İki Pic'i birbiri ile haberleştirmek(PLC)...?

Katılım
23 Ara 2008
Mesajlar
283
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba arkadaşlar.Pic tabanlı bir plc yapmayı planlıyorum.Eğer plc nin input ve outpuları az gelirse yine yapmayı planladığım ek modül ile input ve outputları genişletmeyi hedeflemekteyim.Nasılsa Siemens'in plc'sine bir ek modül taktığınız zaman otomatikmen kartı tanıyıp yeni takılan modülün input ve outputlarını konfigre ediyor ise yapmayı planladığım kartıda ana karta taktığım zaman iki pic'in kendi kendine otomatikmen haberleşip giriş ve çıkışlarını sırasıyla otomatik olarak konfigre etmesini istiyorum.Daha fazla açmak gerekirse mesela 8 input- 6 output olan bir pic tabanlı plc kartı yaptık.Bu kartın girişlerinin I0 İLE I7 arası olduğunu düşünelim.Bu karta 6 giriş 6 çıkış bir ek modül eklediğimiz zaman girişlerin I8 den başlayıp I13' te bitmedini istiyorum.Pic'i ise Lcmicro'da kumanda mantığı ile programlamayı hedeflemekteyim.Merak ettiğim nokta İki Pic'i haberleştirip bu konfigrasyonu nasıl sağlarım...Sayılarımla...
 
Öncelikle uzun iş. Hevesini kırmak gibi olmasın ama kardeş. Pic Serisine iyi hakimiyet. Tabi bu 877 gibi basit bi PIC olmayacak. PIC 18, 24 30, 32 Serisi bişey olmalı. Çok iyi haberleşme protokollerini öğrenmek. Modbus, CanOpen, DeviceNet falan. Sonra sağlam pc tabanlı derleyici bilmen gerekir, C++, Delphi, C#, VB.NET .. vs.. Eğer gerçek anlamda bir PLC yapmak istiyorsan. Ama bunları geç. PIC ile yapabileceklerini göz önünde bulundurman gerekir. Servo Motor Kontrolü için Puls Çıkışları, Counterler, Bunlar için belki iki PIC Kullanacaksın. Yapılmış örnekleri mevcut. Örnek Fultek'in ürünleri. Bende tasarladım, Derleyici kısmını yapmak bile başlı başına bir iş. Ama gözün korkmasın yola devam. Bu ülkede insanlarımız bişeyler çıkarsın tabi. En basit bi modbus yada can tabanlı bir çalışma yapabilirsin. Yalnız şuda bi gerçek ki. Ben yıllar önce bunun çalışmasına başladım. Başardım. Süper bi editör hazırladım. Yalnız Milletmiz Türk yapı plclerden yada kartlardan pek bi korkuyor, özellikle PIC lerden. Çünkü bir çok kişi bilmediği halde bu işe girişti, Sonra gördüğüm izlenimler şu oldu. Biz PIC li kart kullanmayız etkileniyor. Zihniyeti kıramıyoruz hala :D Bende attım bi köşeye duruyo :D Müşterilerde haklı. bulunabilirlik, yerine başka rakiplerin olması tabi PLC yi bu manada cazip kılıyo. Zaten millet delta fatek siemens başka bişey duymuyorum pek. Çalışmalarında başarılar. Senin sorularına gelince picin uart modülümü kullanarak RS485 veri yolunu kullanacaksın, Modbus(RTU) protokolünü pic'e yazacaksın. İkisi arasında haberleştirme ile konfigürazsyon ve kontrol işlemlerini sağlayabilirsin. Fultek'in sitesinde hatta bu sitede bile var.. Modbus kodları araştır derim.
 
S.A.
yan yana yakın mevkide iyibir tasarımla girişler için 74hc165 çıkışlar içinde 74hc595 kullanarak girişlerii çoğullayabilirsin.2 parça kart ile 32 giriş 32 çıkış (çoğullamalı tolam 64 I/O) rtc li, lcd panelli devre rahatlıkla halen çalışmakta. Tasarım ve olmazsa olmazlar muhakkak olmalı. Seri porttan yapacağın çoğullamalar o kadar hızlı olmayabilir.
 
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Yapmayı düşündüğüm plc diğer plcler ile kıyaslandığında daha alt seviyede olacak.Plc'de daha çok dijital fonksiyonlar timer,counter,karşılaştırma,Pwm,toplama-çıkartma v.s gibi basit belki yapabilirsem 1-2 analog giriş eklemeyi düşünmekteyim.Yani kapasitesi ve içindeki kullanılabilecek fonksiyonlar diger plcler gibi çok olmayacak.Belli basit işlemleri gerçekleştirebilecek.Zaten dediğim gibi bu proje ticari amaçlı değil.Fakültenin bitirme projesi olarak düşünmekteyimDerleyici olarakta Lcmicro program editörünü kullanmayı düşünmekteyim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,943
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst