elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,234
Puanları
1,866
Yaş
46
anka.jpg


Türkiye’nin ilk yerli yapım insansız hava aracı ANKA’nın uçuş kontrol bilgisayarı İsrail malı çıktı. Genelkurmay, seri üretime geçme aşamasında bilgisayarların değiştirilmesini istedi. ‘Gömülü yazılım’ içeren bilgisayarlar, uçuş güvenliğini riske atabiliyor.

Geçtiğimiz ay test uçuşu sırasında düşen ilk Türk ‘İnsansız Hava Aracı’ ANKA’nın uçuş kontrol bilgisayarının İsrail malı olduğu ortaya çıktı. Askerî kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail’den alınan parça büyük rahatsızlık meydana getirdi. Genelkurmay yetkililerinin, ANKA’nın seri üretime geçmesinin ardından uçuş bilgisayarının değiştirilmesini istediği belirtildi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde (TUSAŞ) bundan sonra üretilecek araçlar için yerli uçuş bilgisayarının geliştirileceği kaydedildi. Yurtdışından alınan uçuş kontrol bilgisayarlarında ‘gömülü yazılım’lar olduğu için bu durumun uçuş güvenliğini riske atabileceği ifade ediliyor.

Türkiye’nin ilk yerli yapım insansız hava aracı ANKA, birçok test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Fakat projede bazı aksaklıklar başından beri devam ediyor. En son geçtiğimiz ay, yer kontrol istasyonuyla 20 saniye boyunca bağlantıyı kaybeden ANKA düştü ve kullanılamaz hale geldi. TUSAŞ, elindeki diğer prototiplerle testlere devam ediyor. Zaman’a konuşan askerî kaynaklar, “Bu tür projelerde hava araçları kaza yapabilir. Bazı gecikmeler yaşanabilir. Bunu normal karşılıyoruz. Fakat kritik öneme sahip donanımlar yerli olmalı. Uçuş kontrol bilgisayarının İsrail’den alınmış olmasını doğru bulmuyoruz. Seri üretime geçildiğinde, yerli uçuş kontrol bilgisayarı istediğimizi dile getirdik.” değerlendirmesini yaptı.

Konuyla ilgili konuşan TUSAŞ yetkilileri, uçuş kontrol bilgisayarının İsrail’den alındığını doğrularken, içine konulan yazılımların ise tamamen milli olduğunu ifade etti. Yerli uçuş kontrol bilgisayarı için çalışmaların başladığını da dile getiren yetkililer, Genelkurmay’ın isteklerinin karşılanacağını açıkladı. Uçuş kontrol bilgisayarı aslında aküye benzer bir kutu görünümünde. Asıl kritik olan ise hava aracının temel uçuş fonksiyonlarını yöneten yazılımlar. Bunlar, motor, iniş takımları ve aviyonik üniteler gibi kritik fonksiyonları kontrol ediyor. Otopilot ve uçuş yönetim sisteminin icrasını sağlıyor. Hata yönetim mekanizmalarını işletiyor. Fakat uçuş kontrol bilgisayarının içindeki temel yazılımın, daha sonra yüklenen kodlarla çakışma ihtimali bulunuyor.
Öte yandan Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in katıldığı son Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısından ANKA’nın geliştirilmesi ve daha kuvvetli bir motorla yenilenmesi kararı çıkmıştı. Buna göre bir sonraki ANKA silahlandırılacak.


Kaynak: zaman
 
bu ülkede güzel şeyler olacak ben inanıyorum zamanı var .
 
142833.jpg

Dünyanın Gözü ANKA'da

Türkiye'nin yerli üretim insansız hava aracı ANKA ile pek çok ülke ilgileniyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı,insansız hava aracı ANKA ile sadece Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değil komşu, dost pek çok ülkenin ilgilendiğini söyledi.
İlk 5 ANKA'nın tarif edilecek konfigürasyona göre 12 ay ila 30 ay arasında TSK'nın envanterine gireceğini belirten Dörtkaşlı, ''ANKA'da endüstrileşme altyapısını tamamladık, seri imalat altyapımız hazır'' dedi.
ANKA'nın uçuş kontrolündeki bir parçanın İsrail üretimi olduğu yönündeki haberleri de değerlendiren Dörtkaşlı, ANKA projesi içinde bu parçanın küçük bir yer kapladığını kaydederek, ''İşin aslı, beyni, ciğeri bize aittir, bizim mühendislerimiz tarafından yapılmıştır'' şeklinde konuştu.

Alıntıdır:http://www.trthaber.com/haber/gundem/dunyanin-gozu-ankada-63828.html
 
ANKA'nın uçuş kontrolündeki bir parçanın İsrail üretimi olduğu yönündeki haberleri de değerlendiren Dörtkaşlı, ANKA projesi içinde bu parçanın küçük bir yer kapladığını kaydederek, ''İşin aslı, beyni, ciğeri bize aittir, bizim mühendislerimiz tarafından yapılmıştır'' şeklinde konuştu.

yaw nasıl bir yorumdur bu , ne demek istedi acaba.. koskoca TUSAŞ müdürü, bir çip diyelim nasıl küçümser anlamış değilim... kendisinde de küçük bir parça var ama bir erkek olarak onu önemsemeden yapamıyordur zannımca...belkide yapıyordur ... :) sinirlendim ha...
 
o parça tek bir çip ise sorun yok ancak kumanda eden program ise çok büyük sorun var bence adamlar içine istedikleri programı yerleştirip bütün görüntülerin kendilerinede aktarımını sağlayabilirler.
 
eğer turkiye olarak o parçayı uretemiyorsak ne diye insansız hava aracı yaptık diyorlar anlamadım ?
 
daha fazla çalışmamız ve üretmemiz gerekiyor.
 
emek vermeden iş ortaya çıkmıyor.
 
devlet savunma sanayisinde özel söktörü destekler teşvik ederse bence çok güzel şeyler üretilebilir ülkemizde.... ama ilerleme yavas olacaktır sabır gerekir. sen adamlardan direk 48saat havada kalacak İHA yapmalarını istersen o iş sıkıntılı. arge için ciddi paralar gerek. başta standartları biraş düşük tutmalı daha sonra yavas yavas yükseltmeliler bence. başta 6-7saat uçanını yap, sonra yavas yavas 48saat belki daha uzun açını yaparsın...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,244
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst