İnverterda kullanılacak trafo

CoraqLi55

Üye
Katılım
29 Nis 2014
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
30
Öncelikle herkese hayırlı geceler.Proje ödevi olarak güneş panelleri için prototip inverter devresi yapmamız gerekiyor.Bu devre için kullanılacak akü ve güneş panelleri için bir yük hesabı yaptık.Yaklaşık 200Wh gibi bir enerji ihtiyaçımız oldu.Bu inverter devresinde kullanılacak olan trafo bu yük hesabına göre 200 W mı olmalı yoksa çıkışta kullanılacak olan yüke göre mi olmalı ? Örneğin çıkışta sadece 80 W ampul kullanacağımızı varsayarsak 80 W lık bir trafo işimizi görür mü ? Tekrardan hayırlı geceler.
 
bildigim kadari ile yuk degil uniteden ne kadar kazanc elde etmeyi ummaniz onemli. yani diyelim 200 verdiniz 180 watt eldeettiniz. 180 kullanmaniz daha iyi. 80 watt takarsaniz 100 watt cekmeniz gerektiginde trafo zprlanacak hatta bozulacaktir.
 
Enerji ihtiyacınız 200 ise 80 geçici bir durumdur ve minumum 200 W trafo seçmelisiniz.Bir üstünüde seçmenizde fayda olabilir.
 
Seçtiğimiz trafo varsayalım 100 W olsun bunun çıkışına 50 W lık bir yük bağlasak yük zarar görür mü? Ya da tam tersi durumda yük 100W, trafo 50W olsa inverter ve trafo zarar mı görür yoksa yük mü çalışmaz ?
 
bak ben sana en basit ornegi vereyim.
biz sebekeye direkt istedigimiz watt oraninda trafoyu takiyorum demi.
bir sey oluyor mu:)
iste invertere de bagla gitsin. ama ne olacak?
olan sen 3 gun sonra daha buyuk guc istediginde bir trafo daha mi takacan. adam gibi inveerterin tum kazancini ogren ona gore koy.
bu arada ikinci sorunum cevabi, takacagin yuk, tasiyabileceginden yuksek guce maruz kalirsa ayvayi yiyebilir.
 
Eyvallah hocam dikkat edeyim ben o zaman ona :)
 
zaten bildigim kadari ile 80 200 farketmiyor, 150 ye kadar sarma trafolarin fiyati ayni.
 
Öncelikle herkese hayırlı geceler.Proje ödevi olarak güneş panelleri için prototip inverter devresi yapmamız gerekiyor.Bu devre için kullanılacak akü ve güneş panelleri için bir yük hesabı yaptık.Yaklaşık 200Wh gibi bir enerji ihtiyaçımız oldu.Bu inverter devresinde kullanılacak olan trafo bu yük hesabına göre 200 W mı olmalı yoksa çıkışta kullanılacak olan yüke göre mi olmalı ? Örneğin çıkışta sadece 80 W ampul kullanacağımızı varsayarsak 80 W lık bir trafo işimizi görür mü ? Tekrardan hayırlı geceler.

Merhaba.80-100 watt'lık bir lambanın üzerinde yazan değeri aslında bir saatte harcadığı elektrik enerjisi yani güç değeri demektir.Günde 8 saat yanarsa (8/24) 8*100=800 watt. olur,bu toplamdaki harcama değeri. Watt*zaman =Harcanan (Günde) toplam enerjidir.Toplam enerjinin zamana bölünmesi tekrar ampul gücünü (100 watt’ı) bize verir.(Güç=İş/zaman Güç=P=800/8 Güç=P=100 watt olur.)

Ups veya ups prensipli çalışan bir inverterin anma gücü 650 VA (360 watt.) ise,buna 1000 watt.lık yükü direk bağladığımızda devreden çıkarak stop eder.Daha düşük güçler (360 watt’dan az) bağlanırsa devreden çıkmadan çalışmasına devam eder.Anma gücüne tam eşit veya fazlası olan yükler,kısa devre/aşırı yük koruması olan ups veya inverteri stop ettirebilecektir.

Ama el yapımı bir trafo sarımıyla ups devresiyle çok yalın olarak birleştirilip yapılan ups’lerde özel olarak “kısa devre/aşırı yük koruması” olmayan bu ups’nin trafo sekonderine çok aşırı yükler bağlanırsa,bu trafo sarımları aşırı ısınarak yanar,zarar da görebilir.360 watt.’lık bir trafo ise örneğin bağlanan yük değeri mutlaka daha aşağılarda olmalıdır.

Güneş panelleri ve akü hesabında bu 1 saat veya 6-8 saatlik toplam olan günlük harcama değerinden geriye doğru tersten gidilerek bu hesaplar yapılmalıdır.Örneğin günde 8 saat çalışacaksa bu toplamdaki gücü akülerin 8 saatte tam verebilmesi,inverterin de 1 saatte bu gücü verebilecek (VA/kW) değerli (Biraz da emniyet payı dünülüp bir üst değerlisi) seçilebilmeli.

Akü amper-h değeri=Günlük kullanımdaki toplam güç değeri/akü voltaj değerinden,örneğin 12 voltluk bir akü sisteminde; 800/12=66.66 amper-h elektrik kayıpları ile 75-80 amper-h’lik veya 100 amper-h'lik bir akü kapasitesi seçilebilmiş olmalıdır.Seçilecek inverterin mutlaka 100 watt.lık olması şart değildir.360-480 watt (650-850 VA) değerli olanı da lamba dışında diğer kullanılacak başka elektronik cihazlar düşünülüp üst değerlisi de seçilebilir.İnverterlerin veya ups’lerin çıkıştaki artan yükle birlikte inverter devresi girişinden aldığı amperi yükseltmesi lineer (Doğrusal olarak aratarak) gerçekleşeceğinden,düşük yüklerde (örneğin 20 watt.lık bir tasarruf ampülünde) sadece bu değer kadar inverter devresine akım (amper) alınır,fazası alınamaz ve inverter veya ups’nin destek süresi akü amper*volt* % verim değeri / 20 watt değeri karşılığ kadar saat karşılığı olmuş olur.Yani düşük güçlü yüklerde,mevcut akü kapasitesiyle destek süresini çok daha uzatmak mümkün olur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Hocam çok teşekkür ederim gerçekten zamanınızı ayırıp yorum yapmışsınız ALLAH razı olsun.Bu inverter devresi için güç hesabı yaparken yaklaşık 100W lık bir yükün günde 2 saat çalışması durumuna göre hesapladık.Kayıplarla falan günlük yaklaşık 240-250 wh gibi bir enerji ihtiyaçımız olur diye düşündük.Çıkışta da yük olarak sadece max.80W'lık bir cihaz kullanacağımızı varsayarsak yaklaşık 100W'lık bir trafo ve inverter devresi işimizi görür diye düşünüyorum.Doğru mudur acaba ?
 
Evet doğru olur,bu seçimi yapabilirsiniz.Ama bu invertere 150-200 watt gibi 100 watt değerini geçmeyen,örneğin 80 watt.'lık yükü (Tek ampül gibi) besleyip çalıştırırsınız.12 voltluk bir inverterle çalışır olacaksa,akü seçiminiz 250/12=20.83 amper-h kapasite hesabı ve emniyetli artırım,yani kayıplar,elektrik verimi tam göz önüne alınıp en az 30 amper-h kapasite ve 12 voltluk kuru akü olabilmelidir.24 volt sistemli inverterde 250/24=10.41 amper-h kapasite ve arttırılmış haliyle 15 amper-h kapasite ve 2 adet seri bağlı kuru 12 volt akü ile 24 volt dc. ile çalışacak inverter şeklinde olabilir bu sisteminiz.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst