İnverter verim hesaplama ?

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar, 132 kw'lık bir motor invertersiz çalışmaktadır. Inverter bağlanırsa ne kadarlık bir verim elde edilir, bunu nasıl hesaplayabiliriz. Acil yardım ederseniz sevinirim, teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Çok kaba tabirle devirde %10'luk bir azalma, enerji tüketiminde %40 kadar bir tasarruf sağlar deniyor.
Bu hesaplar yükün karakteristiğine de bağlı. Fan uygulaması mı yoksa pompa uygulaması mı? Mekanik kısmın devir-yük eğirisini inceleyerek hangi devirlerde ne kadar güç ihtiyacı olduğunu çıkarabilirsiniz.
Biz küçük güçler için konsinye bir cihazla sürücüsüz ve sürücü ile %90 devirde çalıştırıp iki ölçümü kıyaslıyoruz. Sonra çıkan sonuca göre sürücüyü kalıcı olarak monte ediyoruz.

Büyük güçler için tabi bunu yapmak nispeten zor. Bu işin teorik olarak bir hesap yöntemi var ise ya da drivewindow gibi bir software ile hesaplanabiliyorsa benimde çok işime yarar.

Teşekkürler.
 
Bir de günde kaç defa durup-kalkış yapmasına da bağlı tabii ki. Böyle bir hesap lazım. Böyle bir hesap varmı.
 
Verim hesabını sormuşsunuz,
neticede şebekeden yinede 132 kw. enerjı çekecektır, ama; yol verme esnasındakı darbeleri önlıyecektır. Sadece bu öezelliğini kulanacaksanız soft strat'da işinizi görebilir. Fan, pompa gibi yüklerde
devırde %30 luk artışın, 100% güç artışına denk geldiğini söyler büyüklerimiz.Inverteör'ün bir faydasıda, içindeki kondansatörlerden dolayı, şebekeden reaktıfgüç çekmemesidir.
 
Yağ pres makinesinin 132 kw'lık bir motoru, sabit devirli değil, ortalama yükün arttırımına göre 150 - 180 amper arası bir akım çekmektedir. Yıldız-üçgen yolverme yöntemi kullanılmaktadır. Inverter kullanılırsa ne kadarlık bir tasarruf (verim) sağlanabilir.
 
Konu konuyu açıyor. Hep akılma takılmıştır. Frekans konvertörle sürülen bir motorun güç faktörü 1 olur denir. Hatta satıcı firmalardan birkaçından da bunu duymuştum. zeybek arkadaşımızda söylemiş.
Ben frekans konvertör girişinden analizör ile ölçüm yaptığımda güç faktörünün 0,90 olduğunu ölçmüştüm. Bu işin tam olarak teknik açıklaması nedir?
 
Enerji tasarrufunda devir ile harcanan güç orantılı olarak değişmektedir. Devirde %10'luk düşme %27'lik bir enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Formülü ise;

P1 / P2 = (n1 / n2)^3
 
hareketkontr ' Alıntı:
Enerji tasarrufunda devir ile harcanan güç orantılı olarak değişmektedir. Devirde %10'luk düşme %27'lik bir enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Formülü ise;

P1 / P2 = (n1 / n2)^3


Hesabınızı biraz daha açıklayacı şekilde belirtebilirmisiniz. Örnekleyerek.
 
Yuvarlak rakamlar kullanacağım!

100kW, 1000 devir/dakika olan bir motor, yıldız üçgende 1000 devirde döner ve 100 kW enerii harcar diyelim.

siz bunu frekans konvertörü ile 900 devirde dönderdiğinizde 73kW enerji harcayacaktır.

Formülde yerine koyarsak bu değerleri:

100 / P2 = (1000 / 900)^3

100 / P2 = (1.11)^3

P2 = 100 / 1,37

P2 = 73 kW

Sonuç olarak 100 kW bir motor, 900 devirde 73 kW enerji harcayacacak, bu sayede %27 lik tasarruf sağlanmış olacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst