İndüktif sorunu hakkında yardım...

gubj81

Üye
Katılım
4 Mar 2009
Mesajlar
22
Puanları
1
merhaba arkadaşlar. aşağıda fatura bilgilerini verdiğim işletmede sürekli endüktif ceza geliyor bu saha hakkında nasıl bir çalışma yapabilirm. ayrıca fatura bilgilerine bakıldığında endiktif tüketim nasıl bu şekilde çıkıyor hesaplama yöntemi hakkında , yardımlarınız bekliyorum..

son endeks ilk endek tüketim tutar
aktif 5.154,68 3.015,27 2.139,4 446 tl
endüktif 29,13 23,84 1.925,5 222 tl
kapasitif 324,66 171,74 0000 00000
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu işletmedeki sayacın durumu nedir acaba? Elektronik mi yoksa mekanik sayaçlar mı var?
İndüktifin son endeks-ilk endeks hesabı tutmuyor çünkü.
Faturada %90 cezalı tutar yansıtılmış gibi (1.925,5/2.139,4=%90). Sayaçta da sorun olabilir endeksörde de. Sayaç sağlamsa eğer tedaşa dilekçe ile başvurup durumu izah edin. Sayacın sağlam olduğunu ve endeks attığını gösterin gerekirse.
Kapasitif endekse göre durum %7 de bu arada...
 
sayaç elektrnik sayaç , uzaktan okumalı sayaç.. son 3 faturada endüktif hesabı bu şekilde anlayamadım özel bir hesap yöntemi mi var diye. teşekkürler bilgiler için..
 
eğer endüktif endeks doğru ise ,çok düşük tüketimde tedaşın fatura programı
hata veriyordur.
çünki endeksin 1 kvar/h yazması ceza gelmemesi için yeterlidir.

kompanzasyonu kapatıp sayacın endeks yazıp yazmadığını kontrol et.eğer sayacın endüktif değer yazıyorsa...
tedaşa bir dilekçe ile başvur,sayaç kontrolü ve düşük endüktif endeksten dolayı cezalı
fatura çıkarıldığını faturanın iptalini iste.
ilçede isen , sonuç alamazsan tedaş il müdürlüğüne başvur.

not. eğer endekslerinde problem yoksa kompanzasyon sistemin çok iyi çalışıyor..
 
eğer endüktif endeks doğru ise ,çok düşük tüketimde tedaşın fatura programı
hata veriyordur.
çünki endeksin 1 kvar/h yazması ceza gelmemesi için yeterlidir.

Kompanzasyonu kapatıp sayacın endeks yazıp yazmadığını kontrol et.eğer sayacın endüktif değer yazıyorsa...
Tedaşa bir dilekçe ile başvur,sayaç kontrolü ve düşük endüktif endeksten dolayı cezalı
fatura çıkarıldığını faturanın iptalini iste.
Ilçede isen , sonuç alamazsan tedaş il müdürlüğüne başvur.

Not. Eğer endekslerinde problem yoksa kompanzasyon sistemin çok iyi çalışıyor..

merhaba, 2011 kasım ayı faturamızda endüktiften 25.300 tl ceza yaazıldı bize. özel müşteriyiz, trafomuz 160 kva, ve üzerinde hiç bir yük olmayıp şu anda kullanılmayan bir kaç odası olan bir tesistir, tesis zaten faal değil ve akşamları 4 projektör,1 ısıtıcı elektrik sobası, bir buzdolabı, 3-adet lamba yanıyor onun dışında bir şey de yok, aktif tüketim fatrada 232 tl, kapasitif reaktif : 0 tl ama endüktif reaktif 25.300 tl gelmiş, bu nasıl oluyor? Tedaşta bir allah ın kulu bunu açıklayamadı, bu faturaya itiraz ettik ama ayar istasyonuna gitti(sanayi bakanlığının) ama raporu da geldi ve saat sağlamdır kararı gelmiş. şimdi tedaş bunu ödeyeceksiniz diyor, faiziyle 29.900 tl oldu. Bu tesiste bir de kompanzasyon panomuz var ancak devredışı idi yani devrede olan herhangi bir kapasitör de yoktu olsa da kapasitiften ceza gelmeliydi değilmi? Endüktüften nasıl ceza yemiş olabiliriz ki? Biz tedaşı mahkemeye verecez ve ancak bilir kişi tayin edilirse eski ve yeni tüketimlerimizi göstererek çözeriz diye düşünüyoruz. Bilginiz var ise bize yardımcı olabilirmisiniz? Sayaç dijital makel sayaç. Ve sadece 11 inci ayda böyle bir problem oldu, 11 inci aydan önceki ve sonraki tüm aylarda endüktiften 115 tl, 51 tl gibi cezalar gelmiş.
 
eğer trafonuz bir kabin içinde ise buralarda ölçüm orta gerilimden yapılıyor. trafonuzda yük yoksa kompanzasyonda devreye girmediğinden trafoda boşta çok iyi endüktif reaktif harcadığından sayaç yazmıştır.Yani sayacın hatası yoktur
 
Kesinlikle hatalı bir fatura ;

Sanayi bakanlığı endeüktif tüketimi ölçmüş mü?

Çünkü bildiğim kadarı ile sanayi bakanlığı yalnızca aktif tüketimi ölçüp test ediyor;

Bunun üzerinde yoğunlaşırsanız
 
Kesinlikle hatalı bir fatura ;

Sanayi bakanlığı endeüktif tüketimi ölçmüş mü?

Çünkü bildiğim kadarı ile sanayi bakanlığı yalnızca aktif tüketimi ölçüp test ediyor;

Bunun üzerinde yoğunlaşırsanız

sayın adil__adil ; dediğine ben de katılıyorum, zaten ceza yediğimiz ay kasım ayın, bundan önceki aylar ve sonrasında da gelen faturalarda endüktif ceza 50 tl 100 tl ve aktif tüketimler 450-500 tl . bu dediğim tesis de kullanılmayan bir tesis yani aydınlatmalar ve bir buzdolabı haricinde bir harcama yok, en fazla bir 2500 watt lık elektrikli ısıtıcı da olsun. bu saat için çıkan raporda saat sağlamdır kararı çıkmış. zaten cezayı yediğimiz kasım ayında (bu arada: endüktiften yediğimiz cezayı yanlış yazmışım 35.300 tl dir.) . trafomuz için de kabin filan yok , direkte. sayaç firması ile de konuştum aktif tüketimi söyledim kendilerine, bu aktif tüketimde bu endüktif ceza ve dalayısıyla verilen bu ceza yanlış dediler. sayaç ölçüm devresi çalışıyor olabilir ancak sayaç yük profili ve hafıza çıktılarına bakılması gerektiğini zöylediler. biz mahkeme açacağız tedaş'a,. bilir kişi tayin edilsin ve sayaç firmasının talep ettiği bilgiler ışığında sonucu göreceğiz. bakalım.
 
son üç sayaç faturanızı ve cezadan önceki ve sonraki üç faturanızı paylaşabilirmisiniz? Birde şu anki endeksler neler?
 
Sn. madmmed, durum gerçekten de ilginç. Çünkü sadece bir fatura döneminde hata oluşmuş anlattıklarınıza göre. Yazılımı en yaygın kullanılan sayaçlardan birisidir makel. Bulunduğunuz ildeki tedaş yetkilileri herhangi bir ölçüm girişiminde bulunmadılar mı? (Sayaca optik port ile bağlanıp o ayki tüketimin profilini çıkarabilirlerdi.) Olay sıcağı sıcağına çözülürdü.
Sayacın sonraki aylarda normal bir şekilde ölçüm yaptığını siz de söylüyorsunuz zaten. Yani sanayi bakanlığının "sayaç sağlamdır" tespiti, sayacı test ettiği "anlarda" geçerlidir ve bu sayaç sadece kasım ayındaki ölçümde hata yaptı ise o ayki tüketimin profili çıkarılmalıdır.
Sn hemmuhhemtek'in de dediği gibi genel tüketimlerinizi anlamamız için faturalarınızı paylaşmanız (hiç olmazsa endekslerini anlaşılabilir bir şekilde) daha mantıklı düşünmemizi sağlayacaktır.
Daha öceden bir müşterimizin de başına bu şekilde bir olay gelmiş (1990'lı yıllarda), ama onun durumunda arızalı olan sayaç değil akım trafosuymuş. Arızalı akım trafosu (devrede yük olmadığı halde) sayacın endeks yazmasına sebep olmuş. Akım trafoları değişince durum düzelmiş.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,918
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst