İstanbul Boğaz Türbini ve Doğal Enerji

cncarastirma

Usta Üye
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
931
Puanları
166
Yaş
43
Selamun Aleyküm

Devridaim ve elektrik üretimi ile alakalı sorular olduğundan aklıma gelen bir konu oldu.

Çukurova Üniversitesinden bir hoca İstanbul Boğazında değişen saatlerde üstten bir tarafa ve alttan diğer tarafa su akışı olduğunu ve buraya dev bir türbin konulabileceğini söylemişti. Bu akışı bilen teknik sahiplerinin rahatlıkla aklına gelebileceği bir konu olsa gerek.

Birok küçük vb cihazla enerji üretimi düşünülürken bu tip doğa olayları enerjiye çevrilemez mi? Bu suyun üstten bir tarafa ve alttan bir tarafa akış yaptığı boğazda çok yüksek bir enerjiden bahsedilebilir. Uzman arkadaş varsa aramızda bazı hidro bilgiler sunarsa enerji namına kaba hesaplar yapılabilir. Tabi sistem gemi trafiğine zarar vermemeli. Mesela kanatları alt kısımda toplanan üretim zamanında açılan bir sistem de olabilir, yer değiştiren bir sistem de olabilir.

Bu tip akışın olduğu yerler dışında Med.Cezir gibi olaylar ne şekilde enerjiye dönüşebilir? Acaba Med..Cezir in elektromanyetik boyutu nedir? Deniz vb suların kabardığını bildiğimiz bu olay acaba ağırlıklara etkiyen kuvvetinin veya kabaran sıuların kullanıldığı biçimde enerji için bir kaynak olabilir mi? Ağırlığa etkidiği sırada ağırlık kaldırılıp Med..Cezir bittikten sonra ağırlık enerji üretimine kaynak olabilir. Tabi ne kadar etki oluşur, doğaya etkisi ne olur incelemek lazım.

Daha önce yüksekte duran taş vb her ağırlıktan da aslında enerji üretilebiliğinden bahsetmiştik.

hayırlı akşamlar dileriz.
 
Evet, bu benim de aklıma geldi. Benim fikrim de şöyle ki, bir kanal yapılası planlanıyor. Bu kanalda akış olması kaçınılmaz. Kanal biraz daha derin yapılır bu türbinler konulabilir.
 
Deniz ve Boğazlardaki Akıntıdan Elektrik Enerjisi Elde Etmek İçin Türbinler

Özel dizayn edilmiş türbinler sayesinde deniz akıntıları, gelgit ve boğazlardaki akıntılardan yenilenebilir ve çevreci elektrik enerjisi üretmek mümkündür. Bilim adamları ve yatırımcılar uzun yıllardır akıntılar için en uygun ve efektif türbin modelini bulmaya çalışmaktadırlar. Akıntı türbinleri, nehir ve rüzgar türbinleri prensipleri ile melez bir çözüme ulaşılarak elde edilmiştir.

Ülkemizde yakın bir gelecekte Boğaz Akıntılarından yararlanarak elektrik enerjisi elde eden projeler uygulamaya geçecektir. Fizibilite ve Mikro Saha belirleme aşamasında olan projelerimizden Çanakkale Boğazı Projesi, beher türbin gücü 5MW olan Akıntı Türbinleri ile toplam 150 Milyon kW Saat yıllık elektrik enerjisi üretmesi beklenmektedir. Pilot çalışma olacak Çanakkale Boğazı Akıntı Enerjisi Projesinin (ÇABAE) ileriki yıllarda türbin boyutlarının gelişmesi ile kapasitesi 0 artarak toplamda 450 Milyon kW Saat yıllık elektrik üretim kapasitesine ulaşılması beklenmektedir.

Kaynak : INTERWIND


 
Sayın Kabiliyet
Videonuzu ve verdiğiniz bilgileri inceledik. Videoyu tam olarak anlamış olmasam da, alt kısımdan soğuk suyun "air conditioning" ve ısı eşanjörleri için yüzeye ve gerekli yerlere pompalandığından bahsedilmiş. Burada soğuk suyun üst kısma pompalanmasının akıntı ile bir alakası kurulmuş mudur sistemi incelemek ve gerekli bilgileri arttırmak gerekir. Ve de elektrolizden bahsederek hidrojeni üst kısımdaki kısma depoladıklarını ifade etmiş. Kombine bir sistem görünmekte.

İstanbul Boğazındaki durumda alttan bir tarafa üstten diğer tarafa akıntı olması ve bu akıntının diğer akıntılara göre yükek enerjili bulunması daha özel bir durum teşkil ediyor benim bildiğim kadarıyla. Mesela Pelton Wheel veya kovalı diyebildiğimiz bir türbini derede düşünürsek, yalnız suyun olduğu alt kısımdan enerji elde edilir. Ancak; komple suda olmasına rağmen Boğaz da ise alttan enerji oluşurken, üstten de enerji oluşumu olur ve bu alt üst kısmı da belirli bir efektif alana sahiptir.
Verdiğiniz kaynakta alt üst farkı olmadan enerji üretilmiş, keza alt üst sistemi kullanılarak enerji üretimi çok daha farklı seviyelere ulaşabilir olsa gerek.
Tabi bunlara güneşin sebep olduğunu düşünürsek, suyun da H ve OH olarak iyonize olarak bulunduğunu düşünürsek, suyun geniş yüzeyi aklımıza gelince büyük bir güneş panelinden ziyade suda neler yapılabilir acaba?
Tabi bir diğer yandan da kablosuz elektrik iletimi bu sistemlere neler ekleyebilir?
Değerli fikirlerinizi bekler başarılar dileriz.
 
Elektrik üretimi çeşitlerinde bir sınır olduğunu düşünmüyorum. Bunların çeşitleri nerdeyse sonsuz şekilde olabilir.
Burda bir video daha var bundada dalgalardan elektrik üretiliyor.
[video=youtube;KXL-7IxhtIM]http://www.youtube.com/watch?v=KXL-7IxhtIM&feature=fvwrel[/video]​
Esas sorun yapılacak olan ilk yatırım ve bu yatırımı kaç yılda amorti edicek olması. Üretilecek olan enerjinin maliyeti yurt dışından alınacak olan elektrikten ucuz olacakmı?
Bunların hesaplanması çok karmaşık ve çok çeşitli yöntemlerle elde edilebilinir.
Bence barajlardaki suyun ve nükleer enerjideki uranyumun gücüyle kıyaslarsak arada çok büyük farklar çıkar.
Bağzı enerjiler tekrar eski hallerine getirilemez, kömür, petrol, nükleer gibi enerji kaynakarı tükenen ve tekrar geri getirilemeyen enerji kaynaklarıdır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı maliyetli ancak tükenen bir enerji kaynağı değildir.
Diğer bir görüş ise dünyadaki enerji kaynakları biterse diğer gezegenlerden getirilmesi.
Örnek olarak güneşin enerji kaynağı nükleer enerji. Birgün gelecek güneşin dış yüzeyi soğucak ve içerisindeki nükleer maddeler orada kalcak daha sonra bu yapı patlayıp nükleer maddelerini uzaya fırlatacak. Yani evrende tahmin edemeyeceğimiz kadar çok nükleer enerji var. Bu işler şimdi düşünce üzerinde ancak gün gelecek bunlar kullanılacak.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst