İki Röle Seri bağlı - Çift Kompanzasyon

Katılım
23 Eyl 2007
Mesajlar
36
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar entes RG3-12C iki adet röleyi akım trafo uçlarını seri bağlayarak kademe sayısını 24 e çıkarmak istiyorum, birinci röleye ilk kademe RST diğer kademeler R ( 0,5-1-2-4 ) , S ( 0,5-1-2-4 ), T ( 0,5-1-2 ) olarak toplam 1 trifaze 11 monofaze ; ikinci röleye hep trifaze ( 1-1-1,5-1,5-2,5-2,5-5-5-10-10-10-20-)KVAr gibi toplam 12 +12 = 24 kademe çifte kompanzasyon kuruyorum. 1. Rölenin alış çıkış saniyelerini 1 saniye 2. ci rölenin alış ve çıkış saniyelerini daha yüksek tutarak kurmak üzereyim . İlk defa böyle bir uygulama yapıyorum , bir problemim olur mu ? yada yapmam gereken birşey varmıdır uzman arkadaşlardan varsa tavsiyelerini bekliyorum.

_________________________________________________

Sadece büyük harf kullanarak mesaj yazmak ve konu açmak yasaktır. Tekrarında mesajınız
silinecektir.

Düzenleme: Roboelektronik


Lütfen Forum Kurallarını Okuyunuz
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
herhangi bir mahsuru yok bağlayabilirsin.ancak bağlama işlemini yaptıktan sonra rölelerin ikisini aynı anda devreye alma.bahsettiğin rölenin akım trafosunun polaritelerini otomatik olarak algılayarak düzeltme özelliği var. röleleri ilk önce ayrı ayrı çalıştır.yani birinci röleyi önce çalıştır ve kondansatör değerlerini otomatik olarak öğrenmesini sağla veya manuel olarak gir.daha sonra ikinci röleyi çalıştır ama bu arada birinci röleyi kapat. devreye herhangi bir kondansatör almasın.ikinci rölede akım trafosu polaritesini ve kondansatör değerlerini öğrendikten sonra birinciyi çalıştırabilirsin.Bu noktadan sonra en önemli adım rölelerin kondansatör değerlerini otomatik olarak öğrenme yeteneğini ve akım trafosu yönünü yani polaritesini öğrenme yeteneğini off durumuna getirmen gerekecek.Bu adımı yapmazsan bütün kademelerdeki kondansatörler karışır ve bi işe yaramaz yaptığın sistem.Tek kötü tarafı kondansatör değerlerinin zamanla azalıp azalmadığını kendin kontrol edeceksin.
bağlantı ise şu şekilde yapılmalı:akım trafosunun K ucundan çık 1.rölenin k girişine gir.1.rölenin L çıkışından çık 2. rölenin K ucuna gir.2.rölenin L çıkışından çık ve akım trafosunun L ucuna gir. bu kadar basit.haydi kolay gelsin.
Anlayamadığınız bir taraf olursa tekrar yardımcı olmaya çalışırız.
 
sAYIN KADİR YILMAZ
kael varkombi 12 röleleri ile bu isteğinizi mükemmel şekilde yapabiklirsiniz.1- Akım trafolarından gelen iletkenleri her iki röleden seri geçriniz. 2 - ) VARKOMBİ 12 lerde bütün kademeler MONOFAZE olabildiği için 1. rölenin bütün kademelerini monofaze yapınız. 3 -) İkinci varkombi12 yede trifaze kondansatörlerinizi bağlayınız. 4-) İkinci rölenin zaman ayarlarını 2-10 saniyeye ayarlayınız. 5-) Birinci röleyi yani monofaze kondansatörlerin bağlandığı rölenin zaman ayarlarınıda 5-30 saniyeye ayarlayınız.
Sistem ihtiyacı olduğu zaman önce trifazeden gerekli olan kondansatörleri alır.Dengesiz ve eksik olan miktarınıda monofaze bağlı olan röleden alarak kompanzasyonu düzgün olarak yapmış olur.
VARKOMBİ 12 LER KONDANSATÖR GÜÇLERİNİ DEVAMLI öğrenebilme imkanı vardır.Bu öğrenmeyi KAPATMA imkanı vardır.Bu öğrenmeyi KAPATMALIDIR.
bu usul DENENMİŞTİR.
SAYGILARIMLA
 
Sn. ethemgüner'e katılıyorum. Kael'deki arkadaşların bu tarz uygulamaları var ve istedikleri sonucu almışlardır.
 
teoride 2 role seri bağlama durumu olabilir pratikte uzun vadede hoş olmaz.
tek bir mikrokontroller olması daha iyi sisteme cevabı bakımından iki roleyi seri bağlayacağınıza 24 kademe veya üstü olan roleler var bunlar daha uygundur sisteme. başta oldu gibi gözüksede ilerleyen zamanlarda senkron hatalarına sebebiyet verir.

uygun olanı tek bir role ile sisteme mudahale etmesi (eğer roleler seri bağlanacaksa 3 adet seri her bir role bir fazı kompanze eder bu daha uygundur)
gepa rolenin 24 kademesi var elektropan 24 kademesi var Tense rolenin 24 ve üzeri istediğin kadar var
 
arkadaşlara teşekkür ediyorum , bitirince sonucu paylaşacam, elimde rölem var eskileri de değerlendirerek kullanıyorum.ikamatimiz Samsun da olduğu için her türlü bilgiye ülaşamıyoruz ,kimse gelipte işte ben bunu ürettim bu böyle çalışıyor demiyor , 24 kademe RÖLE buradaki satıcılar kanalıyla aradık ama bulamadık ,bir elektropan ilgilendi ama bizim karadediz bağlantımız yok diyerek boşverdiler, sonuçta bize (Samsun Büyükşehir Belediyesi ) Entes teknik destek verdi fakat röleleri 12 kademe daha yukarıda kademesi olan elektrpan 18 e kadar üretiyormuş ,öyle söylediler , satışları problemli temin edemedik.kael bir resmi kurum olarak bize hiç önem bile vermedi.Samsun da kurulmuş , seri bağlı 2 kompanzasyon rölleli sistem veya 18 - 24 kademeli kurulmuş olan kompanzasyon sistemi varsa ; arkadaşlardan özel mesajla bilgi verirlerse sevinirim.
 
Sayın Kadir Yılmaz

Şu aralar fuar dönemi olduğu için çok yoğun geçiyor.30 ekim-2kasım arası ANKARA fuarındaydık.26-30 KASIM arasıda BURSA fuarındaydık.Keşke fuarlara katılım yapsaydınız ayrıntılı konuşurduk.
Biz sayısız yere çift röle uygulaması yaptık.
Sayın günerdr den de rölenin çalışma mantığını bilmeden senkron hatası gibi bir yorum yapmaması hakkında uyarıyorum.

Sizin sorununuza gelince Sayın ethem bey gayet güzel açıklamış 2 röle bağlantısının nasıl olacağını.Samsunda ASAL elektrik Bayimizdir ve kendileri aynı zamanda uygulamada yapan bir firmadır Firma sahibi SEZGİN beyden de yardım alabilirsiniz.

Zaten bilmeniz gerekn entes ile uygulama yapıcaksanız.Devrede kapasitif bir etki olmadığından emin.Kompanzasyon kapalı iken sayaçtan değer alın sadece endüktif ilerliyorsa.1. röleyi açın kondansatörleri öğretin röleyi kapatın 2. röleyi açın öğretin.Trifaze rölenin alma zamanı monofazeye göre düşük ayarlayın.
Amaç taban değeri trifaze ile kompanze etmek üstünü monofaze ile tamamlamak.

Fazlar arası çok dengesizlik varsa ve trifaze röle bileşkeye göre kondansatör alırsa sadece probleminiz olur.Başka bir problem çıkmaz entes ile sanmıyorum.


Bu problem size sorun olursa röleyi kael ile değiştirmeniz gerekir.Bizim rölelerimiz sadece elindeki kondansatörlere göre alıp çıkarma yapıcak şekilde çalışır.Yani sistemde sadece 1 fazda yük varsa sadece monofaze kondansatör bağladığınız röle alma çıkarma yapar trifaze kondansatör olan röle hamle yapmaz.

Yine takıldığınız bir yer olursa gerek asal ile gerek direkt biz ile bağlantıya geçebilirsiniz.
www.kael.com.tr
 
sn. kaelsemih iletiyi iyi okumamışsınız galiba bu bir fikirdir saygı duymak lazım (olabilirde olursa hoş olmaz yazılmış)

piyasada 24 kademe aslanlar gibi roleler varken hele adamlar 24ünde üstüne çıkmışlar 2 roleyi seri bağlamak pek mantıklı bulmuyorum
kapasitif etki varken ölçüm yapamamak garip 6-3 bir sonucu varsa (6- -3) gibi bir probleminde sonucu vardır elbet :) yani sonuç itibari ile sistemde kapasitif yük var ise kond. ölçümü olamayacakmı ?
 
syn gunerdr
Bahsettiğim problem entes ile ilgili bizi bağlamıyor ;) 2. kondansatör ölçüm mantığı ile bizde sürekli devrededir röle yapay zekalı olmadığı için sistemde yapışık bir kondansatör mü var yoksa kapasitif bir yük mü var anlayamaz o yüzden monofaze kondansatörü 2 fazlı öğrenebilir.Ama bunun tedbirini aldık manuel değeri girip öğrenmeyi kapatabiliyoruz.

Bu arada bu 24 kademeli bahsettiğiniz rölenin adını söyleyin bende size eksi artı yönlerini söyleyelim biz araştırmadan yorum yapan bir firma değiliz ;)
İyi çalışmalar
 
iki rolenin sisteme mudahale surelerini farklı ayar ederseniz , belki seri calısma bir derece mumkun olabilir , mesela birini 10 digerini 4 sn gibi ayar ederseniz , aradabir iki rolenin mudahale anı cakıssada cok sorun olmayabilir , sayın kael semih arkadasım sizi anlıyorum bir anda 12 kademeden 24 kademeye cıkmak sizin için su an zor olabilir , cunku kademe sayısını yukseltmek bile yeni bir cihaz gibi bir cok sorunları beraberinde getiriyor , umarım sizde bu degesikligi gerceklestirebilirsiniz ve kullanıcıları seri kullanıma mecbur etmessiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst