İsviçreli bilim adamları kedi benzeri koşu yapabilen bir robot geliştirdi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
p8c03.jpg


Son dönemlerde gerek askeri birimlerin gerekse sivil araştırma gruplarının robot teknolojileri üzerinde önemli çalışmaları mevcut ve ortaya çok önemli örnekler çıkmaya başladı. İsviçreli Lozan Politeknik Üniversitesi araştırmacıları, kedinin koşusunu taklit edebilen bir robot geliştirdi.

Cheetah-cub adı verilen robot hayvan bir kedi modeli baz alınarak tasarlandı. Henüz deney aşamasında olan robot keşif ve arama-kurtarma çalışmalarında kullanılacak. Cheetah-cub, 30kg ve altı 4 ayaklı robot kategorisinin de en hızlısı durumunda.

Robotun bacakları aynen kedinin bacaklarındaki kas ve eklemler örnek alınarak geliştirilmiş. Bu sayede kedinin faydalandığı hızlı koşma kabiliyeti ve dengeyi sağlamak için doğru noktalarda esneklik gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Böylece hızlı koşarken veya küçük adımlar atarken otomatik olarak dengeyi sağlıyor.

Robot kullanılan materyaller açısından oldukça hafif ve aynı zamanda maliyeti düşük. Bu bakımdan araştırma projelerinde rahatlıkla kullanılabilecek. Projenin lideri Auke Ijspeert, hızlı ve dengeli koşmayı beceren bir robot geliştirmek istediklerini ve hayvanlar alemindeki prensipler sayesinde robot çalışmalarında yeni çözümlere ulaşabildiklerini açıkladı.

Alıntıdır.Kaynak:

İsviçreli bilim adamları kedi benzeri koşu yapabilen bir robot geliştirdi

 
Başarılı bir çalışma olmuş gerçekten ama bence kedi bunu döver.:)
 
Daha çok amatör bir elektronikçinin yapdığı bir uygulamaya benziyor ; makaralı ipli ; büyük ihtimal de servo motorlu pik kontrollü çokda matah bir şey değil :)
 
Son düzenleme:
geçen hafta bir fransız ve japon bilim insanı: beyin kontrollü robot geliştirdiler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst