İntegral Kontrolcünün Fiziksel Anlamı

mmt1357

Üye
Katılım
27 Ara 2018
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba,

Sürekli bahsi geçen PID kontrolcünün bir kalemi olan integral kontrolcününü fiziksel anlamı üzerine bir soru sormak istiyorum.

Geçtiğimiz aylarda ufak çaplı bir proje yapmıştım ve kontrolcü kullanmam gerekmişti. Fakat proportionla ve derivative kısmını anlamış olmama rağmen integral kontrolcüyü bir türlü anlayamadım. Bu yüzden projemde de göstermelik olarak koduma integral kontrolcüyü ekleyip değerini 0 (sıfır) almıştım.

Anlayamadığım konu şu. İntegral kontrolcü sürekli geçmişteki hataları toplayarak ilerliyor. Geçmişteki hataları topladığı zaman sürekli büyüyor. Benim outputum gerekli olan çizgiye oturduğu zaman integral kontrolcü sabit kalıyor fakat oturana kadar geçen zamanda hataları topladığı için hala bir değer barındırıyor ve kontrolcümün outputu sıfırdan farklı olmaya devam ediyor. Böyle olunca da sürekli bir osilasyon hali gerçekleşiyor (ya da gerçekleşiyor mu?)

Yukarıda yazdıklarımda eminimki bir yerler yanlış. Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Teşekkür ederim.
 
Sistem osilasyona girdiğinde out gerekli seviyelerde kalmalı, eğer sıfırda kalınması isteniyorsa bu zaten pid olmaktan çıkar.

Her sistem kendine has özellikler içerdiğinde oransal band, integral, türev ve örnekleme zamanı şu olanacak demek çok yanlış ancak size nacizhane tavsiyem sistemi izleyerek proportional değeri düşürerek yavaş yavaş integral değeri yükseltmenisdir.

İntegralin özelliğini tarif etmem gerekirse sistemin set değerine daha çabuk ulaşmasını sağlayaktır ancak değer çok yüksek olduğunda set değeri aşılacak ve sistemde bir dalgalanma olacaktır bu dalgalanmayı'da türev ile dalgalanmayı ortadan kaldırarak sistemin yerine oturmasını sağlarız, aynı şekilde türev çok yüksek değerler aldığında sistem yerine oturmayacak veya çok uzun sürede oturacaktır.

Bunları hesaplarken Zeigler Nichols yöntemi ve farklı yöntemler mevcut ancak ben bu yüntemlere muvaffak olamadım kendi bildiğimi yapıyor yanı değerleri el ile giriyorum.
 
Sistem oturduğunda integralin olması gereken değere initial(başlangıç değeri atama) yapabilirsiniz, böylece integral toplamını kontrol altında tutabilirsiniz ki ben sıcaklık kontrolünde bu şekilde yapıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst