İndüksiyon ocaklarında kompanzasyon

teknik_78

Üye
Katılım
4 Kas 2007
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bir döküm atölyesinde 350 KVA gücünde 5Kg malzeme eritme kapatesine sahip bir indüksiyon ocagı var. yaklaşık 1500-2000 ytl reaktif ceza var faturalarda. Kompanzasyon devre dışı benden sistemi devreye almam istendi.bildigim kadarıyla indüksiyon ocakları 5.ci vede 7.ci dereceden harmonik üretiyor.bide işletmede 60kw civarıda paketleme v.s degişik güçte motorlar var.
biraz araştırdıktan sonra benim aklıma iki farklı röle ile kompanzasyon yapmak geliyor. 2veya 3 kademe ile indüksiyon ocagını kompanze etmek diger Röle ilede diger yükleri. Reaktör uygulamaları biraz pahalı oluyormuş.o yüzden 2-3 kademe diye düşünüyorum.
benim sizlerden ricam daha önce bu tip yerlerde kompanze işiyle ugraşmış arkadaşların bilgi vede deneyimlerinden yararlanmak.birde bu indüksiyon fırını için nekadar reaktör vede kondansatöre ihtiyaç vardır şuan elimde olan bilgiler bunlar daha fazla ne gibi bilgiler gerekebilir. umarım degerli arkadaşlarım benden yardımlarınızı esirgemezsiniz.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
eğer işletme büyük değilse anladığım kadarı ile büyük değil, pratik çözüm olarak 3 kademe ile indiksiyon
ocağını kompanze edebilirsiniz.
bu tür bir uygulama yaptık
iki adet Tense RGT
ocak yükte iken takribi 50Kvar bir kond. ihtiyacı vardı boşta iken ise 26Kvar gibi 2 kademe kond. bağladık 1. kond 25Kvar 2. kond 25kvar bu sayede sisteme ihtiyacı kadar kond. giriyor (seri reaktör bağlı)
indiksiyon ocağı devrede iken diğer RGT kapanıyor, kapanan RGT çeşitli güçlerde 12 kademe var oda sistemin küçük güçlerini kompanze ediyor. bu şekilde olay çözülmüştü epeyde ucuz olmuştu müşteri için :)
önceki yazılarda ve değerli meslektaşlarımızında dediği gibi sistemin güç analizi çok önemli ilk bu işi yapmak gerekli. artık eski düzen bitti sıralı değişik güçlerde kond. bağlama. önce sistemi iyi bir analiz etmek gerekiyor. piyasadan gördüğümüz ve duyduğumuz kadarı ile arkadaşlar bunu uygulamıyorlar.
lütfen kompanzasyon işleri yapar iken ilk önce sistemin güç analizini yapın ve bu verilerden çıkan güçlere göre sisteme kond. veya reaktör bağlayın
saygılarımla.
 
Sn. gunerdr

* Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Peki sistem şu şekilde de dizayn edilebilir mi, edilemez ise sakıncaları neler olabilir.

- İndüksiyon ocağı kısmı için münferit, tristörlü kompanzasyon yapılsa, örneğin 2-3 kademeli olabilir. Ek olarak reaktör bağlanarak da, harmoniklerin önlenmesi sağlanabilir.

- Diğer işletme kısmı için normal bildiğimiz şekilde dizayn edilebilir. Tristörsüz, normal bilinen konaktörlü sistem.
Bu şekilde de oranların tutturulacağı düşüncesindeyim. Cezaya gireceğini zannetmiyorum.
 
teşekkür ederim
bizim gittiğimiz indiksüyon ocağı yüke girdiği an uzun bir süre yükte kalıyordu yani kontaktör ile kompanzasyon uygun oldu tristör sistemine gerek olmadı. burdaki mevzu ayrı kompanzasyon yapılması sadece 2 adet reaktör kullanılması çünki şebekeyi bozan yüksek güçteki ocak (Maliyetti düşürmek)
eğer tek bir role olsa idi bütün kademelerin kondansatörlerine seri bir reaktör bağlamamız gerekli idi. bizde bu pahalı uygulamadan kaçmak için bu tür bir uygulama yaptık ocak'ta o kadar yüksek bir sarfiyatı varki geride kalan kompanze edilecek küçük güçteki güçlerin pek anlamı kalmıyor. tabiki bu uygulamayı işletme küçük olduğu için yaptık işletmede bir kaç adet ocak bir kaç büyük güçte farklı makineler olsa idi bu uygulama netice vermez idi
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Peki sistem şu şekilde de dizayn edilebilir mi, edilemez ise sakıncaları neler olabilir.

- İndüksiyon ocağı kısmı için münferit, tristörlü kompanzasyon yapılsa, örneğin 2-3 kademeli olabilir. Ek olarak reaktör bağlanarak da, harmoniklerin önlenmesi sağlanabilir.

- Diğer işletme kısmı için normal bildiğimiz şekilde dizayn edilebilir. Tristörsüz, normal bilinen konaktörlü sistem.
Bu şekilde de oranların tutturulacağı düşüncesindeyim. Cezaya gireceğini zannetmiyorum.

ocak kısmını o.g. trafo ile ayrı bir sayaçtan
diger makinaları aydınlatmalar vs. ler başka bir sayaçtan
 
sayın teknik_78, döküm ocakları ve ark ocaklarında harmonik seviyeleri, diğer 6 pulse invertör-ac sürücü, dc motor, ups gibi cihazlardan daha üksek seviyelerdedir.

bu sebeple yapılacak olan filtresiz kompanzasyon ile öncelikle 5. ve 7. harmonik amplikasyonu gerçekleşerek sistemi rezonansa sokabiliriz. Bu sebeple öncelikli olarak 5. ve 7. daha sonra 11. ve 13. harmonik uygun dayanabilecek de-tune harmonik filtreli kompanzasyon yapılması gereklidir. Ayrıca 350 kW'lık ( 400 kVA - 34.5 kV/0.4 kV) bir döküm ocağında THDV: % 16 THDI: % 32 mertebelerinde seyretmektedir. Bu sebeple bu harmonik seviyesine dayanabilecek uygun frekanslı ( örneğin p:%7 ) reaktör ve kondansatör kombinasyonu yapılması gereklidir. Bu konuda yardıma ihitiyacınız olursa bana mail adresimden ulaşabilirsiniz

EMRE ÇALIŞKANER
0533 603 96 42
Elektrik Yüksek Mühendisi
SAN-EL MÜHENDİSLİK
ABB Harmonik Filtre Sistem Entegratörü
 
arkadşlar bi yerde gördüm bu uygulamayı indiksiyon ocakları için adam özel bi pano yaptırmış sfero veya çelik dökümüne girdikleri zaman cezaya girdiklerini söylediler bu tip panoları yapan yapan arkadaşlar benimle irtibata geçebilirmi
 
sayın muhtaremmi

gördüğünüz kompanzasyonlar harmonik filtreli kompanzasyonlardır. çalıştığım yerde 4 adet 15 tonluk indüksiyon ocağı mevcut. ocaklar şarza girdiği zaman yani metali eritmeye başladığı zaman kompanzasyonları devreye alıp şarz bitiminde çıkarırız. bu tür kompanzasyon sistemleri maliyetli sistemlerdir. biz abb kullanıyoruz...
 
sayın volcanoos konuyu tam anlamadık biraz daha açarmısınız
 
valla bende anlamadım biraz daha açık konuşsan zaten kendi bünyesinde bireysel kompanzasyon mevcut ama sanki a.g panolar gibi yapılıyor onu araştırıyorum ben
 

Forum istatistikleri

Konular
128,174
Mesajlar
915,637
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst