecektim. Bunu tasarlamıştım. bencede en mantıklı çözüm bu ..

Peki genel bir soru sorayım. 1 ohm altı direnci elimizdeki ölçü aletleri ile ölçme şansımız varmı ? Laboratuvar tipi ölçü aletleri ile elbette ölçebiliriz ama elimizdekilerle bir ölçme yüntemi olabilirmi?
 
Milliohmmeter burada lm317 kullanarak bir adaptör yapmışlar denenmiş sonuç oldukça iyi gözüküyor.100ma sabit akım sağlayıp 10 mohm da multimetreden 1mV değerini okuyorsunuz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,293
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst