İzolasyon Trafosu nedir. ve kullanım amaçları

By Aslan

Üye
Katılım
27 Şub 2007
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar izolasyon trafosunun kullanım amaçları neelrdir acaba acil bilgi lazım....
Şimdiden teşekkürler....
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
izolasyon trafosu genelde insanların çarpılma riski olan yerlerde kullanılır.Normalde faz ucunu tutup toprağa temas ederseniz mefta olursunuz.Ama izole trafo olan sistemlerde güvendesnizdir.Genelde Nemli yerlerde kullanılır. mesela hamamlarda :) Elektrik her zaman doğduğu yere döner.Bu mantıkla izole trafoda çevrilen enerjinin dönebileceği tek nokta nötr hattı olduğuna göre siz faz ucunu tutup toprağa temas edebilirsiniz ve çarpılmazsınız.
 
By Aslan izolasyon trafosunun kullanılma amaçlarını sıralamaya çalışayım; 1/1 Trafodur primer gerilimi ile sekonder gerilimi aynıdır.Çarpılmaya karşı korunma amaçlı kullanılır primer ile sekonder arasında elektriksel bağlantı olmadığı için manyetik alanla endükleme oluştuğu için sekonder uçlarından yalnız bir tanesine dokunmak tehlike yaratmaz(Örnek;Hastanelerde ameliyathanelerde). Girişte(Primerde) olabilecek faz,nötr,toprak hatlarındaki gerilim sıçramaları, elektriksel gürültü vs. gibi problemleri çıkışa(sekondere) aksettirmemesidir. Hat boyunca çeşitli nedenlerle oluşan elektriksel parazitler izolasyon trafosundan geçemeyeceği için yüke zarar veremeyecektir (örnek;UPS çıkış katında kullanılır herangi bir kart arızasında yüklerin zarar görmemesi için)
Aslında İzolasyon trafosunu tüm tüketicilerin kullanması gerekir ancak yükteki kayıpları ve gücüne göre değişen maaliyetlerinin fazla olmasından dolayı tercih edilmezler.
 
teşekkürler arkadaşlar...
 
Çalıştığım fabrikada sürekli elektriklerin peak yapmasından dolayı makinalar anlık olarak duruyor ve tekrar başlıyor. Bu esnada sürekli sıkıntı yaşıyoruz. Peak yapmasının sebebi nedir ve izalasyon trafosu bu işe çöüm olabilirmi. 1250 kVA 34.5/400 trafo kullanıyoruz. Teşekkür ederim.
 
Hakan bey izalasyon trafosunu kısaca özetlemiş.
Projessor arkadaşa küçük bir ilave yapmak istiyorum izalasyon trafosu çıkışı uçları için faz nötr ayrımı yapmak ve "... siz faz ucunu tutup toprağa temas edebilirsiniz ve çarpılmazsınız" cümlesi yerine "1 uç topraklanmadığı için toprak ile sekonder uçları arasında potansiyel oluşmaz dolayısıyla toprak ile hangi ucu ellerseniz elleyin çarpılmasıınız" cümlesinin daha uygun olacağını düşünüyorum.
erolgke izalasyon trafosunun bahsettiğiniz peak lere hiç bir faydası olmaz. Aklıma ilk gelenler 1- OG hattınızda (az ihtimal AG de) kötü bir bağlantı olabilir fakat bunun kokusu şimdiye kadar çıkardı. 2- Enerji aldığınız hatta problem olabilir yakındaki tesisler de bu problemi yaşıyorsa Elektrik kurumuna başvurup role ayarlarını gözden geçirmelerini isteyin 3- Hattınızda büyük bir almaç varsa bunu yapabilir.
 
sayın edremit açıklamama katkıda bulunduğunuz için teşekkürler.Açıklamamdaki eksikliği gidermişsiniz.
Ayrıca erolgk arkadaşım makinalarınızda bulunan rölelerdeki gerilim mx. ve min. değerleri yuzde 5'den küçük olabilir.Eğer bahsettiğiniz peak 1 sn den az sürüyorsa yakınınızda bulunan 154/31.5 trafodan kaynaklanıyor olabilir.Bu durum sizin makinalarınızdanda kaynaklanıyor olabilir.Büyük güçlü bir makinanız var ve o anda devreye giriyorsa trafo ani istenen gücü karşılamakda zorlanıyor ve gerilim düşebilir.Daha dikkatli takip etmeniz gerektiğine inanıyorum.Arızayı gözlemlemek sorunun çözümünü getirir.Aksi durumda gereksiz zaman ve para kaybedersiniz.
 
üç fazlı İzolasyon trafosu kullanarak primer taraftaki dengesiz yüklenmelerden oluşan nötr ile toprak arasında oluşan gerilimi nötr ü yeniden elde ederek düşürebilirmiyim?
 
Sn.erolgke,peak:alternatif akımda ulaşılan maksimum değer anlamına geliyor.Peak oluyor' u biraz açmanız benim olayı anlamama yardımcı olacak.Sadece voltaj dalgalanması oluyor ve ispatlayabiliyorsanız.Önemli makinaların kumanda kontrol kısımlarını regülatörden geçirirsiniz.Harmoniklerden dolayı sorun yaşıyor olabilirsiniz.Teşhiz koymak için daha fazla bilgi olmalı.
 
İzolasyon trafolarının çıkışı elektrik çarpması yapmaz diye bir kural yöktur.Trafonun gücü sınırlı olduğu için kişiyi gücü kadar etkiler.Elektrik şebekesinin gücü trafoya göre çok yüksek olduğu için kişilere vereceği zarar çok olacaktır.Kullanılmasında fayda vardır.Bilginize.



Düzenleme: BuRçin.
Arka arkaya mesaj atmak yerine son mesajınız üzerinde bulunan Düzenle tuşuna basarak ekleme yapınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,160
Mesajlar
915,563
Kullanıcılar
449,919
Son üye
Serdar.59

Yeni konular

Geri
Üst