İlginç ve saçma bir durum

emodiyator

Profesyonel Üye
Katılım
13 Kas 2008
Mesajlar
2,909
Puanları
1,640
Konum
BİTLİS
Arkadaşlar bugün tuhaf ve tuhaf olduğu kadarda saçma bir durumla karşılaştım. Kompanzasyon ile ilgili bildiğiniz gibi düşük akımlarda gerek rölenin algılama eşik değeri gerekse de akım trafosunun hata oranı ve bu ikisinin birleşiminden kaynaklanan röle ölçüm hatalarına farklı konularda değinmiştik.Bugün ise yaklaşık 1 hafta önce bir petrol istasyonunda yaptığım kompanzasyonda röle değerleri % 2 endüktif civarı olurken sıkıntı yok diye kompanzasyonu tamamlamıştık.Bu abonenin tabi olduğu ceza sınır oranları %33-20 yani küçük güçlü bir abone.Bugün sayaç değerlerini aldığımda bir fazın %184 -diğer fazlarında % 70-80 civarı endüktiften ilerlediğini tespit ettim.Toplamda ortalama %48-50 oranında endüktif reaktifden ilerleme var yanlız değerler çok küçük 200-300 var gibi.

Sormak istediğim şu özellikle gurup arge ,kael entes v.s röle temsilcelerine yöneltiyorum sorumu aynı panoda aynı referans fazı,aynı marka akım trafosu (dönüştürme oranları da aynı) varken neden sayaç bu değerleri okuyor doğru olarak fakat kompanzasyon röleleri bu değeri ıskalıyor.Bunu teyit etmek için Şebeke analizörü bağladım sonuç değişmedi sayaç değerlerini teyit etti.Yani sayacın ölçüm değerleri doğruydu.

Şimdi aklıma şu soru geliyor 100-150 tl ye aldığımız sayaç gayet doğru bir şekilde reaktif ve aktif değerleri okuyabiliyorken neden özellikle 1000-1500 tl verip aldığımız reaktif güç kontrol röleleri bu değerleri okuyamıyor.İşin teknik kısmını gerçekten çok merak ediyorum.Sayaçlarda nasıl bir elektronik donanım ve yazılım kullanılıyor da ölçümler sıfıra yakın değerlerde doğru okunabiliyorken röle üreticileri bu teknolojiye ulaşamıyor mu ? Yada bilmediğimiz anlayamadığımız bir teknik mevzu mu var işin içinde.Benzeri deneyimi yada fikri olan arkadaşlardan da yorum bekliyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Benzin istasyonlarında kesinlikle tristorlü sistem olması gerekir. Klasik sistem hantal kalıyor kronik bir mevzu.
 
Bence,KAEL SVC ( endüktif+kapasitif sürücülü 5+4,7 ) olsa böyle bir sorun olmayabilirdi.
 
Konu hakkında çok bilgim yok. benim düşünceme göre. Düşük endüktif tüketimde devreye alınan en küçük kapasitör değeri bu endüktif değerden daha büyük kapasitif etki yapacağı için devreye girmiyor ve endüktif tüketim devam ediyor olabilir.
 
Sizde bu konularda tecrübelisiniz, Kontrol edilecek 3 nokta var;
1- Akım trafoları
2- Tristör modüller
3- Kondansatörler
 
Konu hakkında çok bilgim yok. benim düşünceme göre. Düşük endüktif tüketimde devreye alınan en küçük kapasitör değeri bu endüktif değerden daha büyük kapasitif etki yapacağı için devreye girmiyor ve endüktif tüketim devam ediyor olabilir.


Olaya çözüm bulabilirim aslında (korsan çözüm :) ) sürekli devam eden endüktif değer için 200-300 var civarı olduğu için 3 adet 0,25 kvar işimi görür ve çözümde olur aslında çünkü yüksüz iken oluşan endüktif reaktif sabit hemen hemen hiç değişmiyor çünkü sistemde regülatör var yüksüz iken endüktif reaktif bundan kaynaklanıyor.


Sizde bu konularda tecrübelisiniz, Kontrol edilecek 3 nokta var;
1- Akım trafoları
2- Tristör modüller
3- Kondansatörler

Akım trafoları sağlam çünkü yükü artırdığımda ve aydınlatmaları devreye aldığımda her şey düzeliyor. Kondansatörlerde hatalı kademeleri tespit edip düzelttim. Çözüm olarak akım trafolarını 30/5 'e çekmeyi düşünüyorum yada reaktif değişken olmadığı için 3 ader 0,25 kvar ile yüksüz durumdaki reaktifi tamamen bastırarak çözüm oluşturacağım.

Önceki mesajımda da söylediğim gibi kafama takılan sayaç bu değerleri algılarken röle niye algılayamıyor eşit şartlar mevcutken

daha da ilginç olan durum sistemde endüktif reaktif varken röle 1,5 kvar şönt reaktörü de sürüyor reaktörlerden biri % 95 diğeri % 65 diğeri de % 35 civarı devreye girip çıkıyor.
 
Kompanzasyonda sayaçla mukayese edildiğinde algılamada sorun olmuyor da röle yazılım algoritması ve işin icraat kısmında sıkıntılar baş göstermeye başlıyor. Markaları bu yarışta öne geçiren unsurlar da bunlar oluyor.

Şönt reaktörler istenen değere sürülebildiği için mevcut kondansatör güçleriyle dengesizliği düzenlemeye çalışıyor röle. Atıyorum 7kVAr kapasitif lazım 3 kVAr reaktör sürüyor ve 10kVAr kondansatör devreye sokuyor bir faz için. Her fazı bu şekilde dengelemeye çalışıyor.

Bahsettiğiniz regülatör servo regülatör olsa gerek.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,977
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst