İsviçre Çöp İthal Etmeye Başlamış!

GRaFiT

Üye
Katılım
30 Ocak 2009
Mesajlar
13
Puanları
1
Atık Çöp ile enerji üretmek

geri-d%u0025C3%B6n%C3%BC%C5%9F%C3%BCm-merkezi-ankara.jpg

İsviçre'nin Çöpü Tükendi
Yukarıdaki başlığın yanı sıra İsviçre'nin derdi büyük gibi başlıklarla internet de haber yapıldı. Bu durum gerçekten de doğruydu. Bu ülkede çöpler ısı ve elektrik enerjisi üretmek amacıyla geri dönüştürülüyordu. Hatta işi o kadar iyi bir şekilde yapıyorlar ki İsviçre'de geri dönüştürülen atıkların oranı %96 seviyelerine ulaşmış yani neredeyse bütün çöpler geri kazandırılıyor.

İsviçre Çöp İthalatına Bile Başladı
Ülkedeki çöpler yetmemeye başlayınca da çözümü çöp ithal etmede bulmuşlar bundan dolayı yakın komşuları olan Norveç ile anlaşmışlar ve yıllık 800.000 tonluk çöp ithalatına başlamışlar. Fakat bu durum ithalatın yöntemlerini de değiştirmişe benziyor. Bu yöntem ile İsviçre ithalat yaparak para harcamıyor tam tersi kazanıyor.

İsviçre'de Atık Dönüştürme İşlemi Nasıl İşliyor
Ülke çöplerinin büyük bir kısmı geri dönüştüğü için zaten çöp bulmada herhangi bir sıkıntı olmuyor. Bunun yanı sıra çevresel anlamda da önemli bir konu. İlk olarak atıklar çürütülüyor ve sonrasında oluşan çeşitli gazlar ile hem enerji hem de ısı elde ediliyor.

Türkiye'de Atık Madde Dönüştürme Ne Durumda?
Aslında araştırma yapmaya başlamadan önce Türkiye'de böyle önemli bir çalışmanın yer aldığını düşünmüyordum. Fakat araştırmalarım sonunda yanlış düşündüğümün farkına vardım. Türkiye'de de İsveç ve Türk iki iş adamının atık çöplerin geri dönüşümü için önemli yatırımlarda bulunduğunu öğrendim. Hatta sanırım İsviçre'de bu işi yapan şirketin yatırımları diye düşünmekteyim. Bu firma hakkında daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Ülkemizde ki çöp dönüşümü oranı ise %20 seviyelerinde olduğunu öğrendim.

Ayrıca Kontrol kalemindeki başka bir yazıda burada mevcut bu yazıyı da inceleyebilirsiniz. Ama konu oldukça ilgimi çekti.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kontrolkalemi.com un Çöplüğünü kullanabilirler ahahahaha :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst