İlginç Bir Ekranlı Kablo Denemesi ve Sonucu.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.

Pc sistemime gelen kablomun, uzun ve bana yakın olabilen bir alt zeminden gelmesi sırasında oluşturacağı elektromağnetik etkiyi en aza indirmek maksadıyla,wikipedia ansiklopedi'de okuduğum ekranlı kabloyu kendim yapmaya karar verdim.Uzatmada kullandığım kablo, çift bakır çok telli,üzeri polietilen kablo malzemesiyle kaplı, 8-10 metrelik eski bir elektrik süpürgesi kordonudur.

Bu amaçla kablo üzerine uzun şeritler halinde kesilmiş olan alüminyum folyo kağıtlarını,belli bir sarma düzeninde sararak,8-10 mt.lik uzunluğu tamamlayıp bitirdim.Kabloyu havadan pc'ye gelecek şekilde masama kadar ulaştırıp da,bağlantılardan sonra pc'yi açtığımda çok ilginç bir sonuçla karşılaştım.

Bir elektrik kontrol kalemiyle kablo üzerine sarılı alüminyum folyolara temas ederek dokunduğumda da(Folyonun herhangi bir elektrik bağlantısı olmamasına rağmen),kontrol kaleminin bir elektrik değeri gösterip yandığını farkettim.Bu durum başlangıçta beni şaşırtmıştı,ancak çok şaşırılacak bir durumun olmadığı da ortadaydı.

Bu durum üzerine folyolardaki statik elektriği deşarj edecek toprak hattına bağlanan bir kabloyla bağlantıyı folyolar üzerine bağlayıp işlemi sonlandırdım.Tekrar kontrol kalemiyle yapılan elektrik ölçümünde kontrol kalemindeki neon lamba hiçbir şekilde yanmıyordu,statik elektrik tam olarak boşaltılmaktaydı.

Sonuç olarak; 220 volt ac. ve 50 hz. frekanslı ev elektriği,elektromanyetik indüksiyon yoluyla, kablo çeperinde bir statik elektrik yükü oluşturabilmekteydi.Ayni statik elektrik yükü,çamaşır makinelerinin üzerlerinde bulunan özel statik elektrik hattı,düzgün olarak topraklanmadığında da,tamburun sürtünebilmesi veya diğer elektrikli devrelerin mağnetik etkisiyle de oluşabilmektedir.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...rekansindaki-elektrik-manyetik-alanlarin.html
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Benim başıma gelen sorunuda anlatayım, A,A!, B, B!, Z, Z! line driver bir enkoderi 10 metre uzaklıktaki A ve B giriş kanalları olan PLC modülüne girmiştim enkoderde pulse kaçırmaları oluyordu, çapraz ve ekranlı kabloyu pano tarafından topraklamama rağmen yinede kurtulamadım sorundan, en sonunda profibus enkoder kullanmak zorunda kaldım. :(
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,172
Mesajlar
915,633
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst