İletken Hesabı - Yardım

ikayserili

Profesyonel Üye
Katılım
10 Ocak 2007
Mesajlar
1,196
Puanları
481
Yaş
39
Konum
Ürgüp
selam arkadaşlar

Havai hatlarda kullanılan iletkenlerin (Bakır, Alüminyum, AER(Alpek)) için Kesit hesabının formülü lazım. birde örnek hesap yapabilirseniz sevinirim.

Yanlız Gerilim düşümü hesabı formülünü sormuyorum. benim programa bölüm ekleyeceğimde :) programımdaki kablo kesit hesabı bölümünün aynısını havai hatlar için yapacağım.
kullanıcı mesela Hattın Uzunluğunu, Taşıyacağı Gücü v.s. girecek. program uygun kesiti hesaplayacak.
yardımlarınızı bekliyorum. programı paylaşınca sizlerde yararlanacaksınız :)
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bu formülasyonu AG-OG tüm gerilim düşümü hesaplarında tüm kablo ve iletken kesitlerinin belirlenmesinde kullanabilirsin. K değerinin nasıl bir sabit değere çevrilidiği yukarıdaki formülde görülmekte, cosfi değerinin 0,8 kabul edildiği de görülmekte. Tablolardan K sabiti aramak istemiyorsanız yada bulamıyorsanız cosfi değerini farklı girmek istiyorsanız en baştaki formülasyonu kullanacaksınız. Her kablonun her iletkenin Ro ve XL değerleri vardır bu değerlere kolayca ulaşılabilir. XL değeri yok L endüktans değeri verilmişse XL=2xpixfxL 'den endüktif reaktans hesaplanabilir. Benzer hesap detayını forumda OG gerilim düşümü ile göstermiştim. Aslında herşey açık ve net ayrı bir örneğe gerek yok. Akım kontrolü hesabı zaten basit.
 
Kabloda resimde görüldüğü gibi basit bir formül var :


acaba Havai hat iletkenleri için bir formül yokmu ?
 
ya hep aynı kişiler yardım etmeye çalışıyor. diğerlerinden bişey çıkmıyor.
bazıları geyik yapmanın derdinde yada mesaj sayısını artırmanın derdinde.

bu formülü havai hat için yüksek gerilimde kullanılıyor galiba. ben alçak gerilim içinde kullanılıyormu diye bi baktım ama sadece 380 volt için uygun gibi (2-3 örnek denedim sadece). 220 voltta problem çıkartıyor sanki (1-2 örnek denedim yanlış kesit hesaplıyor)

sizden ricam bunu birde siz kontrol edip ve monofaze için bu formülde ne gibi değişiklik yapmak gerekebilir sizce ?
 
AG hesaplarda monofaze cu&al trifaze cu&al hesapları + OG iletkenlerindeki k sabitinin bulunması ve örnek hesaplarla beraber yarın buraya açıklayacağım.

Biraz meşgulüm bugün, konuya cevabımı kaybetmemek için entry giriyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst