İnvertörle yol vermeli motorlarda jenaratör seçimi

teker79

Üye
Katılım
4 May 2009
Mesajlar
158
Puanları
1
Arkadaşlar yıldız üçgen kalkışlı 30Kw bir elektrik motoru için yaklaşık olarak 110-150 kvA bir jenaratör gücü çıktı karşıma bunun sebebi demarajdan kaynaklı
Konuyla ilgili olarak tam bir bilgim yok fakat burada yolverici kullandıgımız zaman demaraj ortadan kalkmış olacak ve jenarataör aşırı yüklenme yapmayacak ( bu benim mantık görüşüm )
Şayet bu görüşüm doğru ise 30 kW bir elektrik motorunu çalıştırmam için gerekli olan jenaratör gücü ne kadar olmalıdır. Seçimini yapacağımız jenaratör elektrik olmayan bir bölgede sürekli olarak devrede kalacak galiba bunuıda göz önüne almamız gerekiyor
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Demeraj akımı ortadan kalkacak demek yerine azalacak demek daha doğru olacaktır. Kullanılan yol verme yöntemine göre demeraj akımı ve dolayısıyla kullanılacak jeneratörün gücü değişecektir.

Çeşitli yol verme yöntemleri için, demeraj akımlarının karşılaştırmasını aşağıda görebilirsin. Jeneratör gücü; kullanılacak yol verme yöntemine karşılık gelen demeraj akımına göre hesaplanmalıdır.

Yol verme yöntemi
Demeraj akımı (tam yük akımının %’si)
Ayarlanabilir hız sürücü
%100
Yıldız üçgen
%200-275
Yumuşak yol verme
%200
Oto-trafo
%400-500
Kısmi sargı
%400-500
Doğrudan yol verme
%600-800
 
mantık olarak doğru ama uygulama olarak bazen tam tutmayabiliyor. burada şimdi piyasada değişik yol vericiler var birde ayrıyeten frekaans konvertoru var yolvericilerde demeraj normal demerajın %50sine kadar düşebiliyor . frekans konvertörlerinde sürekli yavaş yavaş kaldırıldığı için %25 ine düşüyor.. bunlar tecrübe ile sabit. ama ben jeneratörcüyüm bu konunun uzmanı değilim sadece karşıma çıkan sorunlarda çözüm olarak yaptığım uygulamaları bidirdim.
burada önemli 2 faktör var ... yükün karekteristiği ve yükün yumuşak yol vermeye uygunmu

yani eğer 30 kw lık bir motor ise nominal akımı 60 amper civarındadır ... şöleki bu hava fanı ise salyangozlar fanlardan olanlardan ilk kalkınma akımı 60x6= 360 amperdir buda 300 kva bir jeneratör gerektirir.
eğer bu makineyi yol vericiye yol vermeye kalkışırsan yumuşak yol vericinin kendisini yol verip by pass kontaktörü devreye girene kadar yaklaşık kademeli olarak 200 ampere kadar çıkar orda bypas devreye girer
ama frekans konvertörü daha uzun sürede dha yavaş sokabildiği için daha az akımlarda bunu devreye almak mumkün.
amaaaaaaaa herkesin unuttuğu işin başka bir boyutu var oda jeneratörün ilk adım yüklenebilmeleri
eğer kaliteli euro 4 tipi bir dizelde ilk adım yüklenmesi % 60 ı geçemez geçse zaten euro 4 olmaz cumminste biraz daha fazladır catarpıllarda biraz daha fazla ama en iyi ihtimalle bu % 75 i geçemez.
o zaman hesap yaparken sizin demerajlı yükünüzün yüklenmesi jeneratörün gücünün %60 olacak şekilde hesaplamanız gerekir. bu noktayı atalamam gerekir.
dediğim gibi mesele bu . yumuşak yol vericiler ve frekans konvertörleri hakkında benim vereceğim bilgiler yalan yanlış yada eksik olur . onu satıcısına yada uzmanına sorup katolaglarına bakmak gerek . tabi uzmanı ve kullananlara sormak en iyisi . çünki çoğu zaman alıp kullandığım dünya paraya yol vericiler hep elimde patladı katalog değerini alamadım . firmasına sorduğumuz zaman onlarda o koşul şu koşul deyince yapcak bişi yok . ama yükün frekans konvertörü ile kalkmaya tahammulu var ise ben olsam onu tercih ederim netekim ediyorum .
 
Konuyla ilgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim....
 

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,927
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst