İnternetten Veri İzleme

Merhaba "huh",

https://www.kioplatform.com/tr/ adresinde ürünün tüm detayları mevcut.

Çözümler menüsünde ürünün modülleri ve özellikleri mevcuttur.
Projeler kısmında ürünün kullanıldığı sektörler ve bazı müşteriler bulunmaktadır.
Video'lar ve sunumlar kısmında bulunan sunumlar ürünü daha detaylı incelemeyi sağlamaktadır.

Klemsan'ın KIO ürünü EMS(Energy Management System) kategorisinde geliştirilmiş bir uygulamadır. Enerji Yönetim Sistemleri genel olarak Elektriğin daha verimli kullanılmasını amaçlamaktadır. Neredeyse her sektörde kullanılabilecek/kullanılması gereken bir uygulamadır. Fabrikalarda verimliliği sağladığı gibi mamül/yarı mamüllerin enerji birim fiyatlarını da hesaplamayı amaçlamaktadır. Fabrikalarda mamüllerin birim fiyatının hesaplanması zor bir süreçtir ve çoğu hesaplama da gerçeğe uygun değildir.
Zincir mağazalar(giyim, gıda, banka, hastane, market, vb.) sektörler için daha çok enerji verimliliği amaçlanır. Enerji yönetim sisteminin kabiliyetlerine göre sahanın senaryolarla otomatik olarak yönetilebilmesi mümkündür. Örnek olarak bir restoranda bulunan kişi sayısı arttıkça tüm klimaların devreye alınması, gereksiz aydınlatmaların koşullara bağlı olarak kapatılması, vb.

Enerji yönetim sistemlerinin Scada'dan temel farkı Raporlamanın enerji sektörüne uygun olarak geliştirilmiş olmasıdır.
SCADA'da bulunan alarm takibi, trend takibi, sensör takibi, mimik ekranlar üzerinden verilerin takibi gibi özellikler Enerji yönetim sistemlerinde de bulunmaktadır.
SCADA sistemleri sektör bağımsız olarak her sektöre uygulanmaktadır. Enerji yönetim sistemleri de daha çok Elektrik, Doğal Gaz, Su, Isı enerjilerinin ve bu enerjilerle paralelde ölçüm yapan sensörlerin sahadan veri toplanması ve bu verilerin raporlanması üzerinedir.
SCADA'lardan farklı olarak Enerji yönetim sistemlerinde 2 kullanım tercihi vardır.
Tercih 1: Uygulamanın müşteri bilgisayar/sunucularında çalıştırılması (On Premise veya Client Kurulum)
Tercih 2: Uygulamanın üretici sunucusundan yıllık / 2 yıllık / 5 yıllık, vb. hizmet olarak kullanılmasıdır. (Software as a Service veya buluttan kullanım)

Klemsan'ın web tabanlı olarak geliştirilmiş olan KIO ürünü 3 yıldır yurt içi/yurt dışı piyasada uygulanan ve geliştirilmeye devam edilen bir çözümdür. En son versiyonda SCADA'larda bulunan mimik çizimlerinin desteği gelmiştir. Aslında bu özelliği sayesinde web tabanlı SCADA halini almıştır denilebilir.
Desteklediği haberleşme protokolleri:
- Modbus (RTU, TCP, RTU over TCP),
- IEC 62056-21 (Tedaş onaylı elektrik sayaçlarında bulunan haberleşme protokolüdür),
- OPC UA,
- MQTT (IoT'de seçilen haberleşme protokolüdür. Gelecekte tüm sistemler bu protokolü kullanacaktır),
- HTTP Rest

İnşallah açıklayıcı olmuştur.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Verdiğiniz sayfayı ilk fırsatta okumaya çalışacağım.

Başka bir yazınızda MQTT den yine bahsetmiştiniz. Özellikle o ilgimi çekti.

Teşekkürler...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,280
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst